Με τα VIPER λένε «αντίο» τα τουρκικά F-16 – «Οι ουρανοί είναι δικοί μας» – Ετσι θα… προσγειώνεται η τουρκική αεροπορία – Βίντεο

Γεωπολιτική Εθνικά Θέματα

Την απόλυτη υπεροπλία αποκτά τα επόμενα χρόνια στον ουρανό του Αιγαίου η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας μετά τη συμφωνία αναβάθμισης των μαχητικών αεροπλάνων F-16. Σύμφωνα με στρατιωτικής πηγές τα 85 αεροσκάφη F16, της Πολεμικής Αεροπορίας που σταδιακά θα αναβαθμιστούν στις ΗΠΑ και την Ελλάδα μέχρι και το 2028 αποκτούν νέες εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες και φυσικά επιμηκύνουν τον χρόνο ζωής τους.

Ωστόσο αυτό που «καίει» περισσότερο είναι το εάν και κατά πόσο θα υπερισχύουν των τουρκικών αεροσκαφών. Η απάντηση συμπυκνώνεται στα όσα είχε δηλώσει ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου πριν από έξι μήνες.

«Πολύ φιλολογία και παραφιλολογία γύρω από τη σύγκριση του F-35 με το F-16 VIPER που θ’ αποκτήσει η Ελλάδα. Δεν με προβληματίζουν τα 20 τουρκικά F35 που θα τα έχει μετά από 10 χρόνια, αν θα τα έχει. Με απασχολεί ο κύριος όγκος της απειλής, αναφέρει το hellasjournal.com

Η διαφορά ανάμεσα στα F-16 VIPER της Ελλάδας και τα τουρκικά F-16, σας το υπογράφω θα είναι γεωμετρική…», είχε τονίσει ο αρχηγός ΓΕΑ. Τα λεγόμενα του Αρχηγού ΓΕΑ, που δεν χωρούν αμφισβήτησης επιβεβαιώνονται και από τα δεδομένα που δίνει στην προσφορά της η Lockheed Martin κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 αλλά και των F-35.

Το υπερσύγχρονο ραντάρ APG83 AESA εντοπίζει τα ίχνη έως και 20 αεροσκαφών σε γωνία 60 μοιρών από το ρύγχος του αεροσκάφους, ενώ έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει επίγειους κινούμενους και σταθερούς στόχους καθώς και εχθρικές θαλάσσιες μονάδες. 

Επίσης διαθέτει περισσότερα συστήματα ώστε να ελαττώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο η κόπωση το χειριστή και έγχρωμη οθόνη για τον εντοπισμό στόχων στο έδαφος και τη θάλασσα.

Τα εξελιγμένα συστήματα των F16 Viper δίνουν την απόλυτη δυνατότητα στον πιλότο να αναγνωρίζει γρήγορα φιλικά ή εχθρικά αεροσκάφη, να λαμβάνει στοιχεία ακόμα και για τον οπλισμό ή τα καύσιμά τους, ενώ πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες που έχει για επιπλέον επικοινωνία με το κέντρο διοίκησης ή για τη λήψη πληροφοριών από αεροσκάφη τύπου AWACS.

Εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί σε εμπόλεμη κατάσταση το F16 Viper μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρομαχικά από μια γκάμα 32 βλημάτων, που διαχωρίζονται σε αέρος – εδάφους, αέρος – αέρος, πολλαπλών χρήσεων και κατευθυνόμενα. Τα βλήματα που μπορούν να φέρουν τα F16 Viper.

Ένα από τα σημαντικότερα ατού των F16 Viper είναι το αυτόματο σύστημα αποτροπής σύγκρουσης στο έδαφος. Όπως φαίνεται και στα γραφικά της Lockheed Martin το αεροσκάφος διαθέτει αυτόματο πιλότο, που αναλαμβάνει αυτόματα τον χειρισμό του αεροσκάφους σε περίπτωση που αυτό κατευθύνεται προς το έδαφος.

Στην περίπτωση αυτή το αυτόματο σύστημα ανεβάζει και πάλι το αεροσκάφος μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος όπου δίνεται η δυνατότητα και πάλι στον πιλότο να ανακτήσει τον χειρισμό του.

Οπως αναφέραμε χθες στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και αποφασίσθηκε η έγκριση της αναβάθμισης 85 αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών».

Σημειώνεται ότι για το θέμα της αναβάθμισης των F-16, ο κ. Καμμένος προ ημερών υπογράμμισε σύμβουλος του πρωθυπουργό έχει ενημερώσει τον Αμερικανό πρέσβη ενώ και ο ίδιος θα ενημερώσει τον ομόλογό του, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας.

«Το πρόγραμμα των μαχητικών έχει την έγκριση της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Βουλής, όμως δεν μπορεί η Κυβέρνηση να καταβάλει τα ποσά με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών για τα πλεονάσματα. Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ γίνεται σε αυτό το επίπεδο για τα ποσά ανά έτος πριν και μετά το 2021, οπότε και υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας έναντι των δανειστών» επεσήμανε.

Το tweet του Πάνου Καμμένου: Μια μεγάλη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε VIPER ενέκρινε ομόφωνα το ΚΥΣΕΑ και, μέσω twitter, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έκανε λόγο για «μια μεγάλη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία».

«Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε VIPER μετά την αποδοχή κατ´ αρχήν από την Αμερικανική πλευρά του προγράμματος πληρωμών βάση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ. Μια μεγάλη ημέρα για την ΠΑ», έγραψε ο κ. Καμμένος.

kammenos

Πάιατ: Μεγάλη ημέρα για τους συμμάχους μας 

Την ομόφωνη έγκριση του ΚΥΣΕΑ για την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 , χαιρέτισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Πάιατ κάνει λόγο για μια μεγάλη ημέρα για τους συμμάχους μας, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς η Ελλάδα προχωρά στην αναβάθμιση των F-16 μετά την επίσκεψη, τον περασμένο Οκτώβριο, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο. Επίσης, συγχαίρει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και την ομάδα του.

Πηγή