Η βρομερή ανάσα του ιερέα και όσα συγκλονιστικά έζησε η Έλενα Φραντζή

Διάφορα Εγκληματικότητα

Ενώ η κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από το θάνατο της 29χρονης Έλενας Φραντζή και τις λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται για τα όσα είχε βιώσει το κορίτσι, χθες αποκαλύφθηκαν νέα στοιχεία για τον χειρισμό της υπόθεσης από την Ιερά Σύνοδο με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα να έρχονται σε αντιπαράθεση. Η υπόθεση του ιερέα που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για σεξουαλική επίθεση κατά της Έλενας όταν αυτή ήταν ανήλικη θα οδηγηθεί ξανά στην Ιερά Σύνοδο ύστερα από την έκκληση του Αρχιεπισκόπου προς τον Ησαΐα να την επαναφέρει. Ο μητροπολίτης Ησαΐας απάντησε πως μένει άφωνος και έκπληκτος από όσα ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος πιθανόν να μην θυμάται πως έγινε η συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο δήλωσε πως θα επαναφέρει την υπόθεση.

 

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ησαΐας μας ζήτησε να τον αθωώσουμε

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μιλώντας την Τρίτη στο ΡΙΚ και στην εκπομπή «Από μέρα σε μέρα», είπε ότι ο ίδιος ήταν υπέρ της καθαίρεσης του ιερέα, αλλά η Ιερά Σύνοδος με οριακή πλειοψηφία, υιοθέτησε την εισήγηση του μητροπολίτη Ησαΐα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αθώωσής του. Προέτρεψε δε τον μητροπολίτη Ταμασού να το ξανασκεφτεί και να προτείνει την επ’ αόριστον αργία του ιερέα. «Νομίζω ότι πρέπει να το ξανασκεφτεί ο άγιος αδελφός και να πάρει τις τελικές αποφάσεις του. Εάν ήταν δικός μου ο ιερέας, θα επανέφερα την επ’ αόριστον αργία του. Δεν θα τον άφηνα, διότι και το αίσθημα του λαού, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Από τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ξεχωρίζουν και τα ακόλουθα: «Ο Κύριος Ιεράρχης είχε εισηγηθεί οτι μάλλον είναι παρεξηγημένος ο εν λόγω κληρικός και ζητούσε την αθώωση του κάτω απο κάποιες προυποθέσεις, οτι δεν θα τον έχει σε εκκλησία να σκανδαλίζει, αλλά θα τον απομονώσει σε κάποιο μοναστήρι. Και γι αυτό η Σύνοδος τον αθώωσε εντός εισαγωγικών… Είχε κάποιες απόψεις που μας είχε πείσει οτι δεν έπρεπε να καθαιρέσουμε τον ιερέα. Εγώ πιστεύω οτι απο τη στιγμή που κάποιος πάει φυλακή για ηθικά, δεν νομίζω οτι η Εκκλησία μπορεί να τον έχει λειτουργό της. Διότι η Πολιτεία έχει τα όργανα που μπορεί να την πληροφορήσουν και δεν νομίζω οτι τόσο στο κατώτατο, όσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να καταδικαστεί κάποιος ενώ είναι αθώος.»

 

Ησαΐας: Μένω άφωνος απ’ όσα αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος

Ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας απάντησε στην ίδια εκπομπή πως μένει άφωνος και έκπληκτος απ’ όσα άκουσε από τον Αρχιεπίσκοπο και ότι οι θέσεις που εκφράζει διατυπώνει ο Αρχιεπίσκοπος είναι όσα ο ίδιος είχε καταθέσει στην Ιερά Σύνοδο. Αποκάλυψε μάλιστα ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του από υποστηριχτές του κληρικού επειδή τον έθεσε σε αργία.

