«Δεν καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά το ελληνικό μαχητικό Mirage 2000-5 Mk2» – Νεκρός ο πιλότος

Γεωπολιτική Εθνικά Θέματα

«Δεν καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά το ελληνικό μαχητικό Mirage 2000-5 Mk2».

Αυτό διαβεβαιώνει το pronews.gr απόλυτα έγκυρη πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, δίνοντας τέλος στην φημολογία και στην αμφιβολία που αναπτύχθηκε τα πρώτα λεπτά, ακόμα και μέσα στο ΓΕΑ και στο ΓΕΕΘΑ, ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε και ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ότι βρέθηκε νεκρός ο πιλότος του μαχητικού.

Μάλιστα επιδείχθηκε σε συνεργάτη του pronews.gr και το σχετικό αποτύπωμα του χάρτη της, σε real time, οθόνης αναχαίτισης και του ακριβούς σημείου βρισκόντουσαν τα ελληνικά μαχητικά την ώρα της πτώσης του Mirage 2000-5 και που ακριβώς που βρισκόντουσαν τα τουρκικά μαχητικά τα οποία μάλιστα όπως φαίνεται με σαφήνεια, δεν κινήθηκαν δυτικά του 25ου Μεσημβρινού.

Το Mirage 2000-5 που χάθηκε, πετούσε σε ύψος μεταξύ 6 και 7.000 ποδών. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές.

Τα τουρκικά μαχητικά από το αποτύπωμα που επιδείχθηκε (εκτυπωμένη η ακριβής ώρα της απώλειας του στίγματος) βρισκόντουσαν σε τέτοια απόσταση που μόνο βολή AIM-120B/C της τουρκικής Αεροπορίας (εμβέλεια περί τα 70 χλμ.) θα μπορούσε να το πλήξει.

Αλλά σε τρία διαφορετικά αποτυπώματα φαίνεται ότι τόσο τα τουρκικά, όσο και τα ελληνικά αεροσκάφη βρισκόντουσαν σε “αποδρομή” από το σημείο που έγινε η αναχαίτιση στο κεντρικό-βόρειο Αιγαίο, άρα είχαν απομακρυνθεί τόσο μεταξύ τους ώστε δεν υπήρχε περίπτωση κατάρριψης σε κλειστή εμπλοκή.

Πληροφορίες  αναφέρουν πως ο νούμερο «2» του σχηματισμού δεν είδε ποτέ αλεξίπτωτο.

Ο νούμερο δύο του σχηματισμού ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες:

«Έχω χάσει το νούμερο 1 – Δεν είδα αλεξίπτωτο».

Το ελληνικό μαχητικό Mirage 2000-5Mk2 φέρεται να πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος.

O χειριστής δεν μπόρεσε να σηκώσει το μαχητικό και γι αυτό δεν πρόλαβε να αναφέρει το παραμικρό στον πύργο ελέγχου. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με πηγές του ΓΕΑ. 

Από την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εκδόθηκε η ΝΟΤΑΜ 1017/18 με την οποία «κλειδώθηκε» η περιοχή για έρευνα και διάσωση.

Κάποια πρώτα σημάδια δείχνουν ότι βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους στα διεθνή ύδατα 10 μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της συντριβής του ελληνικού Mirage 2000 με τον πιλότο του αεροσκάφους να έχει σκοτωθεί.

Τα διεθνή ΜΜΕ παραθέτουν χάρτες και μεταδίδουν τις τελευταίες εξελίξεις επισημαίνοντας ότι ο πιλότος του αεροσκάφους που κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου,συμμετείχε σε επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών.

Τα περισσότερα ξένα δημοσιεύματα σημειώνουν πως η συντριβή του αεροσκάφους έρχεται λίγες ημέρες αφότου Έλληνες στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά τουρκικού ελικοπτέρου.

«Ελλάδα και Τουρκία ερίζουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια», όπως υποστηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ. Γαλλικό δίκτυο ouest-france 

Το γαλλικό δίκτυο υποστηρίζει ότι «Το Mirage 2000-5 κατέπεσε βόρεια της Σκύρου ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο πιλότος χρησιμοποίησε επιτυχώς το σύστημα εκτίναξης .Το ελληνικό μαχητικό συνετρίβη στη θάλασσα κοντά στη Σκύρο.

Ο Έλληνας πιλότος που αγνοείται συμμετείχε σε μια επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών.Ακτοφυλακές και ναυτικά σκάφη «χτενίζουν» την περιοχή κοντά στη Σκύρο».
Γερμανικό δίκτυο N-tv: «Κατέπεσε ελληνικό αεροσκάφος»

«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ψάχνει έναν πιλότο της», γράφει το γερμανικό δίκτυο N-tv.«Ένα Mirage-5 που πετούσε πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος κατέπεσε στη θάλασσα λίγο πριν προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σκύρου. Ο Έλληνας πιλότος συμμετείχε σε διαδικασία αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών», γράφει το γερμανικό δίκτυο και προσθέτει:

«Τα δύο γειτονικά κράτη «παλεύουν» εδώ και δεκαετίες για τα κυριαρχικά δικαιώματα πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος».«Ελληνικό μαχητικό κατέπεσε έπειτα από αερομαχία με τουρκικό αεροσκάφος»,γράφει η βρετανική εφημερίδα Express.

«Ένα αεροσκάφος συνετρίβη ανοιχτά της Σκύρου μετά από ισχυρισμούς για αερομαχία με τουρκικό αεροσκάφος σε διαφιλονικούμενο εναέριο χώρο λίγες μέρες αφότου Ελληνες στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά ελικοπτέρου.

To Mirage 2000-5, που κατέπεσε κοντά στη Σκύρο,φέρεται να επέστρεψε στη βάση μετά την αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών αεριωθούμενων. Ωστόσο, η Τουρκία αρνήθηκε να έχει αεροπλάνα στην περιοχή. 

Η συντριβή του ελληνικού Mirage έρχεται την ώρα που αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον αμφισβητούμενο εναέριο χώρο. Τη Δευτέρα, Έλληνες στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά τουρκικού ελικοπτέρου στο Αιγαίο».

Πηγή