Νίκος Λυγερός:Η αδιαλλαξία των Σκοπίων

Εθνικά Θέματα Μακεδονικό

Ενώ μάς είχαν παρουσιάσει τα Σκόπια με τον πιο φιλικό τρόπο, τουλάχιστον από το Υπουργείο Εξωτερικών με τα οποία ήμασταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας, δεν υπάρχει πια κανένας που θεωρεί ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι εύκολες. Έτσι όλη η φιλολογία περί θετικού πλαισίου έχει ήδη καταρρεύσει. Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό κάθε τόσο και λιγάκι έχουμε νέες προκλήσεις εκ μέρους των Σκοπίων, επειδή θεώρησαν ότι γενικά θα είμαστε χαλαροί με το θέμα της ονομασίας, διεκδικούν όλο και περισσότερα. Έτσι εμφανίστηκε και η πρώτη αναφορά στο ελληνικό σύνταγμα.

Δηλαδή δεν φτάνει που το σκοπιανό σύνταγμα είναι γεμάτο αλυτρωτισμούς, τα Σκόπια θέλουν να το παρουσιάσουν με συμμετρικό τρόπο σε σχέση με το ελληνικό σύνταγμα. Κι επειδή δεν γίνεται καμία σοβαρή τοποθέτηση από πλευράς ελληνικής διπλωματίας, το σκοπιανό σενάριο της εθνικής προπαγάνδας συνεχίζεται. Αυτοί που προσπάθησαν να μας πείσουν για τα θετικά, αναγκάζονται τώρα να παρουσιάσουν με διαφορετικό τρόπο τα δεδομένα για να μην φανεί ο εκφυλισμός.

Επιπλέον έπεσαν μόνοι τους στην ίδια τους την παγίδα αφού τώρα και από τον διαγωνισμό υδρογονανθράκων φαίνεται ότι δεν δεχτήκαμε καμία πίεση ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι ακόμα και αυτοί που δεν πιστεύουν στις επίσημες δηλώσεις αυτών των υπερδομών που είναι όλες θετικές προς την Ελλάδα, πρέπει να παραδεχτούν ότι και οι δύο κοινοπραξίες ExxonMobil, Total, Ελληνικά Πετρέλαια και Repsol, Ελληνικά Πετρέλαια που ανήκουν στο νατοϊκό και ευρωπαϊκό πλαίσιο, αποδεικνύουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα στην ελληνική ΑΟΖ και ότι δεν θα υπήρχε κανένα όφελος αλλά αντιθέτως αν υπήρχε κάποια πίεση για την επίλυση του Σκοπιανού.