«Ηττήθηκες πολλές φορές, θα ηττηθείς και πάλι όπως το 1821» – Η Ελλάδα προχωρά στην δημιουργία αντιτουρκικού στρατιωτικού άξονα

Γεωπολιτική Εθνικά Θέματα

Επιτέλους, λειτουργεί η στρατιωτική διπλωματία της χώρας με την τουρκική επιθετική ενέργεια να βρίσκεται προ των πυλών. Επίσκεψη στον εχθρό της Τουρκίας, την Αρμενία, πραγματοποιεί ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε την Τουρκία να θυμηθεί πως σε πολλές στιγμές της ιστορίας της, την οποία τελευταία θέλει να υπενθυμίζει, ηττήθηκε, όπως έγινε στην ελληνική επανάσταση του 1821.

Με αυτόν τον τρόπο ανέφερε εμμέσως… πλην σαφώς, πως αν επιχειρήσει οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας, θα ηττηθεί και πάλι.

Όλες οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου:

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι και πάλι στο Ερεβάν. Επισκέφθηκα τη διεθνή έκθεση όπλων και αμυντικής τεχνολογίας «ArmHiTec» και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Η έκθεση εξελίσσεται σε σημαντικό γεγονός στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας με μεγάλη προοπτική. Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της επιτυχούς έκθεσης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Ερεβάν είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ομόλογό μου κ. Vigen Sargsyan. Είχαμε μια ευρεία και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σε θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και σχετικά με τις προκλήσεις ασφαλείας και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Η Ελλάδα και η Αρμενία ήταν, είναι και θα είναι πάντα μαζί. Έχουμε κοινές αξίες, κοινή ιστορία, κοινά θύματα των δύο μεγάλων γενοκτονιών, του αρμενικού λαού και του ποντιακού ελληνισμού.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν ήδη επιτύχει ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς με σημαντικές δραστηριότητες, μια συνεργασία η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από υψηλή ποιοτική διάσταση που επιτυγχάνεται μέσω συμπράξεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τόσο η Αρμενία, όσο και η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις ασφαλείας και απειλές οι οποίες απαιτούν όχι μόνο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και κατανόηση, αλλά ταυτόχρονα και μια ισχυρή πολιτική αποφασιστικότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Αισθάνομαι χαρά και τιμή κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αρμενία. Αισθάνομαι ότι είμαι σε αδελφική χώρα. Οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας και οι κοινές αξίες που μοιραζόμαστε αποτελούν έναν ισχυρό δεσμό που ενώνει τους λαούς μας και μια πολύτιμη κληρονομιά για την οποία μπορούμε και οι δύο λαοί να είμαστε υπερήφανοι.

Οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας είναι πολύ βαθιά ριζωμένοι στο χρόνο. Είναι ακριβώς αυτοί οι ιστορικοί και παραδοσιακοί δεσμοί που μας φέρνουν πιο κοντά.

Οι μακρόχρονοι αυτοί ιστορικοί δεσμοί σφυρηλατήθηκαν σε περιόδους που τα έθνη μας υπέστησαν διωγμούς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως την ασφάλεια και των δύο χωρών μας εγγυάται το υψηλό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεών μας και η αποτελεσματικότητά τους, η οποία αυξάνεται ακόμη περισσότερο μέσω της διεθνούς συνεργασίας, όπως ακριβώς αυτή που έχουν αναπτύξει οι δύο φίλες χώρες μας.

Ενημερώθηκα από τον Εξοχότατο κ. Υπουργό για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επιθυμία μας είναι πολύ σύντομα να βρεθεί μία ειρηνική λύση με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε:

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι γείτονες ότι η Ελλάδα και η Αρμενία θέλουν να ζήσουν ειρηνικά. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ζούμε ειρηνικά, αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και το διεθνές δίκαιο.

Ευχή μας είναι η Τουρκία να γίνει ευρωπαϊκή χώρα με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευχή μας είναι να δούμε την Τουρκία να προσεγγίζει τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά φοβάμαι ότι με τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν και τις αναφορές στα όνειρα της μεγάλης οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη, από το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή κοινότητα.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξηγήσουμε στην Τουρκία ότι θέλουμε την ειρήνη, αλλά πρέπει να της θυμίσουμε ότι σε πολλές στιγμές της ιστορίας της – και ιδίως τις στιγμές της ιστορίας που έχουν κατά νου, της μεγάλης οθωμανικής αυτοκρατορίας – ηττήθηκε, όπως το 1821 στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζουμε πως το εμπόλεμο επανήλθε στις σχέσεις Αρμενίας-Τουρκίας. Ο Αρμένιος πρόεδρος όπως έχουμε ήδη αναφέρει «ακύρωσε» όλα τα πρωτόκολλα ειρήνης και φιλίας με τον Ερντογάν.

