Τα τείχη γκρεμίζονται, η Παναγία στις φλόγες! Αίμα, υποταγή και Οθωμανική Αυτοκρατορία – Το εμετικό υπερθέαμα του Ερντογάν

Διάφορα

Τα τείχη γκρεμίζονται, η Παναγία… τυλίγεται στις φλόγες, που στη συνέχεια σχηματίζουν τον χάρτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αίμα, υποταγή και… η τουρκική σημαία υψώνεται, στο 20λεπτο βίντεο με 3D απεικόνιση της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης!

Ένα ακόμη ρεσιτάλ άκρατου φανατισμού, αχαλίνωτης προπαγάνδας με την… απαραίτητη παραχάραξη της Ιστορίας, έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη συμπλήρωση 565 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ο «σουλτάνος» παρουσίασε τη δική του εκδοχή για τα ιστορικά γεγονότα, καθώς ενόψει και των προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου, έδωσε εντολή οι εορταστικές εκδηλώσεις να είναι υπέρλαμπρές και πομπώδεις, στήνοντας ολόκληρη παράσταση… αναπαράσταση της «μαύρης» εκείνης ημέρας για την ελληνική ιστορία.

Οι εικόνες από την «Ειδική Επίδειξη της Άλωσης» μιλούν από μόνες τους και προκαλούν ανατριχίλα.

Τα τείχη της πόλης να γκρεμίζονται και η Παναγία τυλίγεται στις φλόγες, σχηματίζοντας το χάρτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…

565 χρόνια πέρασαν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η οποία γιορτάστηκε και φέτος σε όλη την Τουρκία. Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να είναι ιδιαίτερα πομπώδεις οι φετινοί εορτασμοί, μιας και έγιναν εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Η «Ειδική Επίδειξη της Άλωσης» που παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Τρίτης (29.05.2018) έκοβε την ανάσα. Όχι μόνο λόγω των εντυπωσιακών εφέ. Αλλά και του φανατισμού του, που προκαλεί ανατριχίλα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν με συναυλία συγκροτήματος σούφι. Ακολούθησε το βίντεο… υπερπαραγωγή και στη συνέχεια το ιφτάρ με τη συμμετοχή επισήμων από την Κωνσταντινούπολη και κρατικών αξιωματούχων.

Φυσικά, το πρόγραμμα περιλάμβανε και ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαστε περήφανοι για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως αναμενόταν, η ομιλία του «σουλτάνου» είχε προεκλογικό χαρακτήρα. Ο Ερντογάν προανήγγειλε μεταξύ άλλων το χτίσιμο όπερας, αλλά και την ανέγερση μουσείου, εκεί όπου βρισκόταν το στρατιωτικό λύκειο Kuleli.

Πρόκειται για μια δήλωση που αναμένεται να σχολιαστεί εκτενώς από τους αντιπάλους τους στις πρόωρες τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Το στρατιωτικό λύκειο έκλεισε στις 31 Ιουλίου του 2016, μετά το πραξικόπημα, καθώς οι μαθητές του (15 και 16 ετών) συνελήφθησαν ως συνεργάτες του Φετουλάχ Γκιουλέν και φυλακίστηκαν.

Ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ο Αμπντουλχαμίτ Χαν κάνουν την εμφάνισή τους, μεταξύ πολλών άλλων, στο βίντεο της τουρκικής προεδρίας για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Τα τεράστια άλογα των Οθωμανών περνούν τον Βόσπορο σαν η θάλασσα να είναι… ποταμάκι. Και με ένα άλμα περνούν τη θρυλική γέφυρα για να φτάσουν στην Πόλη και να την κατακτήσουν. Και σιγά σιγά, η Κωνσταντινούπολη γίνεται… Ιστανμπούλ. Με τα τζαμιά της και τους σουλτάνους της να παρακολουθούν της επέλαση των Οθωμανών…

«Προχώρα παλληκάρι μου» λέει ο αφηγητής καθώς το video δείχνει τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.

«Στο όνομα του Αλλάχ, προχώρα στο δίκαιο του Θεού και ο Θεός θα είναι μαζί σου (…) Εσύ προχώρα σουλτάνε μου, στο όνομα του Αλλάχ. Προχώρα στο δρόμο του δικαίου, η κυριαρχία και η φήμη σου να συνεχιστεί από εδώ στους αιώνες

Το βίντεο συνεχίζει με εικόνες από τη Μάχη της Καλλίπολης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ υπάρχει η αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ. Μόνο που είναι… έμμεση, αφού ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας δεν αποτυπώνεται στο βίντεο όπως οι Μεντερές και Οζάλ, ομοϊδεάτες του Ερντογάν.

Όλοι όσοι εμφανίζονται, παρακολουθούν με δέος και έκσταση τα άλογα των Οθωμανών του Μωάμεθ του Πορθητή να καλπάζουν προς την Κωνσταντινούπολη.

Ο μοναδικός που δεν… βλέπει τον καλπασμό προς την Πόλη είναι φυσικά ο Ερντογάν. Το πλάνο, στο τέλος του video, δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο να αποθεώνεται από το πλήθος. Και ο αφηγητής, ακούγεται να λέει:

«Εσύ όμορφε στρατηγέ, δεν άλωσες μόνο μια πόλη. Έγινες πηγή έμπνευσης και στα παλληκάρια που ήρθαν μετά από εσένα. Εσύ έτσι προχώρα κύριέ μου, ο κόσμος να δει δύναμη, να δει πίστη, να δει νίκη», όπως είπε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΙ.

Επόμενο καρέ, ο Μωάμεθ που μπαίνει στην Κωνσταντινούπολη και το βίντεο τελειώνει με αυτή την εικόνα.

Πηγή