«Χρυσά» κοιτάσματα 1,3 τρισ. ευρώ. Έκθεση της Ακαδημίας για τον πετρελαϊκό πλούτο στην Ελλάδα ανά περιοχή

ΑΟΖ Γεωπολιτική

«Χρυσά» κοιτάσματα 1,3 τρισ. ευρώ. – Τον σημαντικό και ανεξερεύνητο πετρελαϊκό πλούτο που πιθανότατα διαθέτει η χώρα μας, ικανό για να καλύψει τις εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες της για περίπου 139 χρόνια αποκαλύπτει έκθεση της Ακαδημίας Αθηνών για το 2018 με τίτλο «Ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας».

Η έκθεση περιγράφει τις ενέργειες που πρέπει άμεσα να γίνουν για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονάνθράκων και προχωρά σε οικονομική εκτίμηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, από τη μελλοντική αξιοποίηση των οποίων το συνολικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να φθάσει το 1 τρισ.δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News, στην έκθεση της ομάδας εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, που υπογράφεται από τον δρα Ηλία Κονοφάγο, διαπιστώνεται ότι «με μια μέση πιθανότητα 50% στον ελλαδικό χώρο (σ.σ.: εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Total και η Exxon Mobil, προχωρούν σε έρευνες στόχων με πιθανότητες 20%-25%)…

είναι δυνατόν να ανακαλυφθούν και να παραχθούν συνολικά 19,5 δισ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου ακαθάριστης αξίας-με τιμές πετρελαίου περίπου 55 δολ. το βαρέλι της τάξης του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων». Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη ότι η ετήσια κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι σήμερα της τάξης των 140 εκατ. ισοδύμαμων βαρελιών πετρελαίου (boe).

Οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη να ερευνηθεί ο ελλαδικός χώρος συστηματικότερα το συντομότερο δυνατόν, καθώς καταγράφεται σημαντική καθυστέρηση.

Στο πλαίσιο αυτό, θα χρειαστεί, όπως τονίζουν να βελτιωθεί ο νόμος των υδρογονανθράκων, καθώς και το καθεστώς της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, ώστε να μειωθούν δραστικά οι περιττές γραφειοκρατικές διατυπώσεις που εδώ και αρκετά χρόνια αποτρέπουν τις πετρελαικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας.

Παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως σημειώνεται, εδώ και μερικούς μήνες οι προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων, έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα έχουν ενταθεί σημαντικά. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι μέχρι τις αρχές του 2018 θα έχουν υπογραφεί τουλάχιστον 10 νέες συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

«Αυτό δεν θα αποτελέσει μια πολύ καλή αρχή, δεδομένου ότι οι ερευνητικές επενδύσεις που θα χρειαστούν για τον εντοπισμό των 19,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών θα απαιτήσουν ένταση κεφαλαίων της τάξης τουλάχιστον των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 2 δολ. Το βαρέλι, ως δαπάνη έρευνας) στα επόμενα 35 με 40 χρόνια», τονίζεται στην έκθεση.

Οι περιοχές

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Ακαδημίας Αθηνών, που επικεντρώνεται στο μέγεθος και στην αξία του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που κρύβεται στον ελληνικό θαλάσσιο και χερσαίο χώρο, η πιο σημαντική πετρελαιοπιθανή χερσαία περιοχή της Ελλάδας είναι η Ήπειρος και η δυτική Ελλάδα γενικότερα, όπου έχουν εντοπιστεί ήδη συγκεκριμένα μητρικά πετρώματα και πετρώματα-ταμιευτήρες.

«Στην περιοχή αυτή υπάρχουν στόχοι κοιτασμάτων που είναι ανάλογοι με τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στην Αλβανία και στην Ιταλία, τα οποία απέδωσαν επιτυχώς παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων (>500 εκατ.βαρέλια). Με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, διαπιστώθηκε ότι είναι δυνατόν να εντοπιστούν και να ανακτηθούν 500 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου», αναφέρεται.

Σε ο,τι αφορά το Αιγαίο Πέλαγος, σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός πως παραμένει και αυτό ανεξερεύνητο, στο βόρειο μέρος του περιέχει τις μοναδικές εκμεταλλεύσιμες ελληνικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου, τα απολήψιμα αποθέματα του οποίου ανέρχονται σε περίπου 122 εκατομμύρια βαρέλια, και το κοίτασμα φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας με 7 εκατομμύρια ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου.

Στην περιοχή, όμως, υπάρχουν πιθανοί αναμενόμενοι πόροι υδρογονανθράκων δυτικά και ανατολικά της Θάσου που έτυχαν πρόσφατα αναλογικών αξιολογήσεων από διάφορα ερευνητικά κέντρα. Η έκθεση επισημαίνει ότι «οι δυνατοί ανακτήσιμοι πόροι υδρογονανθράκων θα μπορούσαν να είναι της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου».

Πηγή: Real News