«Δεν πιστεύω στα αφτιά μου ότι άκουσα αυτά που είπε ο αρχιεπίσκοπος. Του υπενθυμίζω κάποια πράγματα που όπως φαίνεται δεν τα θυμάται καλά. Όταν καταγγελθεί κάποιος κληρικός και το παράπτωμά του είναι μεγάλο, ο οικείος μητροπολίτης εάν θεωρεί ότι αυτό το παράπτωμα επιφέρει καθαίρεση, τότε παραπέμπει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο για να δικαστεί. Εάν θεωρεί ότι δεν είναι τόσο σοβαρό που θα επιφέρει καθαίρεση, τότε το δικάζει ο ίδιος. Ο μητροπολίτης Ταμασού λοιπόν, όταν καταγγέλθηκε αυτή η υπόθεση το πρώτο πράγμα που έκανε, ήταν να πάρει την υπόθεση στη Σύνοδο για να δικαστεί. Ζήτησα άμεσα άποψη από τη Σύνοδο διότι είχε αρχίσει η υπόθεση να παίρνει δημοσιότητα και ξεκίνησαν ακόμη και βιαιοπραγίες. Ο μακαριότατος είπε να οριστεί ανακριτική επιτροπή να το μελετήσει. Ορίστηκε μια επιτροπή η οποία πήρε τρία χρόνια για να το μελετήσει και τελικά τον έκρινε αθώο.

Τι έκανα όμως εγώ αυτά τα τρία χρόνια; Τον είχα σε αργία με αποτέλεσμα να λειτουργώ με συνοδεία Αστυνομίας, να δέχομαι βρισιές εγώ και οι συνεργάτες μου. Όταν εκδικάστηκε η απόφαση (από δικαστήριο) και είχαμε καταδικαστική απόφαση κατά του ιερέα, ξαναπήρα την υπόθεση στην Ιερά Σύνοδο και ζήτησα άμεσες αποφάσεις», τόνισε.

Με δηλώσεις του στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα ο μητροπολίτης Ησαΐας μεταξύ άλλων διέψευσε ότι ο ιερέας βρισκόταν σε εκκλησία. «Η συνείδησή μου δεν μου επέτρεπε να τον αφήσω να επιστρέψει ούτε στην κοινότητά του ούτε σε άλλη κοινότητα. Είναι δική μου πρωτοβουλία να τον απομονώσω. Δέχομαι μέχρι σήμερα την κατάκριση του κόσμου. Σημασία για εμάς έχει ότι εγώ εξάντλησα όλα τα ποιμαντικά δικαιώματα. Δώσαμε σημασία στην κοπέλα εμείς», ανέφερε.

 

Ιστοσελίδα από τον απομονωμένο ιερέα με βίντεο και φωτογραφίες όπου περιβάλλεται από παιδιά

Μετά την έκταση που πήρε το θέμα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβλήθηκαν βίντεο και φωτογραφίες με τον ιερέα να περιβάλλεται από παιδιά και κόσμο. Σημειώνεται πως αρκετό από αυτό το υλικό είχε αναρτηθεί σε ιστοσελίδα που διατηρούσε ο απομονωμένος ιερέας στο Facebook την οποία όμως τερμάτισε μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε. Σε ένα από τα βίντεο ο ιερέας φαίνεται να μιλά δίπλα από τον μητροπολίτη Ησαΐα μέσα σε μια κατάμεστη εκκλησία και να τον ευχαριστεί για τη στήριξή που του παρείχε. Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης το βίντεο αυτό λήφθηκε λίγο μετά την αποφυλάκισή του ιερέα. Το δεύτερο βίντεο που έχει δημοσιοποιηθεί ήταν επίσης από την υποδοχή της οποίας έτυχε ο ιερέας μετά την αποφυλάκισή του και δείχνει δεκάδες πολίτες στην είσοδο του χωριού να τον καλοσωρίζουν με χειροκροτήματα και αγκαλιές.

 

