Τα 24 Χαρακτηριστικά των Ιδιοφυών Ανθρώπων

Αυτοβελτίωση

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ιδιοφυΐες γεννιούνται. Τίποτα δεν είναι πιο λάθος από μια τέτοια άποψη. Μπορεί κάποιος άνθρωπος να γεννηθεί με κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο ή προτέρημα, όμως σχεδόν σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό αρκετό για να φτάσει κανείς ψηλά στη ζωή και να θεωρηθεί ιδιοφυΐα. Μάλιστα πολλές φορές αυτά τα άτομα έχουν φοβερές δυσκολίες προσαρμογής. Κάτι τέτοιο χρειάζεται πολλά περισσότερα ταλέντα και δουλειά.

Έχουν γίνει πολλές έρευνες κατά καιρούς από διακεκριμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σχετικά με την απομόνωση των χαρακτηριστικών εκείνων που είναι κοινά σε όλα τα άτομα που θεωρούνται ως ιδιοφυΐες. Διασταυρώσαμε περισσότερες από 30 τέτοιες διεθνείς έρευνες και σε συνάρτηση με την έρευνα που έχει γίνει στην NT Method σας παρουσιάζουμε τα 24 Χαρακτηριστικά των Ιδιοφυϊών Ανθρώπων.

1. ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΜΟΝΗ
Οι ιδιοφυΐες εργάζονται σκληρά, πολύ (αλλά και κερδοφόρα). Δίνουν όλο τους τον εαυτό για να πετύχουν τα σχέδια τους και θα επιμείνουν εκεί που οι άλλοι άνθρωποι σταματούν. Αν και στην αρχή μπορεί να είναι πιο δύσκολο, επέβαλε στον εαυτό σου να κινηθεί ενεργητικά προς τους στόχους σου. Εστίασε στην μελλοντική σου επιτυχία και προχώρησε.

2. ΘΑΡΡΟΣ
Μη σε νοιάζει τι θα σκεφτούν οι άλλοι άνθρωποι – απαλλάξου από την λαχτάρα της έγκρισης τους. Να έχεις θάρρος να κινηθείς αντίθετα στο ρεύμα μερικές φορές και να λες αυτό που πιστεύεις, είτε συμφωνεί με τη μάζα, είτε όχι. Το θάρρος είναι κάτι που κατακτά κανείς όταν αρνείται να υπακούσει τον εσωτερικό του φόβο.

3. ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ – ΓΡΑΠΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Να έχεις πολύ συγκεκριμένους στόχους. Να τους γράφεις σε χαρτί, ιδανικά χειρόγραφα. Αν και αυτή η συμβουλή είναι χιλιοειπωμένη δυστυχώς ακόμα το 97% των ανθρώπων δεν την ακολουθούν. Παρ’ όλο που υπάρχει κάποια αξία στο να απολαμβάνεις την τυχαιότητα της ζωής, σε γενικές γραμμές είναι πολύ πιο ασφαλές να προσπαθείς να καθορίζεις την πορεία σου.

Αποφάσισε που θα είσαι και τι θα κάνεις για όλες τις επόμενες μέρες. Σταμάτα να ζεις με βάση ένα θολό, γενικό πλάνο και αγόρασε ένα ημερολόγιο. Θέσε συγκεκριμένους εφικτούς στόχους κάθε μέρα, μάθε τα όρια σου και ξεκίνα κάθε μέρα με σκοπό να τους ολοκληρώσεις στον χρόνο που έχεις ορίσει. Δημιούργησε μια κουλτούρα “καπετάνιου” για τη ζωή σου. Προσπάθησαν να μας πουν ότι ο έλεγχος είναι κακό πράγμα. Δεν είναι κακός, αντιθέτως είναι απαραίτητος για να δημιουργήσουμε σταθερές και ποιοτικές ζωές.

xaraktiristika ton idiofyon anthroponCapture3

4. ΓΝΩΣΗ
Να εκθέτεις τον εαυτό σου σε νέες πληροφορίες. Να “βουτάς” και να μελετάς νέα “σώματα γνώσης”, νέες πραγματικότητες, νέα θέματα. Να είσαι αχόρταγος στο θέμα αυτό. Το πιο μεγάλο σου βοήθημα σε αυτό είναι τα βιβλία. Πάντα να διαβάζεις ένα βιβλίο. Μάθε να βρίσκεις ότι σε ενδιαφέρει εκεί, μελέτησέ το βαθιά και μην σταματήσεις μέχρι να γνωρίζεις πολύ καλά το αντικείμενο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τον πλούτο του ίντερνετ, ντοκιμαντέρ, άρθρα, κ.λπ.

