Ελληνική αντεπίθεση στο Αιγαίο – Ετοιμη να ξεσπάσει η «Καταιγίδα» – Eρχεται επέλαση του ΠΝ

Γεωπολιτική

Συναγερμός στο ελληνικό Πεντάγωνο μετά το δημοσίευμα για το «Οθωμανικό σχέδιο» που είναι εν δράσει μετά την μετονομασία και την αλλαγή σημαίας στο τουρκικό πλωτό τρυπάνι φέρνει εξελίξεις  άκρως επικίνδυνες στην Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το ελληνικό γενικό επιτελείο ναυτικού έδωσε εντολή και εκδόθηκε  ΝΟΤΑΜ A1428/18 με  τις συντεταγμένες των περιοχών που δεσμεύονται για ….»ναυτική άσκηση» , η οποία δεν είναι ακριβώς έτσι στην ουσία πρόκειται για έναν «νόμιμο» τρόπο να δώσουμε στους Τούρκους να κατανοήσουν ότι το ελληνικό Αρχιπέλαγος «φυλάσσεται» πολύ πολύ καλά από το ΠΝ.  

Στην «άσκηση» θα συμμετέχουν αεροσκάφη F-16 , και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο των «πολεμικών» σεναρίων της άσκησης. 

Έτοιμη να ξεκινήσει την πρώτη της γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία μετά  τον απόπλου του γεωτρύπανου ( όποτε αποφασιστεί) συνοδεία ομάδα μάχης του πολεμικού ναυτικού απαρτιζόμενη από μονάδες επιφανείας , υποβρύχια και ελικόπτερα .

Οι Τούρκοι μετονόμασαν επίτηδες το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2 σε «Φατίχ» (Κατακτητή) αλλάζοντας σημαία Μάλτας με την τουρκική κάνοντας δημόσια τις προθέσεις τους για την κυπριακή ΑΟΖ.

Το Fatih, πρώην Deepsea Metro II, είναι πλοίο – γεωτρύπανο 6ης γενιάς, έχει μήκος 229.19 μέτρα και πλάτος 36 μέτρα και συνολικό εκτόπισμα 51,283 τόνων με νεκρό βάρος. Έχει τη δυνατότητα γεωτρήσεων σε βάθη νερού 10,000 πόδια και συνολικό βάθος γεώτρησης τα 40,000 ποδιά, γεγονός που το καθιστά ικανό να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη νερού, όπως αυτά της Μεσογείου Θάλασσας.

Την ίδια στιγμή , οι ελληνικές αρχές ασφαλείας έχοντας «πληροφορίες» για τις τουρκικές κινήσεις με ΝΟΤΑΜ «δεσμεύουν» το κεντρικό Αιγαίο από τις 4 μέχρι και τις 7 Ιουνίου.

Στις περιοχές αυτές που έχουν δεσμευτεί είναι και περιοχή στη δυτική Χίο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα εκτελεστούν σενάρια απόβασης. Οι διαδικασίες για την άσκηση θα ξεκινήσουν από τις 3 Ιουνίου. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 8 Ιουνίου.

Πρόκειται για την περίοδο κατά την οποία υπάρχουν εκτιμήσεις για τουρκικές κινήσεις , ενώ την ίδια στιγμή αμερικανικά πλοία έχουν «ακροβολιστεί» από Κρήτη , Σαντορίνη κά νησιά …αναμένοντας τις τουρκικές κινήσεις.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό ετοιμάζεται να προβεί και αυτό σε «διασπορά»  των μονάδων επιφανείας του αλλά και των υποβρυχίων ενόψει των τουρκικών κινήσεων .

Πληροφορίες του κυπριακού τύπου φέρουν τις ΗΠΑ να γνωρίζουν τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι και για αυτό και οι ίδιοι έστειλαν πολεμικά πλοία τους σε ελληνικά χωρικά ύδατα , φοβούμενοι εκτός όλων των άλλων   ότι ο Ερντογάν μετά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας …θα προσπαθήσει να βρει διέξοδο σε  πιθανό λέμε …ελληνοτουρκικό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Επίσης από 22 έως 25 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε η Εθνική Διακλαδική Άσκηση Κυβερνοάμυνας «ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2018», υπό το συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.

Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες από 25 φορείς από όλη τη χώρα ασκήθηκαν στην αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών κυβερνοασφάλειας, καλύπτοντας τόσο μεμονωμένα συμβάντα όσο και περιστατικά ευρύτερης έκτασης που απαιτούσαν συντονισμένη ανταπόκριση σε πολλαπλά επίπεδα.

Τα επεισόδια κάλυψαν πλειάδα αντικειμένων κυβερνοάμυνας, όπως ανάλυση ιομορφικού λογισμικού, ψηφιακή διερεύνηση πειστηρίων σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα Η/Υ και έξυπνων κινητών τηλεφώνων, έλεγχο ευπαθειών εφαρμογών διαδικτύου και ιστού και εντοπισμό και ανάλυση παραβίασης δικτυακής υποδομής.