Στην κυπριακή ΑΟΖ το πολεμικό πλοίο που φτιάχτηκε από το ατσάλι των Δίδυμων Πύργων

ΑΟΖ Κύπρος

Ισχυρή θα είναι η ναυτική παρουσία των Αμερικανών το πρώτο δεκαπενθήμερο των ερευνών της Exxon στο οικόπεδο 10 της κυπριακής AOZ. Όπως έγινε γνωστό, στο σημείο θα επιχειρούν το USS Iwo Jima, το USS New York και το USS Oak Hill.

Το αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima έφυγε από τη Νάπολη, μεταφέροντας δυόμισι χιλιάδες πεζοναύτες της 26ης Μονάδας Επέμβασης, ελικόπτερά και αεροσκάφη.

Το δεύτερο αεροπλανοφόρο, το USS New York, είναι φτιαγμένο από τα συντρίμμια των Διδύμων Πύργων. Συγκεκριμένα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που σημάδεψε τις ΗΠΑ, ο ελληνικής καταγωγής κυβερνήτης της Νέας Υόρκης George Patakis, ζήτησε από το ναυτικό να δώσει αυτό το όνομα στο αεροπλανοφόρο. Είναι μία από τις πιο άρτια κατασκευασμένες «πολεμικές μηχανές» των ΗΠΑ και για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν 7,5 τόνοι ατσάλι από τα συντρίμμια των δίδυμων πύργων.

Το USS Oak Hill (LSD 51) έλαβε το όνομά του προς τιμήν του πέμπτου Αμερικανού προέδρου, Τζέιμς Μονρό. Το κτήμα μου στην Βιρτζίνια ονομαζόταν OAK Hill. Το ίδιο όνομα φέρει ακόμη ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, που ναυπηγήθηκε τον Απρίλιο του 1944.

Και τα τρία πολεμικά πλοία θα παραμείνουν στην περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ισραήλ έως και τις 24 Μαρτίου.

Η εξέλιξη δημιουργεί περισσότερη ένταση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα, η οποία επικαλείται τη Συνθήκης του Μοντρέ, αναφορικά με τον χρόνο και τον αριθμό των πλοίων τρίτων χωρών που μπορούν να βρίσκονται στην Μαύρη Θάλασσα. Οι Τούρκοι εκτιμούν πως οι ΗΠΑ κινούνται στα όρια της Συνθήκης.

Πηγή