Το μόνο που θα πρέπει να έχεις υπόψιν σου είναι να μάθεις να αξιολογείς την γνώση. Μάθε να ξεχωρίζεις τις καλές από τις κακές πηγές. Μάθε να ξεχωρίζεις την αλήθεια από το ψέμα. Μάθε να αναγνωρίζεις τα σημαντικά δεδομένα από εκείνα που δεν είναι σημαντικά. Μάθε να αναγνωρίζεις την υπόθεση από την πραγματικότητα. Μάθε να αξιολογείς κατά καιρούς ακόμα και τη δική σου γνώση, όσα δηλαδή πιστεύεις ότι γνωρίζεις. Μάθε να ξεχωρίζεις τι πράγματι ξέρεις και τι νομίζεις ότι ξέρεις.

5. ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ
Να είσαι ειλικρινής, ακόμα και όταν αυτό είναι δύσκολο. Να είσαι ευθύς και έντιμος, αλλά όχι αγενής φυσικά. Να παραδέχεσαι όταν κάνεις κάποιο λάθος και να διορθώνεις την κατάσταση όσο είναι εφικτό. Να είσαι έμπιστος στους άλλους και να μην προδώσεις ποτέ τα μυστικά τους. Παρ’ όλα αυτά μην δέχεσαι να κρατήσεις επίσης μυστικό κάτι που βλάπτει το γενικότερο καλό. Να λειτουργείς με βάση το μεγαλύτερο καλό για τους περισσότερους εμπλεκόμενους ανθρώπους.

6. ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ – ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ
Να δημιουργείς ελπιδοφόρες εικόνες για το μέλλον και να εστιάζεις το νου σου στην θετική έκβαση των καταστάσεων. Μάθε να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και να μην μετανιώνεις ακόμα και όταν δε τα καταφέρνεις. Πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου πολλές “δεύτερες ευκαιρίες” μέχρι να σταθείς με υπερηφάνεια ψηλά και να τον θαυμάσεις ειλικρινά.

7. ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΡΙΣΗΣ
Μην υποτιμήσεις ποτέ την ικανότητα σου να αποφασίζεις για πρόσωπα και καταστάσεις. Παρ’ όλα αυτά να αξιολογείς και να βελτιώνεις πάντα την ικανότητα κρίσης σου. Προσπάθησε να συγκρατείς την παρόρμηση να αποφασίζεις στιγμιαία και να παρατηρείς πραγματικά τα δεδομένα κάθε κατάστασης. Σκέψου με ανοιχτό μυαλό και δες πώς βλέπουν και οι άλλοι τα πράγματα. Να εντοπίζεις και να καταστρέφεις τις προκαταλήψεις σου και να είσαι πρόθυμος να αλλάξεις γνώμη χωρίς να ντρέπεσαι, εφόσον καταλάβεις ότι κάτι άλλο είναι πιο σωστό/αληθινό/κατάλληλο, κ.λπ.

8. ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ
Σε ότι κάνεις να προσθέτεις ενθουσιασμό. Μην περιμένεις να συμβεί πάντα μόνο του, κάντο να συμβεί. Ξεσήκωνε τους ανθρώπους και μη φοβάσαι να ενθουσιαστείς. Ξέχνα το “μην ενθουσιάζεσαι”. Όπως τα περισσότερα πράγματα, ναι θα πληγωθείς, αλλά μόνο αν υπερβάλλεις λίγο καιρό σε κάτι θα το μάθεις. Και μόλις μάθεις κάτι, μετά το ελέγχεις από ένα νέο, ανώτερο επίπεδο.

9. ΚΑΝΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Εκεί που ο μέσος άνθρωπος βλέπει ένα “λάθος”, ο έξυπνος βλέπει “πληροφορίες”. Μην δένεσαι συναισθηματικά με τις πράξεις. Ξέχνα τις ενοχές και σταμάτα να σε ενοχλούν τα λάθη των άλλων. Μελέτησέ τα στον εαυτό σου, βγάλε χρήσιμα συμπεράσματα που βελτιώνουν τις καταστάσεις και δοκίμασέ τα στη ζωή. Μετά εξέτασε εν καιρώ την επιτυχία ή όχι που είχαν. Ο πατέρας μου έλεγε “λάθη δεν κάνει εκείνος που δεν κάνει τίποτα”. Και σε ένα από τα πιο δημοφιλή εγχειρίδια της ιαπωνική κουλτούρας των σαμουράι αναφέρεται, “εμπιστεύομαι αυτόν που έχει σφάλει αρκετά στο παρελθόν, γιατί σήμερα είναι πιο σοφός από τον άλλον που δεν έχει προλάβει να σφάλει”.

10. ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ
Μην αναπαύεσαι για μεγάλα διαστήματα γιατί θα γίνεις νωθρός. Κινήσου ενεργά προς οτιδήποτε κάνεις. Ακόμα και να περιμένεις ή αναμένεις, να “περιμένεις ενεργά”. Μπορεί να ακούγεται σαν μια αντίθεση αλλά είναι πραγματικά διαφορετικό από το να περιμένεις απλώς παθητικά κάτι να συμβεί. Μην περιμένεις τα πράγματα να έρθουν, βγες και κέρδισέ τα ή κάνε τα να έρθουν σε σένα ακόμα καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση να είσαι ενεργητικά η αιτία των καταστάσεων.

11. ΤΟΛΜΗΡΟΤΗΤΑ
Να αναλαμβάνεις δουλειές που οι άλλοι δεν αγγίζουν. Να είσαι πρώτος όταν εμφανίζεται μια ευκαιρία. Μην φοβάσαι να χάσεις, γιατί θα χάσεις περισσότερα αν δεν είσαι εκεί σε κάθε ευκαιρία. Χάσε επειδή τόλμησες και ανοίγεις τον δρόμο να κερδίσεις. Προσπάθησε πολύ “να μην χάσεις” και βεβαιώνεις την μετριότητα σου. Κατανόησε ότι όλοι θα χάσουμε πολλά. Απλώς μια φορά μπορείς να κερδίσεις τόσο που δε θα έχει σημασία ότι και αν έχασες πριν.

12. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΦΥΪΑ
Μάθε να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Μελέτησε το θέμα και εξασκήσου. Βρες με ποιο τρόπο να χειρίζεσαι τις σχέσεις σου ώστε να προκαλείς τις καλύτερες δυνατές συναισθηματικές αποκρίσεις. Να κατανοείς τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων και να διαβάζεις τις καταστάσεις. Δώσε αυτό που χρειάζονται και πρόβλεψε την πορεία των καταστάσεων. Να μάθεις να διαβάζεις και τα δικά σου συναισθήματα με ακρίβεια. Οι ευφυείς άνθρωποι ξέρουν να ασκούν δημιουργικό έλεγχο πάνω στα συναισθήματα τους.

13. ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
Να είσαι εκείνος που θα γνωρίζει νέο κόσμο. Να μιλάς σε όλους και να μην αφήνεις κανέναν απ’ έξω. Να “επικοινωνείς” με όσο περισσότερο κόσμο μπορείς και να μάθεις να δημιουργείς οικειότητα πιο γρήγορα. Να κάνεις περισσότερες ερωτήσεις και να ζητάς από τον κόσμο να σου πει τη γνώμη του ή τα δικά του θέματα.

14. ΕΚΡΟΗ ΙΔΕΩΝ
Να είσαι δημιουργός ιδεών και να τις “επικοινωνείς προς τα έξω” στους άλλους ανθρώπους. Ένας ηγέτης εν τέλη, είναι ένας άνθρωπος που υλοποιεί μια μεγάλη ιδέα και φροντίζει τον κόσμο που ηγείται. Να εξηγείς τις ιδέες σου και βοηθάς τους ανθρώπους να δουν αυτό που βλέπεις. Να μάθεις να μιλάς στη γλώσσα τους.

15. ΕΠΙΜΟΝΗ & ΥΠΟΜΟΝΗ
Αποφάσισε ότι οι αποτυχίες του παρελθόντος δε θα συσσωρεύονται σαν μια στοίβα πάνω στην προσπάθεια που κάνεις σήμερα. Μην κάνεις πίσω εύκολα και συνέχισε. Ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι αν επιμένεις για πολύ καιρό προς μια κατεύθυνση αυξάνεις πολύ τις πιθανότητες να τα καταφέρεις.

