Φόβος έπιασε τους Τούρκους.Λένε ότι «ο αμερικανικός 6ος στόλος έρχεται για να προστατέψει τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil από εμάς»

Γεωπολιτική Εθνικά Θέματα Ειδήσεις

Έντονη ανησυχία προκαλεί στην Άγκυρα η μεταφορά του 6ου στόλου στην κυπριακή ΑΟΖ όπου και θα προστατέψει τις γεωτρήσεις των ερευνητικών πλοίων της Exxon Mobil.

Όπως αναμένονταν οι Αμερικανοί θα προστατέψουν την επένδυσή τους και έχουν την δύναμη να το κάνουν. Πέραν αυτού έχουν δεχτεί πολλά «σκαμπίλια» από την Άγκυρα και εδώ και αρκετό καιρό θέλουν με οποιοδήποτε τρόπο να «ρεφάρουν»

Έτσι η Yenisafak, η κατεξοχήν φιλοερντογανική εφημερίδα και που ο διευθυντής της Ιμπραχίμ Καραγκιούλ είναι εκ των στενότερων συμβούλων του Ρ.Τ.Ερντογάν, εστιάζει σήμερα στο γεγονός της χρήσης του 6ου αμερικανικού στόλου στην προστασία των πλοίων που θα πραγματοποιήσουν εργασίες γεώτρησης για αναζήτηση φυσικού αερίου στο  10ο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ

«Τα ερευνητικά σκάφη που ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία ExxonMobile, αναμένεται να φθάσουν στη ανατολική Μεσόγειο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών στο 10ο οικόπεδο, ο 6ος Στόλος, θα προστατεύσει τα εν λόγω πλοία.

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν εμποδίσει τον περασμένο μήνα τη γεώτρηση του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Eni.

Η Τουρκία, για σχεδιασμούς των Ελληνοκυπρίων  στο 3ο οικόπεδο ανοιχτά της Αμμοχώστου, είχε  αναγγείλει Navtex απαγορεύοντας τη ναυτιλιακή κυκλοφορία μέχρι τις 10 Μαρτίου»

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie, δήλωσε όσον αφορά τον προγραμματισμό της εταιρείας, για τις εργασίες στο τεμάχιο 10, ότι προχωρά κανονικά θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

«Ο προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018. Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ και ήδη έχει ενημερώσει από χθες το pronews.gr, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Πηγή