Να γιατί οι Τούρκοι είναι ικανοί να πάνε σε πόλεμο – Θησαυρός τα κοίτασματα στην Κύπρο λένε οι Γερμανοί

ΑΟΖ Γεωπολιτική Κύπρος

Στα μεγάλα «παιχνίδια» που παίζονται στη Μεσόγειο αναφορικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν εκεί αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” σε εκτενές δημοσίευμά στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Το κείμενο φέρει τον τίτλο «Κυνήγι για τον θησαυρό της Μεσογείου» και περιγράφει την κατάσταση τόσο νότια της Κύπρου όπου το τουρκικό πολεμικό ναυτικό κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου παρεμποδίζει την πλεύση του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ, όσο και στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει πως στη Μεσόγειο υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και οι διενέξεις μεταξύ των κρατών που τα διεκδικούν αποτελούν μεγαλύτερο θέμα συζήτησης στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο απ΄ ό,τι ο πόλεμος στη Συρία ή η Βόρεια Κορέα.

Στο άρθρο των Γερμανών δημοσιογράφων υπάρχει αναφορά στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και το δικαίωμά της στην ΑΟΖ, ενώ σημειώνει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Τουρκίας συζήτησαν το θέμα στο περιθώριο συνόδου για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους ωστόσο τονίζεται ότι δεν αναμένεται άμεσα συμβιβαστική λύση.

Το Der Spiegel αναφέρει ότι σε αυτή τη φάση οι ελπίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας εστιάζονται στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» και σε άλλα που συνορεύουν με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο. Ωστόσο επισημαίνεται ότι Λίβανος και Ισραήλ βρίσκονται σε διένεξη και για μια θαλάσσια περιοχή 1.742 τ. χλμ, την οποία διεκδικεί το Τελ Αβιβ.

Πρόσφατα αμερικανική προσπάθεια διαμεσολάβησης προς τη Βηρυτό ώστε η περιοχή να μοιραστεί κατά 66% στον Λίβανο και 33% στο Ισραήλ, έπεσε στο κενό. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο καθώς τρεις εταιρίες μεταξύ αυτών μια γαλλική και μια ρωσική κατέχουν ήδη συμβόλαια εξόρυξης για τη συγκεκριμένη περιοχή, τα οποία έχουν υπογράψει με την κυβέρνηση του Λιβάνου, όπως αναφέρει το mignatiou.com.

Οι Ισραηλινοί εδώ και πέντε χρόνια εκμεταλλεύονται το κοίτασμα των 282 δισ. κυβικών μέτρων “Tamar”, το οποίο απέχει περίπου 80 χλμ. περίπου από το λιμάνι της Χάιφα. Του χρόνου αναμένεται να έχει εξερευνηθεί το πολύ μεγαλύτερο κοίτασμα «Λεβιάθαν», 621 δισ. κυβικών μέτρων. Το γερμανικό περιοδικό διερωτάται πώς η Κύπρος και το Ισραήλ θα μπορέσουν στο τέλος να εξάγουν το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι υπεγράφη συμφωνία για την κατασκευή αγωγού μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας το σχέδιο χαρακτηρίζεται από το Der Spiegel μη ρεαλιστικό και εκτιμάται πως στο τέλος θα προχωρήσει η λύση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο θα διοχετεύεται στην Αίγυπτο.

Πηγή