H μεγαλύτερη τιμωρία που θα υποστούν οι Συριζαίοι δε θα είναι ούτε η εκλογική συντριβή ούτε οι φυλακές!

Διάφορα

Λίγες μέρες απομένουν για να φύγει το 2018 και να μπούμε στο 2019,στο έτος των τριπλών εκλογών.Ακόμα και τον Οκτώβρη του 2019 να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές,οι Συριζανέλ δεν έχουν μπροστά τους πάνω από 10 μήνες διακυβέρνησης.Η λογική λέει ότι θα πάμε σε βουλευτικές εκλογές αρκετά νωρίτερα,αλλά μένει να το δούμε…

Το τέλος της μεταπολιτευτικής περιόδου έρχεται με τη συντριβή του Συριζα

Το τέλος της μεταπολίτευσης έρχεται με τη συντριβή του Σύριζα,του κόμματος που έμελλε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος αυτής της μαύρης περιόδου, που μας οδήγησε στην οικονομική κρίση και την χρεοκοπία.  Έρχεται με τη συντριβή του Σύριζα,του ακροαριστερού εκφραστή και ενσαρκωτή όλων των συνδρόμων του παλιού πολιτικού συστήματος.Η λεγόμενη μεταπολιτευτική περίοδος δεν τελειώνει με τον Συριζα μπροστάρη,αλλά το αντίθετο.Το τέλος της είναι συνυφασμένο με την ολική συντριβή του.

Η Ελλάδα δε μπορεί να κάνει τη μεγάλη αλλαγή σελίδας που χρειάζεται σε όλα τα επίπεδα με τον Σύριζα στην εξουσία.Όσο παραμένει στην εξουσία,η οικονομία θα συνεχίσει να σέρνεται, ενώ αυτό που ζητάει επιτακτικά μετά από 10 χρόνια συρρίκνωσης του ΑΕΠ, είναι να εκτοξευθεί με υψηλούς αριθμούς ανάπτυξης.Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε άμεση αλλαγή οικονομικής πολιτικής προς ένα πιο φιλελεύθερο μοντέλο,αλλά και μία κυβέρνηση που θα εμπνέει εμπιστοσύνη,θα είναι φιλική στις επενδύσεις και στο επιχειρείν και δε θα αντιμετωπίζει το δημόσιο σαν ένα μηχανισμό βολέματος της εκλογικής πελατείας,εις βάρος της παραγωγικότητας

Μια κυβέρνηση που δε θα αντιμετωπίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας ως αυτοσκοπό αλλά θα εισάγει την έννοια της προστιθέμενης αξίας,της αποτελεσματικότητας,της σχέσης κόστους.οφέλους,της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας,της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης.

Το τέλος της μεταπολίτευσης είναι κοντά.Αλλά δεν αρκεί απλώς να φύγει ο Σύριζα από την κυβέρνηση.Πρέπει κιόλας να συντριβεί εκλογικά αλλά και σε επίπεδο ιδεών μέσα στην κοινωνία.Ένας ισχυρός Σύριζα στην αντιπολίτευση θα καταστεί ρυθμιστής των πραγμάτων.

Το μήνυμα στις εκλογές πρέπει να είναι σαφές και προς τον Σύριζα αλλά και προς άλλα κόμματα που ρέπουν στον λαϊκισμό.Το σήμα για την αλλαγή θα το στείλουμε εμείς οι ψηφοφόροι.Στο χέρι μας είναι

Ο λογαριασμός που άφησε ο Σύριζα στην Ελλάδα

Η αλλαγή στην οικονομία είχε αρχίσει να φαίνεται από το 2014,όπου για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια ύφεσης,η ελληνική οικονομία πέρασε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και όλες οι προβλέψεις έδειχναν πολύ μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης για τα επόμενα 3 χρόνια.

