Ηράκλειο: Βρήκαν αρχαία στο μισό μέτρο – Σταμάτησαν οι εργασίες στον βιολογικό

Χωρίς κατηγορία

Εμπόδια παρουσιάζονται στο έργο κατασκευής της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού, που θα καλύψει τις τουριστικές περιοχές της Λυγαριάς, του Μαδέ και της Αγίας Πελαγίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr εδώ και μερικές μέρες το έργο έχει σταματήσει  λόγω της εύρεσης αρχαίων στο μισό μέτρο, στο κεντρικό πάρκινγκ  της Αγίας Πελαγίας.  Η εξέλιξη αυτή ήταν κάτι που δεν είχε προβλεφθεί από τις αρμόδιες αρχές,  την δημοτική αρχή του Δήμου Μαλεβιζίου και του αναδόχου του έργου και σίγουρα έχει προβληματίσει, αφού η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηρακλείου, στο άκουσμα της παρουσίας αρχαίων έδωσε εντολή να σταματήσει κάθε εργασία.

βιολογικος καθαρισμος, ηρακλειο

Πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος από τους αρχαιολόγους για να εκτιμήσουν την σημαντικότητα των αρχαίων και στην συνέχεια να δώσουν το πράσινο φως αν θα συνεχιστούν οι εργασίες ή όχι.

Μαρτυρίες κατοίκων επίσης αναφέρουν ότι πέρα από αυτή την εξέλιξη, κατά την διάρκεια των πρώτων εργασιών υπήρχαν και άλλα προβλήματα στην περιοχή από την σκόνη και το θόρυβο που έκαναν τα μηχανήματα εκσκαφής.

«Είναι αδιανόητο μέσα στην τουριστική περίοδο, οι υπεύθυνοι να κάνουν αυτό το έργο. Εδώ και 4 μήνες που έχει ξεκινήσει το έργο, καθαρίζουμε καθημερινά τα σπίτια μας, τα καταλύματα, τα δωμάτια των τουριστών και τους δρόμους από την λεπτή σκόνη που έχει καλύψει τα πάντα. Σίγουρα δεν είναι ωραία εικόνα αυτή για τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή» καταγγέλλει στο ekriti.gr κάτοικος της περιοχής.

Ωστόσο το έργο παραμένει «οραματικό» για την περιοχή και όλοι περιμένουν τις τελικές αποφάσεις και εξελίξεις… πολύ σύντομα!

ηρακλειο, βιολογικος καθαρισμος

Ταυτότητα έργου

Το έργο, προϋπολογισμού 5.313.600 ευρώ, έχει ενταχθεί στο ΕΠ «Κρήτη 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» και από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου.

Περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας, σχεδιασμένης να καλύψει όλες τις ανάγκες των σημαντικά ανεπτυγμένων τουριστικών περιοχών, για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ έχει προβλεφθεί και η μελλοντική επέκτασή του για κάλυψη των αναγκών της επόμενης 40ετίας.

Η συγκεκριμένη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα στον τομέα, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της διάθεση των λυμάτων της περιοχής, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, βελτιώνει αισθητά την καθημερινότητά τους, ενώ μέσω των δικτύων ακαθάρτων και όμβριων που ακολουθούν, θωρακίζεται ο οικισμός από πλημμυρικά φαινόμενα – που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές κατά το παρελθόν – αλλά και οι ιδιοκτησίες των κατοίκων.

Παράλληλα, μέσω της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων που θα πραγματοποιεί και της μεγάλης λιμνοδεξαμενής που θα κατασκευάσουν θα προσφέρει νερό για την άρδευση, καθώς και λίπασμα, μέσω μέσα από ειδική επεξεργασία που θα πραγματοποιείται.

Πηγή