Νίκος Λυγερός:Από τη Βόρεια Κύπρο στην Άνω Μακεδονία

Εθνικά Θέματα Μακεδονικό

Ενώ όλοι μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο μιλούμε για Κατεχόμενα στην Κύπρο και δεν αποδεχόμαστε την έκφραση Βόρεια Κύπρο διότι είναι η επιλογή του κατοχικού καθεστώτος, το οποίο είναι παράνομο με τα δύο ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μερικοί διπλωμάτες θέλουν να μας επιβάλουν ένα γεωγραφικό προσδιορισμό για τα Σκόπια χρησιμοποιώντας τον όρο Μακεδονία. Και το ερώτημα είναι πολύ απλό.

Γιατί η χρήση της Βόρειας Κύπρου θεωρείται προδοτική για όλους και μερικοί μας εξηγούν ότι το ανάλογο για τα Σκόπια δεν είναι προβληματικό κι ότι μάλιστα αποτελεί ακόμα και επιτυχία εκ μέρους της εξωτερικής μας διπλωματίας; Γιατί αυτή η παρατήρηση δεν γίνεται ενάντια σε αυτούς που θεωρούν ότι μας αντιπροσωπεύουν; Γιατί κανείς δεν μιλά ακόμα και σε κομματικό επίπεδο αφού όλο το θέμα είναι καθαρά ιδεολογικό για όσους το προωθούν;

Διότι μερικά θέματα τέτοιου τύπου είναι εκ φύσης εθνικά. Αν κάποιος συνειδητοποιούσε ότι υπάρχει αυτή η αναλογία που μας οδηγεί από τη Βόρεια Κύπρο στην Άνω Μακεδονία, θα αντιδρούσε αμέσως. Αν η Αλβανία ήθελε να ονομαστεί Βόρεια Ήπειρος και η Τουρκία Ανατολική Θράκη, κανείς δεν θα αντιδρούσε από τους διπλωμάτες που θεωρούν ότι μας εκπροσωπούν; Αυτό που έχει σημασία είναι ότι και ο γεωγραφικός προσδιορισμός εμπεριέχει ένα απαράδεκτο στοιχείο για τον Ελληνισμό.