Να είσαι υπομονετικός και αυστηρός με τον εαυτό σου και να δείχνεις κατανόηση και υπομονή προς τους άλλους γενικά. Ανακάλυψε πότε πραγματικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι (π.χ. δεν ξέρουν πως) και πότε δεν θέλουν ή εναντιώνονται.

xaraktiristika ton idiofyon anthroponCapture21

16. ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ – ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ
Να εξασκείς σθεναρά την διαίσθηση σου και να οξύνεις συνεχώς την λογική νοητική σου ικανότητα. Να λύνεις προβλήματα και γρίφους και να αναζητήσεις τη νοητική δοκιμασία σε κάθε μορφή, επειδή όσο εξασκείς το νου σου, τόσο θα μεγαλώνει και η διαισθητική σου λογική. Η κρίση σου θα βελτιωθεί και θα μάθεις να εμπιστεύεσαι περισσότερο τον εαυτό σου. Θα λαμβάνεις καλύτερες αποφάσεις σε μικρότερο χρονικό διάστημα και θα δρας πιο ακαριαία. Η αποτελεσματικότητα σου και η δύναμη σου θα αυξηθούν κατακόρυφα.

17. ΤΕΛΕΙΟΘΗΡΙΑ
Οι ιδιοφυΐες δεν αντέχουν τη μετριότητα, ειδικά στον εαυτό τους. Χρειάζεται να βρεις μια ισορροπία μεταξύ του να μην είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου ώστε να ενδιαφέρεσαι να βελτιωθείς και στο να είσαι περήφανος ότι προχωράς σωστά και καλά και ξεχωρίζεις από το πλήθος.

18. ΧΙΟΥΜΟΡ
Τα άτομα που έχουν αυτογνωσία και εσωτερική ειρήνη δεν εκνευρίζονται πραγματικά ποτέ με αστεία εις βάρος τους, επειδή στην ουσία η γνώμη των άλλων είναι απλώς “μία γνώμη προς εξέταση χωρίς επιβαλλόμενες συναισθηματικές δεσμεύσεις”. Επίσης πολλές φορές ενδιαφέρονται για να δημιουργήσουν πραγματικό γέλιο και και στους άλλους, καθώς γνωρίζουν τη θεραπευτική του αξία. Να διατηρείς ένα “παιχνιδιάρικο” ύφος στις περισσότερες καταστάσεις. Προσοχή όμως μην μπεις στη διαδικασία να το κάνεις με “πολύ προσπάθεια” γιατί θα φανεί άσχημο και ανώριμο. Στον αντίποδα όμως, μη φοβάσαι να εκτεθείς και να φανείς “κάπως” μερικές φορές. Η επιτυχία περνάει μέσα από την έκθεση μας.

19. ΕΥΣΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο όπως “η σωστή σκέψη θέλει πολύ χρόνο”. Όσο περισσότερο μαθαίνεις πραγματικά από τις εμπειρίες σου και σε ότι εκτίθεσαι, τόσο περισσότερο αποκτάς σοφία και εμπιστοσύνη στην κρίση σου. Και σε αυτό το βαθμό θα μειώνεις τις αμφιβολίες σου για τη χρήση της δύναμης σου. Θα αντιλαμβάνεσαι, θα αξιολογείς και θα αποφασίζεις όλο και πιο γρήγορα.

20. ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Όταν είσαι ευέλικτος προσαρμόζεσαι αμέσως στις συνθήκες που αλλάζουν. Μην ακολουθείς πάντα τον “παλιό καλό τρόπο”. Να λαμβάνεις υπόψιν σου τις νέες δυνατότητες και να εξετάζεις το περιβάλλον για να κατανοήσεις “πώς παίζεται το παιχνίδι εδώ”. Μόλις θα έχεις ανακαλύψεις τους κανόνες θα είσαι σε θέση να το κατακτήσεις και στην πορεία να το υπερβείς.

21. ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ
“Προτιμώ να πεθάνω από την περιέργεια παρά να ζήσω χωρίς λύσω τον γρίφο” (απόφθεγμα της NTM). Άλλο ένα πολυ-τιμωρημένο χαρακτηριστικό που στην πραγματικότητα είναι κοινό σε όλους τους ανθρώπους που διέπρεψαν και/ή ευτύχησαν. Ο λόγος είναι σαφώς ότι η περιέργεια αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της επιμονής και της ενέργειας που θα χρειαστείς στο ταξίδι σου. Καλλιέργησε την σαν διψασμένος και μη τη φοβάσαι ποτέ. Θα σε οδηγήσει σε περισσότερη σοφία, που με τη σειρά της θα αντισταθμίσει τους κινδύνους της (οι οποίοι αξίζουν χιλιάδες φορές λιγότερο από τα κέρδη που θα αποκομίσεις).

22. ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑ
Να κάνεις τα πράγματα με τον τρόπο που εσύ πιστεύεις ότι είναι σωστό, χωρίς να φοβάσαι την επίκριση των άλλων. Πρόσεξε ιδιαίτερα πως επηρεάζουν υποσυνείδητα η γνώμη και οι επιθυμίες των ανθρώπων που εκτιμάς, θαυμάζεις και αγαπάς. Να αναρωτιέσαι συχνά αν αυτό που επιλέγεις ή κάνεις είναι πραγματικά δική σου επιθυμία.

23. ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΣ
Να κρατάς τα πόδια σου στη Γη και τα μάτια σου στον Ουρανό. Να στοχεύεις σε μεγάλα αποτελέσματα χωρίς να ξεχνάς πώς πρέπει να συνδέονται με μια ρεαλιστική γέφυρα με την κατάσταση που επικρατεί τώρα στη ζωή σου. Οι στόχοι σου να περιλαμβάνουν και την ανύψωση και όφελος και άλλων ανθρώπων. Για ένα επιχειρηματία οι άνθρωποι είναι το προσωπικό του, οι οικογένειες τους, οι πελάτες του, οι προμηθευτές του και οι συνεργάτες του.

24. ΦΑΝΤΑΣΙΑ
Μια από τις μεγαλύτερες ίσως διαφορές των ιδιοφυών ανθρώπων έναντι όλων των άλλων είναι ότι “δημιουργούν γνώση και ιδέες”. Για να ανοίξει κανείς το σεντούκι της πραγματικής Δημιουργικής Φαντασίας πρέπει να έχει βάλει τάξη στο διανοητικό και υλικό του περιβάλλον. Η αρχή για αυτή την ικανότητα είναι να αλλάζεις οπτική γωνία που βλέπεις τα πράγματα. Νέα οπτική γωνία σημαίνει νέα “θέαση”, άρα νέα πληροφορία και νέα “διάσταση” των πραγμάτων. Τότε δε μαθαίνεις απλώς νέες πληροφορίες, αλλά διαλύεις ψευδαισθήσεις γνώσης και εμβαθύνεις στην αλήθεια. Η φαντασία που τόσο λίγο εκτιμάται από την μάζα και την αγορά, είναι το λίκνο της αρετής για τους διαβασμένους και ευφυείς ανθρώπους.

Επίλογος

Πάρε ένα ένα αυτά τα χαρακτηριστικά και εξασκήσου κάθε βδομάδα σε ένα από αυτά. Σε περίπου 6 μήνες που θα έχεις ολοκληρώσει τη διαδικασία θα έχεις γίνει τόσο καλύτερος άνθρωπος που δε θα σε αναγνωρίζουν ούτε οι γνωστοί σου! Από μόνο του αυτό το άρθρο, με τη σχετική δέσμευση μπορεί να αντικαταστήσει μερικές δεκάδες ώρες Coaching ή θεραπείας.

Αν μου επιτρέπεις θέλω να σου δώσω μια συμβουλή σε αυτό το σημείο. Σταμάτα να διαβάζεις πολλά άρθρα σαν αυτό. Γράψε σε ένα χαρτί ή μια κάρτα μια ποιότητα που θα εξασκήσεις αυτή τη βδομάδα και κάνε το αυτό το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου. Η ίδια η επιμονή και διατήρηση της προσοχής είναι θησαυρός. Μην ανησυχήσεις αν δε δεις τα αποτελέσματα αμέσως γιατί η δουλειά γίνεται και ας μην φαίνεται. Συνέχισε και μην φοβάσαι, γιατί στην άλλη άκρη σε περιμένει ομορφιά και σοφία.

Στην NT Method έχουμε ένα ρητό: Υπάρχει μόνο ένας δρόμος και αυτός είναι προς τα πάνω.

 

Πηγή: ntmethod.gr