Ο λογαριασμός που άφησε ο Σύριζα στην Ελλάδα δεν άρχισε από τις 25/1/15.Στην πραγματικότητα είχε αρχίσει να ζημιώνει την Ελλάδα μήνες πριν,από όταν ήταν στην αντιπολίτευση και είχε πλέον καταστεί σαφές ότι θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.Ήδη η εμπιστοσύνη των αγορών είχε αρχίσει να χάνεται,επενδύσεις έμεναν στον πάγο και η προοπτική του Grexit ερχόταν πάλι στο προσκήνιο.Όλα αυτά μεταφράζονται σε χαμένα λεφτά για την οικονομία της Ελλάδας.

Η επιλογή της ρήξης χωρίς διαπραγματευτική ισχύ βαφτίστηκε στρατηγική,η συνεργασία με τους δανειστές υποδούλωση και η αποτυχία “τουλάχιστον προσπαθήσαμε”.Το κόστος όμως αυτής της υποτιθέμενης προσπάθειας ανέρχεται σε ζημιά 100 δις ευρώ σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρεγκλινγκ η ζημία από το το 1ο 6μηνο διακυβέρνησης Συριζα ανέρχεται σε 100 δις ευρώ

Υπάρχουν ακόμα κόμματα και ψηφοφόροι που θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από τον Τσίπρα, επειδή μετέτρεψε το όχι στο δημοψήφισμα σε ναι.Μα το ερώτημα στο δημοψήφισμα ήταν αν εγκρίνουμε ένα κείμενο το οποίο ούτως ή άλλως είχε λήξει λίγες μέρες πριν.Άρα είτε ναι απαντούσε κάποιος είτε όχι δε θα προέκυπτε κάποια πρακτική αλλαγή.

Ο Συριζα όμως προτίμησε να δημιουργήσει κλίμα πόλωσης διχάζοντας τον ελληνικό λαό με ένα fake δημοψήφισμα που είχε σαν μοναδικό στόχο να φανεί ότι το πάλεψε μέχρι τέλους.Ουσιαστικά ακολούθησε την τακτική με το μικρότερο κόστος για το κόμμα, αλλά με το μεγαλύτερο κόστος για την Ελλάδα.Την τακτική που θα του επέτρεπε να κάνει την κωλοτούμπα όσο πιο ανώδυνα γίνεται,χωρίς να τον νοιάζουν οι επιπτώσεις για την Ελλάδα.Το δημοψήφισμα ήταν η τελική πράξη μιας υποτιθέμενης σύγκρουσης της Ελλάδας με τους δανειστές που επιτάχυνε τη φυγή κεφαλαίων και έφερε τα capital controls.Το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης Συριζα τελείωσε με την αποδοχή του τρίτου,αχρείαστου μνημονίου

Η αλαζονεία της ιδεολογίας

Ο Σύριζα ήρθε στην εξουσία με τη γνωστή αλαζονεία που διακατέχει κάθε κομμουνιστή. Αυτοπροβλήθηκαν ως οι αγνοί και οι αμόλυντοι,οι έχοντες το ηθικό πλεονέκτημα,οι γνήσιοι εκφραστές του ελληνικού λαού και ως οι κάτοχοι της απόλυτης γνώσης που απορρέει από τα “ιερά βιβλία” του κομμουνισμού.

Αναρριχήθηκαν στην εξουσία πουλώντας σανό στον ελληνικό λαό.Είπαν στον ελληνικό λαό ότι για όλα φταίνε οι ξένοι,οι τράπεζες , ο καπιταλισμός ,η Γερμανία και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί της μίζας και της αρπαχτής.Λες και αν δεν υπήρχαν μιζαδόροι πολιτικοί δε θα είχαμε χρεωκοπήσει…Δε θέλησαν να πουν ποτέ την αλήθεια στο λαό παρά μόνο να τον φανατίσουν με μυθεύματα,θεωρίες συνωμοσίας και ψέμματα.Του είπαν αυτά που ήξεραν ότι ήθελε να ακούσει για να τους ψηφίσει ώστε να έρθουν στην εξουσία και να νιώσουν δικαιωμένοι για το δόγμα που υπηρετούν.Δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να παράγουν έργο και να λύσουν πραγματικά προβλήματα.

