Καταρρέει το τεχνητό κρατίδιο του Κοσόβου: Αποχωρούν από την Κυβέρνηση όλοι Σέρβοι πολιτικοί – Ετοιμάζουν απόσχιση και ένωση με την Σερβία

Γεωπολιτική Εθνικά Θέματα

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι και να πάψουν να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις που είχαν στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η αποχώρηση των Σέρβων από την κυβέρνηση του Κοσόβου αποτελεί αντίδραση για τη σύλληψη και απέλαση, χθες στη Μίτροβίτσα, του αξιωματούχου της σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς. Ο Σέρβος Πρόεδρος χαρακτήρισε τη σύλληψη του Τζούριτς ως προσπάθεια τρομοκράτησης του σερβικού πληθυσμού.

Η «Σερβική Λίστα» στην κυβέρνηση Χαραντινάι συμμετείχε με έναν αντιπρόεδρο, τρεις υπουργούς και έξι υφυπουργούς. Η αποχώρηση τους ενδέχεται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση στο Κόσοβο αν ο Ράμους Χαραντινάι δεν μπορέσει να βρει άλλους πολιτικούς συμμάχους για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την συνάντηση που είχαν με τον Αλ. Βούτσιτς, ανακοίνωσαν επίσης ότι από τις 20 Απριλίου θα κινήσουν, μονομερώς, τις διεργασίες για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.  Τι σημαίνει αυτό πολύ απλά. Οτι ετοιμάζουν απόσχιση και Ενωση με την Σερβία.

Η δημιουργία του θεσμικού αυτού οργάνου εκπροσώπησης της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο ήταν υποχρέωση της Πρίστινας που απορρέει από την συμφωνία των Βρυξελών του 2013, ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Εξάλλου, ο κ. Βούτσιτς, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αργά χθες το βράδυ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αστυνομία του Κοσόβου είχε τη λογιστική υποστήριξη της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης EULEX και την πολιτική υποστήριξη δυτικών χωρών.

Υποστήριξε ακόμα ότι πρόκειται για επίδειξη δύναμης από την πλευρά της Πρίστινας με στόχο να αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, ενώ προειδοποίησε ότι το Βελιγράδι δεν θα ανεχθεί την ταπείνωση του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο και δεν θα επιτρέψει ενέργειες που οδηγούν στον εκτοπισμό των Σέρβων.

«Οι Αλβανοί τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να βλάψουν τους Σέρβους στο Βόρειο Κόσοβο, ούτε μόνοι τους, αλλά ούτε σε συνεργασία με τους δυτικούς εντολείς τους. Αυτό το μήνυμα μετέφερα με σαφήνεια σήμερα στους δυτικούς εταίρους» τόνισε ο κ. Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου αν επικοινώνησε με το πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Θα προτιμούσα να σας πω με ποιον δεν ήθελα να επικοινωνήσω παρά με ποιον επικοινώνησα» απάντησε.

Xθες, Ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου συγκεντρώθηκαν στα σύνορα με τη Σερβία. Υπολογίζονται περί τους 250 και έχουν κλείσει όλους τους δρόμους προς και από τη Σερβία.

Μαζί με τον Djuric συνελήφθη και ο βοηθός του Ζέλικο Γιόβιτς, ο οποίος τραυματίστηκε στην προσπάθεια να αντισταθεί της συλλήψεως.

Tα κύρια σημεία του χθεσινού διαγγέλματος Α.Βούτσιτς.

«Η Πρίστινα προέβη σε μια εγκληματική πράξη με την υποστήριξη τρίτων χωρών.

«Οι εγκληματίες αυτοί πρέπει να λογοδοτήσουν στην σερβική δικαιοσύνη.

» Η Πρίστινα ψεύδεται, ενημερώσαμε 75 ώρες πριν για την άφιξη των Σέρβων αξιωματούχων αν και η συμφωνία μιλά για ενημέρωση μόλις 24 ώρες πριν».

«Οι τρομοκράτες με στολές ειδικών δυνάμεων επιχειρούν στην Μιτρόβιτσα για να δείξουν πως μπορούν να καταλάβουν το βόρειο τμήμα του Κοσόβου με την ευθεία υποστήριξη της EULEX» είπε ο Vucic.

«Η συμφωνία δεν έλεγε για άδεια αλλά για ενημέρωση εκ μέρους μας».

«Ρώτησα την ΕΕ αλλά δεν έλαβα απάντηση, φαίνεται ότι ήταν σημαντικό γι αυτούς να βοηθήσουν τους Αλβανούς»…

«Μας είπαν να μείνουμε ήρεμοι, να μην στείλουμε στρατό και Αστυνομία και στο μεταξύ αναλαμβάνουν δράση οι τρομοκρατικές ομάδες στη Βόρεια Μιτρόβιτσα πετώντας βόμβες και δέρνοντας».

«Και αυτοί συνέλαβαν τον Djuric. Γιατί; Επειδή τους ενημέρωσε 3 φορές πριν όπως ανέφερε η συμφωνία μας».

«Δεν θα περάσουν έτσι αυτά»…

Πηγή