Έτσι ο Ερντογάν άνοιξε ένα ακόμη «μέτωπο» αυτό με την Αρμενία για ικανοποιήσει όχι μόνο του ‘αδερφούς» Αζέρους, και αμβλύνοντας τις οθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας προς την Αρμενία .

Είναι σαφές, πως ο δικτάτορας Ερντογάν έχει προκαλέσει έντονη και μεγάλη «ανησυχία» σε ολόκληρες χώρες με τις οποίες γειτνιάζει άμεσα ή έμμεσα.

Άραβες,Έλληνες, Αρμένιοι και Ελληνοκύπριοι που γνωρίζουν καλά την ιστορία της πιο αιματοβαμμένης αυτοκρατορίας του κόσμου, συνασπίζονται ενόψει του κοινού κινδύνου.  

Η τελευταία δήλωση Ερντογάν …ο οποίος δήλωσε ότι «έρχεται» για να υφαρπάξει την μισή ΑΟΖ στην Κύπρο έχει σημάνει καμπανάκι και στην Αίγυπτο,  η οποία διατηρεί σε ετοιμότητα το πολεμικό ναυτικό της στην Α.Μεσόγειο μετά την μετακίνηση 10 τουρκικών πολεμικών πλοίων κοντά στο κοίτασμα Ζορ.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel-Fattah El-Sisi συναντήθηκε πριν μερικές ημέρες στο Κάιρο με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά , επίσημα για να συζητήσει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας ανατολική Μεσόγειος.

Ανεπίσημα και χωρίς ιδιαίτερη «σκέψη» το δεύτερο ταξίδι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα μετά αυτό του κ.Καμμένου αφορά τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού στόλου που «γυροφέρνει» στην κυπριακή ΑΟΖ  και νότιο Αιγαίο με τάσεις ηγεμονισμού σε ολόκληρη την Α.Μεσόγειο.   

Ο Ερντογάν δεν ξεχνάει ούτε την Ελλάδα ούτε την Κύπρο.

O Τούρκος Πρόεδρος στην δεύτερη κατά σειρά ομιλία του που εκφώνησε στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι στέλνει πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας την Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ερντογάν είπε ακόμα ότι δεν θα επιτρέψει να επηρεαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με όλα αυτά να αφορούν την Αίγυπτο λόγω των …αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου  El-Sisi εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη της Ελλάδας στην Αίγυπτο και τον λαό της μετά την επανάσταση στις 30 Ιουνίου, επικροτώντας τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδος  για την ανάπτυξη ιστορικών σχέσεων με την Αίγυπτο, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της Αιγύπτου στην περιοχή στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στις επενδύσεις, ενώ ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών Αχμέντ Αμπού Ζεΐντ κατήγγειλε την κατάληψη της Συριακής πόλης Αφρίν από την Τουρκία, επικαλούμενος τον μαζικό εκτοπισμό των συριακών πολιτών και την παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας.

«Η Αίγυπτος θεωρεί απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας», δήλωσε ο Αμπού Ζεΐντ, σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Αhram,  προσθέτοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση συνέβαλε στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία.

«Η Αίγυπτος καλεί όλα τα περιφερειακά και διεθνή μέρη να αναλάβουν τον ρόλο τους, για να εξασφαλίσουν τη δέσμευσή τους για στήριξη μιας πολιτικής λύσης στην κρίση και να αποτρέψουν την επιδείνωση της ασφάλειας», δήλωσε ο  ίδιος .

Ο Αμπού Ζεΐντ δήλωσε, επίσης, ότι η Αίγυπτος υποστήριξε μια πολιτική λύση για τη Συρία, που θα διασφάλιζε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Με τέτοια χώρα λοιπόν όπως η σημερινή  Τουρκία που είναι τόσο επιθετική απέναντι σε Αίγυπτο, Αρμενία, Κύπρο και Ελλάδα, έχει φέρει με την στάση της πολύ  «κοντά» όλες τις γειτονικές χώρες μπροστά στον κοινό κίνδυνο,  διότι από τον Τούρκο δεν γλιτώνει κανένας, και η μία χώρα μετά την άλλη στοχοποιούνται διεξοδικά.

https://www.youtube.com/watch?v=9SovF0u3V88

Πηγή