Για αυτούς η άνοδος στην εξουσία δεν είχε να κάνει τόσο με προσωπικές φιλοδοξίες και θέλγητρα ούτε με το πιο αλτρουιστικό κίνητρο της λύσης των προβλημάτων της κοινωνίας – με την έννοια ότι ο σωστός πολιτικός είναι αυτός που ασχολείται με τα προβλήματα των άλλων.Για αυτούς ή άνοδος στην εξουσία ήταν η δικαίωση της ιδεολογίας τους.Η δικαίωση του δόγματός τους.Ένιωσαν ότι παίρνουν εκδίκηση στο όνομα του κομμουνισμού για την κατάρρευση της Σοβιετικής ένωσης και της πτώσης του τοίχους του Βερολίνου.

Είναι όλοι ίδιοι τελικά;

“Όλοι τα ίδια είναι”.Πρόκειται για για έναν απλοϊκό αφορισμό που ακούς διαχρονικά συνήθως από απολιτίκ ανθρώπους αλλά και τελευταία από χιλιάδες απογοητευμένους ψηφοφόρους του Σύριζα.

Είναι λογικό να φαίνονται σε κάποιον όλοι ίδιοι όταν κοιτάζει μόνο την επιφάνεια.Όπως όταν πετάς με αεροπλάνο και κοιτάς κάτω δύσκολα διακρίνεις τις διαφορές.Πρέπει να προσγειωθείς στο έδαφος για να  δεις τις λεπτομέρειες και τις διαφοροποιήσεις.

Ο Σύριζα είναι ένα κόμμα ριζικά διαφορετικό από τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου!Είναι ένα κόμμα της ιδεολογίας.Δυστυχώς όμως η ιδεολογία μετατρέπεται πολύ εύκολα σε ιδεοληψία και σε δογματισμό.

Πολλές φορές ακούω στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ή και άλλων κομμάτων να παραπονιούνται επειδή το κόμμα τους δεν έχει σαφή ιδεολογία όπως οι αριστεροί και άλλα τέτοια….Είναι όμως η ιδεολογία αυτό που χρειαζόμαστε ;Αν το δούμε ιστορικά όλες οι ιδεολογίες στο παρελθόν το μόνο που έχουν προσφέρει στην ανθρωπότητα είναι γενοκτονίες.

Μήπως λοιπόν αντί για κόμματα με ιδεολογία αυτό που χρειαζόμαστε είναι κόμματα με πίστη  ;Μήπως αντί για κόμματα υπηρέτες του δόγματος πρέπει να φτιάξουμε κόμματα υπηρέτες των λαών και των εθνών ;Αν τόσο πολύ μας λείπει η ιδεολογία τουλάχιστον να μην ξεχνάμε να την προσαρμόζουμε στα σύγχρονα δεδομένα.Να κάνουμε κανά update βρε αδελφέ,έστω κάθε 5 χρόνια…

Όταν λόγω της ιδεολογίας σου αγνοείς εσκεμμένα την πραγματικότητα και ζεις σε μία φαντασίωση δε λέγεσαι ούτε ρομαντικός,ούτε αθώος,ούτε “έχω αυταπάτες”,αλλά σημαίνει ότι έχεις ήδη περάσει στο πλαίσιο της βαρβαρότητας!Βαρβαρότητα δε είναι μόνο όταν καταπατάς τον διπλανό σου,είναι επίσης όταν αγνοείς την ύπαρξη του διπλανού σου ή όταν τον έχεις απορροφήσει εξ’ ολοκλήρου και δεν έχει μείνει τίποτα άλλο από αυτόν για να καταπατήσεις.

Σύριζα και Αξιοκρατία

Η αξιοκρατία είναι μια λέξη που δεν υπάρχει καν στο κομμουνιστικό λεξιλόγιο.Αυτό που βιώνουμε από το 2015 με τα ρουσφέτια,τα βολέμετα ημετέρων και την κατάληψη θέσεων σε διοικητικούς οργανισμούς και θεσμούς  του δημοσίου,δεν έχει σχέση με ότι γινόταν στο παρελθόν από τα γνωστά κόμματα εξουσίας.Είναι κάτι που μοιάζει περισσότερο με αυτό που όλοι μας φανταζόμαστε ότι θα συνέβαινε, αν έβγαινε στην εξουσία η Χρυσή αυγή…

Είσαι πιστός στο κόμμα ;Συμμετείχες στην εξέγερση του 2008 ;Κατέβαινες όλα αυτά τα χρόνια στις αριστερές πορείες;Αν ναι τότε είσαι κατάλληλος για κάθε θέση.Αν όχι είσαι ακατάλληλος, άσχετα αν διαθέτεις τα προσόντα,τα πτυχία ή τις γνώσεις.

