Ισχυρό χαστούκι σε Ερντογάν! Moody’s: Για τα «σκουπίδια» η οικονομία – Στα πρόθυρα κατάρρευσης η Τουρκία

Διάφορα

Καταπέλτης είναι ο Moody’s για την οικονομία της Τουρκίας την οποία υποβάθμισε κατά μία μονάδα φέρνοντάς την ακόμα πιο κοντά στην κατηγορία “σκουπίδια”.

Ταυτόχρονα προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο οικονομικού σοκ εξ αιτίας της πολιτικής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο οργανισμός μείωσε τη βαθμολογία του κρατικού χρέους στην Ba2 από τη Ba1, με σταθερή προοπτική, επικαλούμενος ανησυχίες για τα μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, υψηλότερο εξωτερικό χρέος και όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο της πολιτικής αβεβαιότητας…

“Αυτή η γενική εικόνα αναφέρει ο Moody’s, δείχνει ότι η πιθανότητα, μιας ξαφνικής αντιστροφής της εισροής ξένων κεφαλαίων, ταχύτερης πτώσης των ήδη ανεπαρκών αποθεμάτων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, και μια κρίση του ισοζυγίου πληρωμών, έχει αυξηθεί”.

O οίκος εκφράζει ανησυχία για τη “συνεχή απώλεια δύναμης των θεσμών” στην Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν, όπως τον κατηγόρησαν και οι αντίπαλοί του, άσκησε πολιτικές πιέσεις στο δικαστικό σώμα και την κεντρική τράπεζα.

Οι παρεμβάσεις αυτές, σύμφωνα με τη Moody’s έχουν οδηγήσει σε “περαιτέρω διάβρωση της αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής και περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων”.

Τέλος προειδοποιεί ότι σε περίπτωση ενίσχυσης του Προέδρου, μετά τις επόμενες εκλογές, υπάρχει κίνδυνος να καταστεί απρόβλεπτη και περαιτέρω αναποτελεσματική η χάραξης πολιτικής της Τουρκίας.

Πηγή: ft.com, hellasjournal.com