Οι ΗΠΑ στέλνουν τον 6ο Στόλο στην κυπριακή ΑΟΖ: Απάντηση στην Άγκυρα που απειλεί τις γεωτρήσεις της Εxxon Mobil

ΑΟΖ Γεωπολιτική Κύπρος

Τον 6ο στόλο στέλνουν στην κυπριακή ΑΟΖ οι ΗΠΑ εν αναμονή των γεωτρήσεων της εταιρείας ExxonMobil στη κυπριακή ΑΟΖ.

Πλοία του αμερικανικού Nαυτικού και του σώματος των Πεζοναυτών, καθώς και ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil πλέουν προς την κυπριακή ΑΟΖ μερικές μόνο ημέρες μετά την αντιπαράθεση τουρκικών σκαφών και της ιταλικής ΕΝΙ στην περιοχή. 
Oι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή όπως αναφέρει το ρωσικό Sputnik, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κάνει χρήση ή απειλεί ότι θα κάνει χρήση βίας για να επιβάλλει την κυριαρχία της

Το δημοσίευμα αναφέρεται εξάλλου στην ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, το οποίο έδωσε ώθηση στην στην ανακάλυψη παρόμοιων κοιτασμάτων «γαλάζιου χρυσού» (έτσι αναφέρεται το φυσικό αέριο) σε γειτονικές περιοχές.
Ακολούθησαν οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες που εμπόδισαν την γεώτρηση της ΕΝΙ στη «Σουπιά» ενώ σύμφωνα με το Sputnik, στις 21 Φεβρουαρίου στην περιοχή στάλθηκε το αεροπλανοφόρο Iwo Jima, με δύναμη 2.500 πεζοναυτών, προς ενίσχυση του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ.
Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μαχητικά κρούσης AV-8 Harrier (ground-attack) και ελικόπτερα MV-22 Osprey

Το Iwo Jima και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το Sputnik, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά έφτασαν στην Μεσόγειο και τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, τα οποία έχουν ως προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ.
Αναφέρεται η τουρκική άποψη περί κυπριακής ΑΟΖ, ενώ οι Ρώσοι ξεκαθαρίζουν ότι για τον υπόλοιπο κόσμο, πλην της Τουρκίας, η «Βόρεια Κύπρος» αποτελεί κατεχόμενο κυπριακό έδαφος.

Από τη στιγμή που η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, το θέμα προκαλεί επίσης εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η ExxonMobil στην περιοχή δεν εμπίπτουν στο τμήμα που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκει στο ψευδοκράτος, αναφέρει το ρωσικό δίκτυο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ναυτικές εγκαταστάσεις της Σούδας έφτασε το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USNS Carson City. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, ανέβασε στον λογαριασμό του Twitter εντυπωσιακές εικόνες του πλοίου.

Δεν είναι τυχαία η ανάρτηση του Αμερικανού πρεσβευτή Τ.Πάιατ. «Carson City is conducting naval ops to advance security & stability in region»

Συνεπώς οι Αμερικανοί δείχνουν διαθέσιμοι να επιβάλλουν την σταθερότητα τουλάχιστον στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται πως το USNS Carson City είναι ένα αποβατικό που ανήκει στην κατηγορία Spearhead.

Την ίδια ώρα, δυτικά της Κρήτης πλέει το USS Mount Whitney LLC 20, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του 6ου στόλου του Αμερικανικού Ναυτικού. Το USS Mount Whitney είναι ένα κινητό κέντρο επιχειρήσεων, έχει πλήρωμα 325 ατόμων, φέρει ελικόπτερο στο κατάστρωμα του και σε σχέση με άλλα πλοία έχει ελαφρύτερο οπλισμό.

 

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter