Κατάντια :Ελπίζουμε Να Ξεπουλήσουμε Για Μόλις 10εκ.Ευρώ & Την «ΕΛΒΟ!» … Η «Πρόταση-Έκκληση» Του Στρατηγού Κωσταράκου»

Γεωπολιτική Εθνικά Θέματα

Όσο το κόστος ενός LEOPARD 2 θα αποκτήσουν οι Γερμανοί ή Νοτιοαφρικανοί την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων «ΕΛΒΟ»…Πόσοι από εμάς είναι υπερήφανοι για αυτήν εδώ την Κατάντια ;

Στο πλαίσιο του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση των παγίων της βιομηχανίας, που βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο ισχυρός γερμανικός όμιλος Krause-Maffei Wegmann (KMW) -«γνώριμος» της ΕΛΒΟ από τη συνεργασία τους στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των αρμάτων μάχης LEOPARD 2-, καθώς και η ανερχόμενη Paramount Group από τη Νότια Αφρική.

Την Δευτέρα, αναμένεται να ανοίξουν οι πρώτοι από τους δύο φακέλους που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι, αυτοί που αφορούν τα πιστοποιητικά και τα νομιμοποιητικά έγγραφα, και τις επόμενες 15 ημέρες προβλέπεται να ανοίξουν και οι δεύτεροι, που αφορούν τις οικονομικές προσφορές.

Αφετηρία τα 10 εκατ. ευρώ

Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 10 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις, οικόπεδα, εξοπλισμό, σήματα κατοχυρωμένα δικαιώματα, άδειες και πατέντες, ενώ, όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη κριτήριο για την επιλογή του επενδυτή θα είναι όχι μόνο το ύψος της οικονομικής προσφοράς, αλλά και το business plan που θα παρουσιάσει για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Από την πλευρά τους, οι 336 εναπομείναντες εργαζόμενοι, που ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας αρχικά «ξεπούλημα» της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας -με το επιχείρημα πως η τιμή εκκίνησης αντιστοιχεί στο κόστος ενός LEOPARD-, επικεντρώνουν τώρα τις διεκδικήσεις τους στη διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

Εφόσον φτάσαμε ως εδώ, υπό την πίεση της τρόικας και των δανειστών, ζητάμε να διασφαλιστεί πως αυτός που θα πάρει την εταιρεία πρέπει να έχει ένα σχέδιο ανάπτυξης που θα φέρει δουλειά και θα την μεγαλώσει, δεν θα την μικρύνει», είπε στην «Οικονομία» ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΛΒΟ, Θόδωρος Αλιόγκας, και προσέθεσε:

«Το ότι υπάρχει ενδιαφέρον από δύο μεγάλους ομίλους-κολοσσούς αποδεικνύει ότι κάτι καλό υπάρχει εδώ, που μπορεί να αναπτυχθεί και να μας δώσει κέρδη.

Να σκεφτούμε οτι μόλις πριν ΑΠΟ τρία χρόνια δούλευαν στην Εταιρία 1450 εργαζόμενοι και είχε στα σκαριά μια παραγγελία 300 οχημάτων τύπου Hamer… Άντε τώρα να συγκριθούμε με τους Τούρκους !

Έκκληση αλλά και Πρόταση του Έλληνα Στρατηγού της Ε.Ε Μιχαήλ Κωσταράκου να μην χαθεί μια ακόμη ευκαιρία για τη Χώρα και το Στράτευμα …

Τι γράφει σε Παρέμβαση του για την ΕΛΒΟ ο Έλληνας Στρατηγός της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε

«Εγώ θα επανέλθω. Το ΤΟΜΑ Κένταυρος (παρακάτω προηγούμενη ανάρτηση) ηταν απλώς μια χαμένη ευκαιρία σε μια αλλη εποχή που η διασπάθιση δημοσίου χρήματος ήταν το εθνικό σπορ. Πιστεύω ότι τώρα είμαστε σοφότεροι.

Μήπως η ΕΛΒΟ πρέπει να ξαναρχίσει να λειτουργεί; Τέσσερα χρόνια διαρκεί η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ. Η πώληση ήταν άγονη και ασύμφορη. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκες και σημαντικές ελλείψεις σε μέσα κινήσεως και πυρός πάσης φύσεως.

Σε οχήματα πάσης φύσεως, ΤΟΜΑ, αρματα, αντιαεροπορικά, Το ίδιο και σε ανταλλακτικά γι αυτα που ήδη έχουν.

Σε όλη την Ευρώπη αλλα και στις περιφερειακές χώρες υπάρχει μια εξοπλιστική φρενίτιδα με την άνοδο των δαπανών για την άμυνα, και τους παγκόσμιους κινδύνους ασφάλειας. Όλοι ψάχνουν λύσεις χαμηλού κόστους και οικονομίες κλίμακας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε για πρώτη φορά στην ιστορία της να αρχίσει να χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα. Εμείς παρουσιάζουμε απο παντού κρατώντας κλειστή την κυρία. αμυντική βιομηχανική μας μονάδα.

Η ΕΛΒΟ παρήγαγε «κοσμήματα» του διεθνούς οπλοστασίου. Δεν ξέρω αν ακόμα υπάρχουν αλλες λεπτομέρειες ,νομικά κενά και χρηματοδοτικά προβλήματα, σαν αυτα που οδήγησαν στην «εκκαθάριση» που διατάχθηκε το 2014.

Σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιοι θα τα επικαλεστούν. Τίποτα ομως δεν είναι αξεπέραστο. Μήπως ομως κάποιοι περιμένουν την πλήρη διάλυση της ΕΛΒΟ για να διαμοιράσουν τον εξοπλισμό, τις δυνατότητες και το κενό που αφήνει η απαξίωση της; Δεν είμαι ειδικός και δεν μετέχω σε καμία διαδικασία.

Δεν εχω πληροφορίες και δεν ξέρω τίποτα περισσότερο απο οτι κυκλοφορεί στα ΜΜΕ και ξέρουμε ολοι μας. Μήπως ομως επιτέλους πρέπει να φύγουμε απο τη μιζέρια και την απραξία και να ξεκινήσουμε να την επαναλειτουργούμε.

Με προβλήματα και δυσχέρειες αλλα και με αποφασιστικότητα. Με τη βοήθεια του κράτους αρχικά και με χρονικό ορίζοντα. Τη χρειαζόμαστε. Εχω βρεθεί σε χώρες που παρέες μηχανικών και managers δημιούργησαν πολεμικές βιομηχανίες απο το μηδέν και σε λίγα χρόνια με δουλειά, εξυπνάδα και σύνεση εχουν μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς.

Το ίδιο μήπως δεν κάνει η Τουρκία; Εμείς έχουμε παραδοθεί. Η ΕΛΒΟ που θα λειτουργήσει όμως πρέπει να εχει σύγχρονο Management με πραγματικούς ειδικούς στη διοίκηση και στη λειτουργία και με ισχυρή ανταγωνιστικότητα.

Μια επιχείρηση με πραγματικά κριτήρια ιδιωτικού τομέα και ικανή να σταθεί στο διεθνή χώρο. Ισως να χρειαστεί να αναδιοργανωθεί εξ αρχής. Με νέα πρόσωπα αν τα παλιά δεν εχουν το προφίλ και τις ικανότητες που θέλουμε.

Χωρίς δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και άσχετους ¨ημέτερους¨ στη διοίκηση και τη λειτουργία. Μια συντονισμένη και σοβαρή προσπάθεια από μια ¨νέα¨ διοίκηση που θα αναλάβει αποφασισμένη να φέρει σε πέρας το εργο και με τους εργαζόμενους που θέλουν να δουλέψουν και να προοδεύσουν. Πιστεύω οτι εχουμε τέτοιους πολλούς.

Κι αν αποτύχει η προσπάθεια γιατί δεν ξεπεράσαμε τις παιδικές μας ασθένειες, την κλείνουμε πλέον οριστικά και ψάχνουμε άλλες λύσεις.

Μια τέτοια λύση μπορεί να είναι η παραχώρηση ή η πώληση στο Στρατο ( 10 εκατ. λεγεται οτι ήταν η τελευταία τιμή της) για να λειτουργήσει σαν Στρατιωτικό Εργοστάσιο Βάσεως, σαν στρατιωτική Μονάδα πλέον

. Ο Στρατός σίγουρα μπορεί να τη λειτουργήσει σε αλλο πλαίσιο, αυτο που ξέρει να εφαρμόζει για τη δίκη του λειτουργία και που κρατάει τη χωρα όρθια. Για την υποστήριξη αποκλειστικά των ΕΔ χωρίς βέβαια φιλοδοξίες στη διεθνή αμυντική αγορά ή στην ανάληψη κατασκευαστικών υποχρεώσεων ή τη διεθνή χρηματοδότηση.

Παρόλο που η ανάληψη απο το Στρατό μπορεί να υλοποιηθεί και η μονάδα να αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε μερικές μέρες, προσωπικά πιστεύω οτι δεν πρέπει να καταφύγουμε σε στρατιωτική λύση, γιατι αυτο δεν θα μας οδηγήσει σ αυτο που επιδιώκουμε και μας αξίζει.

Και αυτό που πάνω απο όλα μας αξίζει είναι να προσπαθήσουμε να δούμε την ΕΛΒΟ να λειτουργεί πάλι οπως παλιά, πραγματική ναυαρχίδα της πολεμικής μας βιομηχανίας ικανή να δώσει το μήνυμα της ανάκαμψης και της φυγής προς τα μπροστά. Αξίζει νομίζω να το τολμήσουμε.»

Σχόλιο :Αυτά τα λέει ένας Στρατηγός σήμερα που γνωρίζει πολλά ,εμείς είχαμε επισημάνει και αναδείξει το πρόβλημα εδώ και ένα χρόνο … Δεν υπάρχει Έστω ένας Έλληνας Επιχειρηματίας που να πονάει αυτή τη Χώρα ; Αν και η λύση που προτείνει ο Στρατηγός να την Αγοράσει ο Στρατός είναι η Ιδανική λύση

Πηγή