Η έkθεση Νικολαίδη και η βρομερή ανάσα του ιέρεα

Ο ψυχίατρος Γεώργιος Νικολαΐδης (πρόεδρος της Επιτροπής Λαζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για την κακοποίηση παιδιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο), ο οποίος παρακολούθησε επιστημονικά την Έλενα Φραντζή για την Ιερά Σύνοδο δύο δύο εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης. Στην έκεθεση που παρέδωσε στην Ιερά Σύνοδο στις 9 Ιουνίου 2011 αναφέρεται μεταξύ άλλων για όσα βίωσε η Έλενα Φραντζή στο σπίτι του ιερέα: «Πολλαπλά περιστατικά ασέλγειας περιγράφονται αρξάμενα από λίαν νεαρή ηλικία (περί τα 4 έτη της κ. Φραντζή) και διατηρήθηκαν μέχρι την οικειοθελή της “απόδραση” από την οικία του ιερέως στα 10-11 έτη. Τα περιστατικά αυτά περιγράφονται ως προσέγγιση του ιερέως προς την ανήλικη τότε κ. Φραντζή συνήθως κατά τη διάρκεια των ωρών κατάκλισης (μεσημέρι ή βράδυ), συνηθέστερα εντός του παιδικού δωματίου των κοριτσιών». Παρά τις διαψεύσεις από την πλευρά του ιερέα ο οποίος επίσης κατέθεσε στον κ. Νικολαΐδη μέσω της έκθεσης επιβεβαιώνεται η κακοποίηση. Μέσα από την έκθεση αναφέρεται ότι «συμπερασματικά η αφήγηση της κ. Φραντζή και εξέταση των λοιπών στοιχείων φαίνεται να πείθουν αναφορικά με τη σωματική και ενίοτε σοβαρή κακοποίησή της, ψυχολογική κακοποίηση και την παραμέλησή της κατά τη διαμονή της στην οικία του πρεσβυτέρου». Αναφέρεται πως σε μία περίπτωση η θετή μητέρα της την έστειλε στο νοσοκομείο μετά από ξυλοδαρμό προκαλώντας της ρινικό κάταγμα.

Όπως ο ίδιος ψυχίατρος δήλωσε στην εφημερίδα Χαραυγή «επί της ουσίας από το 2011 έγραφα τέσσερα πράγματα:

Πρώτο, ότι το κορίτσι είναι βέβαιο ότι όντως είχε υποστεί σωματική κακοποίηση ή παραμέληση.

Δεύτερο, σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική βία, οι αναφορά της Έλενας Φραντζή, είχαν χαρακτήρες αληθούς μνήμης. Δηλαδή η εξιστόρησή της, είχε τα χαρακτηριστικά που συνάδουν με το τι είναι αληθής μνήμη και άρα δεν ήταν υποβαλλόμενη ούτε φαντασιακή.

Τρίτο ότι με μια μόνη μαρτυρία που έγινε μετά από δεκαπέντε χρόνια, δεν μπορεί κανείς να είναι απολύτως βέβαιος με επιστημονικά κριτήρια.

Και τέταρτο, έκανα έκκληση στην Εκκλησία της Κύπρου λέγοντάς τους ότι αυτό το κορίτσι είναι πάρα πολύ ταλαιπωρημένο που στερείται κοινωνικής υποστήριξης. Τους έλεγα ότι απ’ όλη αυτή την ιστορία έχει βγει πολύ συναισθηματικά επιβαρυμένο».

Κληθείς από την εφημερίδα να σχολιάσει τη στάση που τήρησε η Εκκλησία απέναντι στον καταδικασθέντα πάτερ Στυλιανό, ο ψυχίατρος που εργάζεται στην Ελλάδα, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «όταν έμαθα αργότερα ότι η Εκκλησία της Κύπρου αποφάσισε να μην προχωρήσει σε διοικητικές κυρώσεις εξεπλάγην. Μάλιστα εξεπλάγην δύο φορές όταν αργότερα έμαθα ότι το κοσμικό δικαστήριο της Κύπρου επέβαλε ποινή φυλάκισης αλλά παρ’ όλα αυτά η στάση της Εκκλησίας δεν άλλαξε».

Μέσα από την έκθεση ξεχωρίζει μια αναφορά στην οποία η Έλενα Φραντζή «συγκινείται συναισθηματικά (παρότι καταβάλλει εμφανώς προσπάθεια και τελικώς το ελέγχει)». Η Έλενα, «αναφέρεται στη δυσοσμία της αναπνοής του ιερέα όταν την πλησίαζε με σεξουαλικές προθέσεις, οσμή την οποία ακόμη μπορεί να ανακαλέσει και η οποία της προκαλεί τη συναισθηματική φόρτιση».

 

Σύζυγος και θετή κόρη ιερέα: Είναι όλα ψέματα, έδωσαν χρήματα στην Έλενα

Με παρέμβασή της χθες στο Sigma, η πρεσβυτέρα θετή μητέρα της Έλενας Φραντζή υπέδειξε ότι ο πατήρ Στυλιανός, άδικα καταδικάστηκε και φυλακίστηκε και υποστήριξε πως η Έλενα πήρε χρήματα για να καταθέσει εναντίον του ιερέα. Την ίδια θέση διατύπωσε άλλη μία από θετή κόρη του ιερέα λέγοντας πως η ίδια δεν δέχθηκε ποτέ σεξουαλική επίθεση από τον ιερέα θετό της πατέρα. Η σύζυγος του ιερέα δήλωσε την επιθυμία της να εμφανιστεί ζωντανά στο Sigma και να πει την δική της εκδοχή, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα.

Η θετή κόρη δήλωσε χθες στο Sigma ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει τα τελευταία 24ωρα και πως εξετάζουν την υπόθεση να κινηθούν νομικά για όσα λέγονται και γράφονται. Εξέφρασε στεναχώρια για τον χαμό της Έλενας, ενώ ισχυρίστηκε  ότι «στην κατάθεσή της ανέφερε ότι είναι ψέματα τα περί σεξουαλικής κακοποίησης. Δεν ισχύει αυτό. Όντως η Έλενα δεν έζησε τα καλύτερα χρόνια. Κάποιοι την παρότρυναν να τα πει αυτά..», είπε η νεαρή, που στηρίζει ότι ο φάκελος της υπόθεσης δεν χάθηκε, παρά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. «Υπάρχει ο φάκελος της υπόθεσης και η κοπέλα του Γραφείου μάς έβλεπε και τις δυο ξεχωριστά», ανέφερε.

 

Συγκλονισμό εκφράζει η Υπουργός Εργασίας

Συγκλονισμό για την τραγική περίπτωση της Έλενας εξέφρασε χθες η Υπουργός Εργασίας, Ζ. Αιμιλιανίδου διαβεβαιώνοντας ότι τα πράγματα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά μέσω νομοθεσιών και άλλων διαδικασιών απ’ ό,τι πριν από 20 χρόνια όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα αυτής της τραγικής περίπτωσης. Η Υπουργός διαβεβαίωσε ακόμα ότι στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας υπάρχουν εκπαιδευμένοι λειτουργοί οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν με επάρκεια αυτά τα δεδομένα. Ωστόσο, η αρμόδια υπουργός δεν τοποθετήθηκε για τις σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, τεχνολογία και σε ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχουν στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, οι οποίες ουσιαστικά έχουν αποξηλωθεί. Οι κοινωνικοί λειτουργοί καλούνται να παρακολουθούν δυσανάλογα μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων αδυνατώντας έτσι να ανταποκριθούν με αποτέλεσμα να είναι ανθρωπίνως αδύνατο να κάνουν όσα πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τέτοιες περιπτώσεις.

Η κ. Αιμιλιανίδου κάτω από αυτές τις συνθήκες διαβεβαιώνει ότι δεν θα συμβούν ξανά τέτοια ντροπιαστικά περιστατικά, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχθηκε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν έδρασαν έγκαιρα και προληπτικά, ούτε έκαναν όσα έπρεπε να γίνουν μετά την πρώτη καταγγελία της Ελενας, για να τη στηρίξουν ψυχικά και κοινωνικά.

 

Προειδοποίηση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

H Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι παρακολουθεί με προσοχή τη δημόσια συζήτηση σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, για το θάνατο νεαρής, και παρατηρεί ότι, ορισμένες αναρτήσεις διακατέχονται από έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Είναι εύκολο, σημειώνει, υπό τέτοια φόρτιση, να δημοσιευτούν και προσωπικά δεδομένα που δεν εξυπηρετούν το συμφέρον ενημέρωσης του κοινού.

«Ενημερώνω και προειδοποιώ το κοινό να μη δημοσιεύει ή αναδημοσιεύει τέτοια δεδομένα. Μέσα ενημέρωσης ή πολίτες που έχουν δημοσιεύσει δεδομένα όπως τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση προσώπων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση αυτή, καλούνται όπως τα ‘κατεβάσουν’», προσθέτει.

«Σε περίπτωση που διαπιστώσω τέτοιες δημοσιεύσεις, θα ασκήσω τις εξουσίες που μου παρέχει ο νόμος για να αφαιρεθούν και θα τις παραπέμψω στην Αστυνομία», συμπληρώνει.

Πηγή