Όταν σε όλες τις κρίσιμες θέσεις υπάρχουν κομματόσκυλα και όχι ικανοί άνθρωποι,δεν είναι να απορεί κανείς πως πέθαναν 100 άτομα στο Μάτι ή πως πνίγηκαν τόσοι πολλοί στη Μάνδρα.Όταν κάθε δημόσιος οργανισμός έχει γεμίσει με Καρανίκες, αυτά είναι τα αποτελέσματα.

Η ιδεολογική παρέα των Εξαρχείων

Το μοντέλο διακυβέρνησης του Σύριζα θυμίζει περισσότερο Σοβιετική Ένωση.Η αξιοκρατία έχει αντικατασταθεί με την έννοια της παρεοκρατίας.

Είναι ο Σύριζα αριστερό κόμμα ;

O Σύριζα ήταν πάντα ένα κόμμα της άκρας αριστεράς, που λόγω τυχοδιωκτισμού, όταν είδε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για άνοδο στην εξουσία,προσπάθησε να πείσει την κοινωνία ότι είναι το νέο Πασόκ. Από την αρχή της εκλογικής ανόδου του Σύριζα, πολλοί αντισυριζαίοι,ακόμα και Νέο Δημοκράτες, προσπαθούσαν να χτυπήσουν επικοινωνιακά τον Σύριζα λέγοντας πως δεν είναι τίποτα καινούριο και πως απλώς είναι το νέο Πασόκ. Λες και το ποιος είσαι εξαρτάται από το ποιοι σε ψηφίζουν….Αυτή η κριτική μόνο κακό δεν έκανε στον Σύριζα αφού οι ψηφοφόροι κατά βάθος ένα νέο Πασόκ αναζητούσαν.

Λένε πως η μεγαλύτερη νίκη που μπορείς να πετύχεις ενάντια στον αντίπαλο σου,είναι να τον κάνεις να σκέφτεται όπως θες.Και ο Σύριζα κατάφερε να πείσει εχθρούς και φίλους ότι είναι το νέο Πασόκ,ενώ υποτίθεται ότι θεωρούσε προσβλητική για τον ίδιο κάθε τέτοια άποψη

Στην πραγματικότητα όμως αρκεί να δούμε την ιστορική πορεία του Συριζα για να καταλάβουμε ότι δεν είναι το νέο Πασόκ, αλλά το νέο ΚΚΕ.

Πολλοί θεωρούν ότι υπάρχουν ριζικές διαφορές μεταξύ ΚΚΕ και Σύριζα, αλλά απλώς εξετάζουν τα δεδομένα ξεχνώντας το παρελθόν και τις άμεσες σχέσεις μεταξύ αυτών των πολιτικών οντοτήτων. Λόγω επιρροής της κομμουνιστικής λήθης περί ιστορίας, δημιουργούνται κάθε φορά νέες διακλαδώσεις που προσπαθούν να σβήσουν τα κοινά σημεία. Το ΚΚΕ που ιδρύθηκε ως ΣΕΚΕ το 1918 είναι μαρξιστικό λενινιστικό κόμμα. Δεν μπόρεσε να περάσει στο στάδιο του ευρωκομμουνισμού και δεν ξεπέρασε την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Μετονομάστηκε ΚΚΕ το 1924 και ήδη από τότε υπήρχαν προβλήματα με την Μακεδονία. Το 1927 έχει τρεις ομάδες: οι σταλινικοί, οι τροτσκιστές, οι κεντριστές.

