Πέθανε ο Χρήστος Σιμαρδάνης – Θρηνεί ο καλλιτεχνικός κόσμος

Διάφορα

Ο Χρήστος Σιμαρδάνης, ένας σπουδαίος άνθρωπος και δημοφιλής ηθοποιός, πέθανε τη Δευτέρα το βράδυ σε ηλικία 61 ετών.

Ο Χρήστος Σιμαρδάνης τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, το οποίο όμως αντιμετώπιζε με περίσσιο θάρρος, χωρίς να θέλει να γίνει ευρύτερα γνωστό.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα κάποιες οργανικές ενοχλήσεις τον οδήγησαν στον γιατρό, ο οποίος του συνέστησε να κάνει μια σειρά εξετάσεων. Τότε νοσηλεύτηκε για περίπου 15 μέρες σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας.

Ο Χρήστος Σιμαρδάνης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και έζησε εκεί μέχρι 6 ετών.

Μετά το σχολείο, γράφτηκε κρυφά σε δραματική σχολή αλλά οι γονείς του δεν συμφωνούσαν και του πρότειναν σπουδές στην Αμερική.

Λόγω του ότι δεν κατάφερε να πάρει τη βίζα, αποφάσισαν να πάει στο Λονδίνο.

Εκεί, ο Χρήστος Σιμαρδάνης πάλι κατέληξε σε δραματική σχολή, την Central School of Speech and Drama.

Ο ίδιος είχε διηγηθεί σε συνέντευξή του πώς βρέθηκε να σπουδάζει υποκριτική:

«Αποφάσισαν (σ.σ. οι γονείς του) να φύγω στην Αμερική για σπουδές οικονομικών. Τελικά δεν πήρα βίζα και κατέληξα στο Λονδίνο να κάνω GCE.

»Μαράζωνα, κάνοντας το χατίρι των δικών μου και τότε συνέβη κάτι που άλλαξε όλη μου τη ζωή.

»Γνώρισα μια οικογενειακή φίλη, Νοτιοαφρικάνα Εβραία, τη Μαρλέν. Με ρώτησε για τις σπουδές μου και κατάλαβε ότι δυσανασχετούσα.

»Της είπα ότι ήθελα να σπουδάσω θέατρο αλλά δεν μ’ αφήναν.

»Σηκώθηκε τότε κι άρχισε να ψάχνει το σώμα μου. Την πέρασα για τρελή. Τέλος μου είπε: «Ψάχνω να βρω που λέει την ημερομηνία θανάτου σου. Μόνο τότε δικαιούσαι να χαρίζεις χρόνια στους άλλους…» Έφυγα από το σπίτι της πετώντας! Σε λίγες μέρες είχα γραφτεί στο Central School of Speech and Drama. Φυσικά κόπηκε και το συνάλλαγμα από την Ελλάδα».

Χαρακτηριστική ήταν η φωνή του που «έντυσε» πολλές παρουσιάσεις στο Mega, αλλά και διαφημίσεις.

Έπαιξε σε αρκετές γνωστές σειρές, από το 1985 έως το 2013, μεταξύ των οποίων «Η ζωή του Αττίκ», «Πέτρινα χρόνια», » Η νταντά», «Λατρεμένοι μου γείτονες».

Παράλληλα έπαιξε και σε αρκετές ταινίες όπως «Safe Sex», «Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο», «Ο Ηλίας του 16ου».

Ο θάνατος του Χρήστου Σιμαρδάνη σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ο Χρήστος Σιμαρδάνης μιλώντας για τις πολιτικές του απόψεις είχε πει:
«Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ένα ιδιόμορφο είδος ψηφοφόρου, καθώς πάππου-προς πάππου που λένε, έχω αριστερά συναισθήματα και διαθέσεις και πάντα ψηφίζω ΚΚΕ για συναισθηματικούς κυρίως λόγους».

Ένας χριστιανός χωρίς Θεό
«Δεν έχω καμία σχέση με τον Θεό. Δεν πιστεύω στον Θεό. Ούτε η οικογένεια μου πίστευε. Ζούμε σε μία εποχή που άντε και υπάρχει Θεός. Ποιανού Θεός είναι; Είναι μόνο του πλανήτη Γη; Είναι μόνο των ορθοδόξων Χριστιανών; Η επιστήμη και οι ανακαλύψεις που γίνονται τις τελευταίες δεκαετίες δεν σου αφήνουν περιθώρια να σου αφήνουν ότι υπάρχει ένας Θεός που έφτιαξε τον άνδρα και τη γυναίκα και μια μηλιά και ένα φίδι. Ανθρωπιστικά νομίζω ότι είμαι από τους καλύτερους χριστιανούς που υπάρχουν αλλά όχι εξαιτίας των 10 εντολών ή τα ριχτά τα χρυσά…».

Πηγή