Η ΕΝΙ θα υλοποιήσει τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.Τίποτα δεν έχει αλλάξει!

ΑΟΖ Γεωπολιτική Κύπρος

Η αποφασιστικότητα της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα συμβόλαια, τα οποία αφορούν συνολικά έξι ερευνητικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Ρώμη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας Lapo Pistelli.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στη Λευκωσία, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συμμετοχής του κ. Χριστοδουλίδη στην Υπουργική Συνάντηση για στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου και των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, καθώς και στην έκτακτη υπουργική διάσκεψη για την Υπηρεσία UNRWA για παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, στη Ρώμη,

Προστίθεται ότι κατά τη συνάντηση με τον αξιωματούχο της ΕΝΙ έγινε αξιολόγηση των σχέσεων της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό το φως και των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα της Κύπρου και των γενικότερων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, υπήρξε συναντίληψη ως προς τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως ζωτικής πηγής εφοδιασμού υδρογονανθράκων της περιοχής και της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό «συζητήθηκε η δυνητική κεντρικότητα του ρόλου της Κύπρου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελλοντικών συνεργειών στον τομέα των υδρογονανθράκων», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Το Ψευδοκράτος βάζει το φυσικό αέριο στο τραπέζι του Κυπριακού

Ετοιμότητα να συζητήσει το θέμα των υδρογονανθράκων με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή αλλού, εξέφρασε ο λεγόνενος «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι έτοιμος να επιστρέψει με βούληση για λύση του Κυπριακού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Ναμί πρόσθεσε ότι στο σημείο που βρισκόμαστε πρέπει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να έχει χρονοδιάγραμμα και να είναι επικεντρωμένη σε ένα αποτέλεσμα.

Για το φυσικό αέριο ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι ο διαμοιρασμός των εσόδων δίκαια προς όλους τους Κυπρίους είναι ένα αποδεκτό γεγονός σε διεθνές επίπεδο. «Η δυσκολία που τώρα αντιμετωπίζουμε είναι η διαφορά απόψεων με τους Ελληνοκύπριους για το πώς αυτό θα πραγματοποιηθεί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για μια κοινή συμφωνία επί του θέματος». Όπως υπήρξε συνεργασία σε πολλά θέματα και στο θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί να υπάρξει συνεργασία που θα εφαρμοστεί πριν από την λύση, πρόσθεσε.

Απηύθυνε δε έκκληση στον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας, εκφράζοντας την δική του ετοιμότητα, να συζητήσουν το θέμα αυτό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή σε οποιουδήποτε άλλο περιβάλλον. «Εάν ο ελληνοκύπριος υπουργός θέλει να το συζητήσει μαζί μας υπάρχουν τρόποι, μπορούμε να καθίσουμε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι να το συζητήσουμε. Εάν θέλουν να κάνουν πολιτική πάνω σε αυτό το ζήτημα και να κερδίζουν με το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αυτό οδηγεί σε ένταση. Τα προβλήματα που προέκυψαν πρέπει να τα λύσουμε συζητώντας τα».

Ανέφερε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να χρησιμοποιεί το θέμα των υδρογονανθράκων στην ΕΕ ως ένα πλεονέκτημα. Με συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων, οι πηγές εσόδων που θα προκύψουν μπορούν να μεταφέρονται σε ένα ταμείο και να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση της λύσης, συνέχισε ο κ. Ναμί.

Η προσέγγιση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα είναι σημαντική, ανέφερε, για δύο λόγους, από τη μια έχει η ίδια δικαιώματα και συμφέροντα, από την άλλη έχουν οι Τουρκοκύπριοι προσδοκίες σε σχέση με τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι ίδιοι με την Τουρκία. «Πως η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέγραψε συμφωνίες προς τον συμφέρον της με εταιρείες από την Αμερική, την Γαλλία και την Ιταλία και προσπαθεί να τις διαφυλάξει και μόλις δυσκολευθεί μεταφέρει (το θέμα) στην ΕΕ και ζητεί την στήριξη εκείνων των χωρών, έτσι και εμείς για να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας κάνουμε συνεργασία με την Τουρκία, την μόνη που μας αναγνωρίζει».

Αυτό που προσπαθεί να κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ο λεγόμενος «υπουργός ενέργειας» είναι να φέρει την ισορροπία στα βήματα που κάνουν οι Ελληνοκύπριοι προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει την συνεργασία με την Τουρκία σε στενή διαβούλευση.

Ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε επίσης ότι εάν καταφέρουν να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια με καλώδιο (από την Τουρκία) τότε θα μπορέσουν να σωθούν από την χρήση ορυκτών καυσίμων, να ανοίξουν τον δρόμο για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να δώσουν περισσότερη αξία και προσοχή στο περιβάλλον.

Πηγή: protothema.gr