Το 1941 δημιουργεί το ΕΑΜ που θα ιδρύσει τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ. Το 1968 έρχεται η διάσπαση. Έχουμε πια ΚΚΕ εξωτερικού και ΚΚΕ εσωτερικού. Το 1974 λειτουργούν μαζί μέσω του ΕΔΑ ως Ενωμένη Αριστερά. Το κεντρικό τους σύνθημα ήταν η Αλλαγή. Το 1989 συγκροτήθηκε ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου. Το 1991 έγινε νέο κόμμα που κράτησε το όνομα του έως το 2003. Το 2004 συμμετέχει στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο ΣΥΝ αυτοδιαλύθηκε το 2013 αφού το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ενιαίο κόμμα. Αν έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα, είναι δύσκολο να θεωρούμε ότι δεν έχουν καμιά σχέση.

Μα δε μας χρεοκόπησε ο Σύριζα,το Πασόκ και η Νέα Δημοκρατία κυβερνούσαν τόσα χρόνια

Θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι  μας χρεοκόπησε η πολιτική που ακολουθούσαν τα χρόνια της μεταπολίτευσης η Νέα δημοκρατία και το Πασόκ. Μας χρεοκόπησε το αντιπαραγωγικό κρατιστικό μοντέλο οικονομίας που το τροφοδοτούσαμε συνεχώς με δανεικά,εις βάρος των επόμενων γενεών.Τώρα που τα δανεικά τελείωσαν ο Σύριζα προσπαθεί να συνεχίσει να το τροφοδοτεί όσο είναι δυνατόν,μέσω της υπερφορολόγησης.

Μα όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Σύριζα και τα άλλα κόμματα της άκρας αριστεράς δε ζήτησαν ποτέ να σταματήσουμε να ζούμε με δανεικά.Δε ζήτησαν ποτέ να κάνουμε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.Δε ζήτησαν ποτέ να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου.Αντιθέτως σε όσες σπασμωδικές προσπάθειες έγιναν για τέτοιες αλλαγές,ήταν οι πρώτοι που αντιδρούσαν.

Ο Σύριζα το 2007 διαδήλωνε και ζητούσε κατώτατο μισθό 1700€.Λες και ο κατώτατος μισθός είναι κάτι που μπορεί να αλλάζει ο κάθε πρωθυπουργός με ένα μαγικό ραβδάκι και όχι κάτι που προσαρμόζεται από την ίδια την οικονομία.Η αντίληψη αυτής της ιδεολογικής παρέας ήταν ότι ο “Πρωθυπουργός” είναι ένας μεσσίας που αλλάζει τα πάντα κατά βούλησιν με ένα μαγικό ραβδί.

Ο κύριος εκφραστής σήμερα του παλιού πολιτικού και οικονομικού μοντέλου είναι ο Σύριζα.

Η μεγαλύτερη τιμωρία που θα υποστούν οι Συριζαίοι

Η μεγαλύτερη τιμωρία που θα υποστούν οι Συριζαίοι δε θα είναι η εκλογική τους συντριβή, ούτε οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να προκύψουν για πολλούς από αυτούς.Θα είναι οι τύψεις που θα νιώθουν μετά από πολλά χρόνια. Ίσως όταν θα έχουν γεράσει και θα έχουν αδειάσει πλέον σαν άνθρωποι.Όταν θα πλησιάζουν το θάνατο και δε θα νοιάζονται ούτε για λεφτά,ούτε για καρέκλες ούτε για ιδεολογίες.Τότε πολλοί από αυτούς ,όταν η Ελλάδα θα είναι ήδη πολύ μπροστά,χωρίς αυτούς, θα μετανιώνουν πικρά που κάποτε, ενώ τους αξίωσε ο λαός να γίνουν υπουργοί και πρωθυπουργοί,όχι μόνο δεν κατάφεραν να προσφέρουν τίποτα στην πατρίδα, αλλά την πήγαν και μερικά βήματα πίσω.Θα μετανιώνουν που ενώ είχαν την ευκαιρία να συνεισφέρουν κάτι θετικό ,το μόνο που κατάφεραν ήταν να διαλύσουν την οικονομία,να διχάσουν τον λαό, να σπείρουν μίση και ίσως να σβήσουν και ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας…