Δόθηκε εντολή για καταγραφή καταφυγίων σε όλο τον Έβρο

Εθνικά Θέματα

Εντολή να γίνει καταγραφή των καταφυγίων σε όλο τον Έβρο έχει δοθεί από τους αρμόδιους στην ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης).

Απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του alexpoli.gr αναφέρουν ότι η εντολή έχει δοθεί σε τοπικό επίπεδο και αφορά μόνο τον Έβρο ενώ αυτό γίνεται σε καθεστώς ψυχραιμίας και προληπτικά. Πρόκειται ουσιαστικά για επικαιροποίηση της προηγούμενης καταγραφής για να ελεγχθεί η κατάσταση στα καταφύγια αυτά.

Πολίτες που βρίσκονται κοντά σε τέτοιους χώρους ή σχετίζονται με τους χώρους αυτούς αντιλήφθηκαν την καταγραφή και επικοινώνησαν μαζί μας τις τελευταίες ημέρες. Με τη σειρά μας επικοινωνήσαμε με αρμόδιους που επιβεβαιώνουν πλήρως την καταγραφή, ζητούν όμως να γίνει γνωστό ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κίνηση πανικού.

«Είναι ζήτημα υπευθυνότητας να ελέγχονται οι χώροι αυτοί τακτικά» σημειώνει πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα αλλά δε θέλει να κατανομαστεί.

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι ναι μεν οι αρμόδιοι δείχνουν να χειρίζονται το θέμα αυτό με υπευθυνότητα και πολύ καλά πράττουν, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα που δεν είναι νέο αλλά έρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που γίνεται λόγος για τα καταφύγια αυτά.

Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει που βρίσκονται τέτοιου είδους καταφύγια στην περιοχή του. Δε θα ήταν κακό ενδεχομένως κάποια στιγμή να υπάρξει μια ενημέρωση των πολιτών για τους χώρους αυτούς.

Πρόσφατα μάλιστα Δήμοι όπως αυτοί της Καλαμάτας, Χανίων, Σερρών και Θήρας, έκαναν ενημέρωση των πινάκων τους για τα καταφύγια και έδωσαν τους πίνακες στη δημοσιότητα για ενημέρωση του πληθυσμού. Στην Ελλάδα άλλωστε δεν είναι θέμα μόνο «εθνικών ζητημάτων» το να υπάρχει τέτοια ενημέρωση και να επικαιροποιείται αλλά και θέμα φυσικών καταστροφών.

Για παράδειγμα χώρος καταφυγής υπάρχει κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές για περίπτωση σεισμού με πιθανότητα τσουνάμι. Τέτοιοι χώροι είναι ανοιχτοί και βρίσκονται σε υψηλότερα υψόμετρα και καλό θα ήταν οι πολίτες…να τους γνωρίζουν.

Πηγή