«Κλειδί» τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτικών – Τι βρήκαν οι Τούρκοι (φωτό, βίντεο)

Γεωπολιτική

Διπλωματικός «πυρετός» έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα από την αιχμαλωσία δύο στελεχών του Στρατού Ξηράς, του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία επαγγελματία οπλίτη (ΕΠΟΠ) Δημήτρη Κούκλατζη, από τους Τούρκους κομάντο της ειδικής μονάδας «Αετοί των Συνόρων», που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού Στρατού όταν αιχμαλώτισαν τους Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι πραγματοποιούσαν προγραμματισμένο περίπολο στοαποκαλούμενο προγεφύρωμα Κάραγατς στην περιοχή των Καστανιών όπως πρώτο σας ενημέρωσε το pronews.gr.

Πρόκειται για μια ιδιομορφία των ελληνοτουρκικών συνόρων, τα οποία στο συγκεκριμένο σημείο δεν οριοθετούνται από τον Έβρο, αλλά είναι χερσαία και δεν είναι πάντα ορατά διά γυμνού οφθαλμού. 

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν οδήγησαν τους δύο στρατιωτικούς σε τουρκικό έδαφος, όπου έγιναν αντιληπτοί από το τουρκικό περίπολο που βρισκόταν στην άλλη πλευρά των συνόρων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να οδηγηθούν αρχικά στο φυλάκιο και έπειτα στην Αδριανούπολη.

Στο συγκεκριμένο σημείο το ελληνικό και το τουρκικό φυλάκιο δεν απέχουν παρά λιγότερο από 150 μέτρα.

Τα κινητά δεν αφαιρέθηκαν από τους δύο άνδρες άμεσα, γι’ αυτό και αρχικά επικοινώνησαν με την Ελλάδα. 

Μια πρώτη έρευνα στα κινητά τους έχει ήδη γίνει, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι οποίες εικονίζονταν σε φωτογραφίες που ήταν αποθηκευμένες δεν ήταν τουρκικές αλλά ελληνικές, προφανώς από τις μονάδες όπου υπηρετούν ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας ΕΠΟΠ. 

Το συγκεκριμένο γεγονός ίσως εξηγεί και για ποιο λόγο δεν απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας, όπως αναφερόταν για αρκετές ώρες στα τουρκικά ΜΜΕ. 

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι κατηγορίες είναι αυτές, προβλέπονται ποινές ορισμένων μηνών με αναστολή, εξαγοράσιμες.

Κάτι που σημαίνει ότι εφόσον επικρατήσει αυτό το θετικό σενάριο, η δίκη της Δευτέρας θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών όπως αναφέρει και η Καθημερινή.

Εν συνεχεία, οι τηλεφωνικές συσκευές όπως και όλα τα αντικείμενα του Μητρετώδη και του Κούκλατζη κατασχέθηκαν και οι δύο στρατιωτικοί οδηγήθηκαν οδικώς στην Αδριανούπολη, η οποία δεν απέχει ιδιαίτερα από το Κάραγατς.

Εκεί, οδηγήθηκαν ενώπιον του αρχεισαγγελέα Αδριανούπολης, όπου αρχικά αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους στο πλαίσιο του αυτόφωρου.

Στην πρώτη κατάθεση που έκαναν οι δύο άνδρες είπαν ότι πραγματοποιούσαν περιπολία, αρχικά ακολούθησαν βήματα και έπειτα άλλα ίχνη, ώσπου, δίχως να το αντιληφθούν, είχαν πια περάσει στην τουρκική πλευρά των συνόρων. 

Η προφυλάκισή τους έγινε με βάση την κατηγορία περί «παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής».

Οι δύο στρατιωτικοί παραπέμφθηκαν εν συνεχεία σε δίκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. 

Αν και από την πρώτη στιγμή η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη ενεργοποιήθηκε προκειμένου να παράσχει την απαραίτητη συνδρομή στους δύο στρατιωτικούς, παραμένει ακόμη αβέβαιο ποιες θα είναι οι κατηγορίες που τελικά θα απαγγείλει ο αρχεισαγγελέας την Δευτέρα.

Πέρα από την κατηγορία παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, το ένταλμα βάσει του οποίου συνελήφθησαν περιείχε και ανάλογες οι οποίες συνδέονται με αυτή, όπως «υποψία διαφυγής», «υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων», «έλλειψη κατοικίας στην Τουρκία» και «πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό».

Επίσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η εισαγγελία Αδριανούπολης έδωσε εντολή έρευνας των ψηφιακών δεδομένων τα οποία περιέχονται στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σημειώνεται ότι χθες, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, καταγράφηκαν και τρεις εικονικές αερομαχίες ζεύγους τουρκικών F-16, στα νοτιοανατολικά της Λήμνου και, συγκεκριμένα, στις 11.05, στις 11.10 και στις 11.20, με δύο ελληνικά F-16 τα οποία απογειώθηκαν από τη Λήμνο.

«Έτσι μας αιχμαλώτισαν οι Τούρκοι κομάντο»

Οι καταθέσεις των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για τις συνθήκες που συνελήφθησαν από τους Τούρκους κομάντο της ειδικής μονάδας «Αετοί των Συνόρων», που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού Στρατού, είναι και ενδεικτικές του τρόπου μη αντίδρασής τους στο επεισόδιο:

«Δεν είμαστε πράκτορες», φέρονται να είπαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν στον Έβρο το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο 25χρονος ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης φέρεται να κατέθεσε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ότι κατά τις 10.30 βγήκαν σε περιπολία. «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας κύκλωσαν με τα όπλα προτεταμένα και εν συνεχεία μας πήραν τα δικά μας όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα. Αν περάσαμε τα σύνορα, τα περάσαμε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών».

Με 20-25 εκατοστά χιόνι δεν μπαίνεις μέσα σε εχθρικό έδαφος. Απ’ ότι λέει, ούτε κι αυτός έχει καταλάβει αν βρισκόταν σε ελληνικό ή τουρκικό έδαφος.

Οσο για το “Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα” είναι κάπως απογοητευτική η (μη…) αντίδρασή τους. Στα σύνορα έκαναν περιπολία…

Βέβαια να σημειώσουμε ότι ανήκουν στο Μηχανικό και ότι είχαν να αντιμετωπίσουν ειδική μονάδα.

O υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης

Πηγή