Απειλές Τουρκοκυπρίων για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: «Θα το κάνουμε είτε μαζί είτε μόνοι μας.» (φωτό, βίντεο)

ΑΟΖ Γεωπολιτική Κύπρος

Για άλλη μια φορά η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται χωρίς κάποιο εμπόδιο στα διεθνή fora με σκοπό την διασύνδεση των ενεργειακών θεμάτων με το Κυπριακό.

Για την τουρκική πλευρά η διασύνδεση ενεργειακών με Κυπριακό έχει διττό στόχο. Το πρώτο ιδεατό σενάριο είναι να συσταθεί μια τεχνική επιτροπή η οποία να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα των υδρογονανθράκων. 

Αν δεν επιτευχθεί αυτό που είναι βασικός στόχος των Τούρκων, τότε θα το χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι για να προωθήσουν σε άλλες κινήσεις που έχουν προσχεδιάσει. 

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο κατ’ εξοχήν εκφραστής των στοχεύσεων της τουρκικής πλευράς, ήταν αρκούντως κατατοπιστικός κατά τις τελευταίες του δηλώσεις στην Άγκυρα. Διαμήνυσε πως «εάν η διπλωματία αποτύχει, τότε η ΤΔΒΚ θα αρχίσει τις δικές της γεωτρήσεις».

Μήνυμα το οποίο αποτελεί μίας μορφής εκβιασμό προς την ελληνοκυπριακή πλευρά: είτε δέχεται να συζητήσει τα ενεργειακά με την τ/κ πλευρά, είτε βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα τετελεσμένα. Την ερχόμενη εβδομάδα, εάν οριστικοποιηθεί η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, αναμένεται ότι θα αποτυπωθούν οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη θετική στάση του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος με τις θέσεις και πρωτοβουλίες του δημιουργεί προοπτική να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Αυτοί που θέτουν προϋποθέσεις, τόνισε, είναι η Τουρκία με τις προκλήσεις της και οι Τουρκοκύπριοι, επιχειρώντας να διασυνδέσουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς με το Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ματαίωσης της Συνόδου Βρυξελλών – Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε καθοριστικό ορόσημο τη Σύνοδο των ηγετών των «27» που θα προηγηθεί τρεις μέρες νωρίτερα. Για την κοινωνική συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, ανέφερε ότι αναμένεται από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να δώσει ημερομηνίες στην ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι ο απεσταλμένος του Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα είναι αντικαταστάτης του Έσπεν Μπαρθ Άιντε, αλλά θα έχει «ως μοναδική αποστολή να βολιδοσκοπήσει τα εμπλεκόμενα μέρη για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο απεσταλμένος θα επισκεφθεί Κύπρο, Ελλάδα, Βρετανία και Βρυξέλλες και ακολούθως θα υποβάλει έκθεση στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κατά πόσον υπάρχει έδαφος για επανέναρξη της διαδικασίας.

«Θα κάνουμε δικές μας γεωτρήσεις στην ΑΟΖ»

Οι Τουρκοκύπριοι απειλούν να κάνουν και αυτοί εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αν η ελληνική πλευρά δεν υποχωρήσει ή δεν συμφωνήσει για κοινή εκμετάλλευση, είπε ο «ΥΠΕΞ» του «ψευδοκράτους», Κουντρέτ Οζερσάι σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Είτε θα κάνουμε μαζί εξορύξεις, μετά από συζητήσεις, συμφωνίες και κοινή πορεία, είτε θα σταματήσουν οι εξορύξεις είτε και εμείς οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουμε το ίδιο: θα ξεκινήσουμε να εκμεταλλευόμαστε και να κάνουμε εξορύξεις».

O Τουρκοκύπριος αξιωματούχος παραμένει έτσι στην γραμμή της Τουρκίας που έχει ανακοινώσει ότι θα εμποδίσει τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες και έχει χαρακτηρίσει ως «μονομερείς ενέργειες» δια στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Θέλουμε να ρίξουμε τους τόνους»

Σε ερώτηση του Reuters προς τον Οζερσάι αν βλέπει κλιμάκωση της έντασης, ο Τουρκοκύπριος απάντησε πως «στόχος μας είναι να κρυώσουμε τα νερά και όχι να τα θερμάνουμε. Γι αυτό το λόγο στο πιο πρόσφατο περιστατικό δεν κάναμε χρήση βίας. Δεν κάναμε καν επίδειξη δύναμης. Υπήρξε αποτροπή εκεί».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι «το επιχείρημά μας στο ζήτημα των θαλάσσιων περιοχών δεν βασίζεται στη γεωγραφία. Βασίζεται στα ιστορικά δικαιώματα και τα δικαιώματα που προέρχονται από την “συνεταιρική δημοκρατία”. Και το θέμα είναι πως όχι μόνο εμείς αλλά και η διεθνής κοινότητα και η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχονται και αναγνωρίζουν πως είμαστε συνιδιοκτήτες αυτών των πηγών υδρογονανθράκων».

