«Ενέδρα» Ελληνικών F-16 σε τουρκικά μαχητικά – Αερομαχία στο Καστελόριζο – Εσπασαν το φράγμα του ήχου μεταξύ Χίου και Σάμου τα αεροσκάφη μας

Γεωπολιτική Εθνικά Θέματα

Την τύχη τους δοκίμασαν χθες, μετά από πολύ καιρό οι πιλότοι της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή του Καστελόριζου. Τα τουρκικά αεροπλάνα προχώρησαν μετά από αρκετό καιρό σε αερομαχία.

Συγκεκριμένα χθες η Τουρκία έχοντας παράτυπα δεσμεύσει περιοχή στο FIR Αθηνών, στην περιοχή του Καστελόριζου προχώρησε στην πραγματοποίηση άσκησης στέλνοντας 4 σχηματισμούς μαχητικών. Οι τρεις αποτελούνταν από ζευγάρια μαχητικών F-16 και ο ένας από μαχητικά φάντομ F-4.

Συνολικά δηλαδή 8 μαχητικά εκ των οποίων τα 4 ήταν οπλισμένα.

Ένα ζευγάρι από τα F-16 μπήκε αρχικά στο FIR Αθηνών στις 15:05. Ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από την Λάρισα είχαν σπεύσει στην περιοχή και αναχαίτησαν το ζεύγος που όμως ενώ έδειξε ότι αποχωρεί επέστρεψε και έκανε επανείσοδο στις 15:35. Τα ελληνικά μαχητικά όμως τους περίμεναν καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που τα τουρκικά μαχητικά δρουν με αυτό τον τρόπο, και όταν οι τούρκοι χειριστές δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις ξεκίνησε αερομαχία, αναφέρει δημοσίευμα.

Η Αθήνα έχοντας προνοήσει είχε στην περιοχή και περιπολούσαν περιμένοντας και παρακολουθώντας την τουρκική άσκηση και F-16 από το Καστέλι και έτσι μέσα σε δύο λεπτά είχαν τελειώσει όλα και ένα λεπτό αργότερα και συγκεκριμένα στις 15:38 τα τουρκικά μαχητικά αποχωρούσαν από το FIR Αθηνών.

Όπως είπε στρατιωτική πηγή, «Αν ήταν πραγματική εμπλοκή όλα θα είχαν τελειώσει ακαριαία».

Συνολικά η τουρκική αεροπορία σημείωσε χθες 5 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών καθώς δεν έδωσε τα σχετικά στοιχεία για τις εισόδους των μαχητικών της στο Αιγαίο και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. 

Σήμερα, αερομαχίες είχαμε και πάνω από τη Χίο

Ήταν 11:34 το πρωί όταν οι κάτοικοι της Χίου άκουσαν δυο, απανωτές, δυνατές εκρήξεις στον ουρανό. Οι κάτοικοι του ακριτικού μας νησιού αναρωτήθηκαν τι συμβαίνει και γιατί βρίσκονται στην περιοχή δυο μαχητικά F16. 

Η παρουσία των μαχητικών F16 πάνω από τη Χίο είχε άμεση σχέση με τις εκρήξεις, μαλλά η εξήγηση είναι μάλλον απλή.

Τα ελληνικά μαχητικά βρέθηκαν στην περιοχή για μια αναχαίτιση, καθώς ένα ζευγάρι τουρκικών αεροσκαφών είχε προβεί σε μια από τις… συνηθισμένες παραβιάσεις.

Τα μαχητικά που έσπευσαν σε αναχαίτιση των Τούρκων που εισήλθαν στο ελληνικό FIR μεταξύ Χίου και Σάμου έσπασαν το φράγμα του ήχου και έτσι οι κάτοικοι τόσο στην πόλη της Χίου όπως και σε άλλες περιοχές άκουσαν τις δυο απανωτές “εκρήξεις”.

Να θυμήσουμε, πως τις τελευταίες ημέρες που ήταν σε εξέλιξη η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2018» σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών η ΤΗΚ δεν έχει κανει την εμφάνισή της.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο τα τουρκικά αεροπλάνα σημείωσαν 353 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 1 υπέρπτηση.

Σημειώθηκαν επίσης 94 παραβάσεις των κανόνων πτήσης στο FIR Αθηνών. Η Άγκυρα έστειλε συνολικά τον μήνα εκείνο 89 αεροπλάνα και ελικόπτερα ενώ 11 σχηματισμοί εξ αυτών ήταν οπλισμένοι. Τον Ιανουάριο η προκλητικότητα είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν 7 εμπλοκές.

Τον Φεβρουάριο η Τουρκία έστειλε 90 αεροπλάνα και ελικόπτερα που σημείωσαν 6 υπερτήσεις εθνικού εδάφους και 377 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Εννέα σχηματισμοί ήταν οπλισμένοι και σημειώθηκαν 3 εμπλοκές και 82 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Πηγή