«Λέμε το ίδιο πράγμα αλλά καταλαβαίνουμε διαφορετικό»

Ο Οζερσάι αναφέρθηκε και στην επίλυση του Κυπριακού και ειδικότερα στις συζητήσεις των δύο πλευρών. Ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος υποστήρικε πως οι δύο πλευρές συμφωνούν επί της αρχής σε μία ομοσπονδία δικοινοτική και διζωνική με πολιτική ισότητα αλλά κάθε πλευρά το ερμηνεύει διαφορετικά.

«Δεν καταλαβαίνουμε το ίδιο πράγμα από την ίδια πρόταση. Επαναλαμβάνουμε την ίδια φράση αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε το ίδιο. Αυτό είναι το πρόβλημα».

O αμερικανικός 6ος στόλος

Aπό την πρώτη στιγμή της είδησης της παρουσίας των πλοίων του 6ου αμερικανικού στόλου με τις γεωτρήσεις της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, οι Τούρκοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν διαβεβαιώσεις από τους Αμερικανούς ότι το ενεργειακό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν προστατεύεται από τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διοίκησης των Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM) του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Μάικλ, δήλωσε προς τον ανταποκριτή του πρακτορείου ‘Αναντολού’ ότι «η μονάδα καταδρομών Amphibious Ready του Iwo Jima και η 26η Μονάδα Πεζοναυτών διεξάγουν μία τακτική προγραμματισμένη άσκηση στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο 6ος Στόλος».

«Τα εν λόγω πλοία περιλαμβάνονται στην αρμάδα που έφτασαν στο Ισραήλ στις 6 Μαρτίου, ώστε να συμμετάσχουν στην άσκηση ‘Juniper Cobra 2018’», προσθέτοντας ότι η άσκηση αυτή αποτελεί μία τακτική εκπαιδευτική άσκηση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η οποία θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και στόχο έχει τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.

Στο μεταξύ τουρκικές πηγές ασφαλείας, που μίλησαν επίσης στο ‘Ανατολού’, επιβεβαιώνουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους και δηλώνουν ότι οι ειδήσεις αυτές περί ‘προστασίας της ExxonMobil από τον 6ο Στόλο’, στόχο έχουν την εξαπάτηση της κοινής γνώμης της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς.

Αναφέρουν επίσης ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε παρουσία αμερικανικών πλοίων στη Μεσόγειο για κοινές ασκήσεις, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή μεταξύ άλλων χωρών.

Ντάνκαν: «Η Βρετανία θέλει να προχωρήσουν οι έρευνες»

Η βρετανική κυβέρνηση έχει εγείρει σε επαφές με την Άγκυρα το ζήτημα της τουρκικής δραστηριότητας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και επιθυμεί την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων, υποστήριξε ο υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Ο σερ Άλαν απάντησε με τον τρόπο αυτό σε προηγούμενη επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών από τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστο Καραολή και σε γραπτές ερωτήσεις που είχε υποβάλει η βουλευτής βορείου Λονδίνου του Εργατικού Κόμματος Κάθριν Γουέστ.

Η επιστολή εκ μέρους της Ομοσπονδίας, με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου, καλούσε τον Μπόρις Τζόνσον να καταδικάσει εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την παρεμπόδιση των εργασιών γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η πρώτη ερώτηση της Κάθριν Γουέστ, εξάλλου, αφορούσε το ποιες συζητήσεις είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του «σε σχέση με τις επιχειρήσεις πλοίων του τουρκικού ναυτικού πλησίως των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Απαντώντας για λογαριασμό του πολιτικού του προϊσταμένου ο σερ Άλαν ανέφερε: «Το Foreign Office έχει εγείρει τις πρόσφατες εξελίξεις στη θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου με την Τουρκία. Υποστηρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της και θέλουμε να δούμε την εξερεύνηση να προχωρά».