Νίκος Λυγερός:Η Τουρκία προσπαθεί να το παίξει μεγάλη δύναμη όμως θα της γυρίσει μπούμερανκ!

ΑΟΖ Γεωπολιτική

Στρατηγικά τουρκικά λάθη

Ν. Λυγερός

Επειδή η Τουρκία θέλησε να αξιοποιήσει υπερβολικά την έννοια της NAVTEX παρουσιάζοντας την ως μία στρατηγική επιχείρηση που παρενοχλεί άλλες διαδικασίες θα υποστεί στρατηγικό κόστος. Η NAVTEX επιτρέπει όντως στρατιωτικές επιχειρήσεις ακόμα και με πραγματικά πυρά στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Έτσι η NAVTEX δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο. Επειδή πολλοί δεν ξέρουν ότι η ΑΟΖ είναι μόνο κυριαρχικά δικαιώματα πάνω σε διεθνή χωρικά και δεν καταλαβαίνουν τα προηγούμενα λόγω έλλειψης γνώσεων για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία το εκμεταλλεύεται και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, για να φανεί ότι είναι μια μεγάλη δύναμη που εξαναγκάζει τους άλλους να ακολουθήσουν τη θέλησή της.

Το πρόβλημα είναι η υπερβολή. Διότι πάντα αυτό μπορεί να γίνει από ένα στρατιωτικό σκάφος με ένα που δεν είναι. Μόνο που τώρα όλοι έχουν εντοπίσει αυτή την προσέγγιση, τουλάχιστον μεταξύ ειδικών. Έτσι τα κράτη που έχουν παραδείγματος χάρη πετρελαϊκές εταιρείες θα λειτουργήσουν εξαρχής διαφορετικά για να φανεί και η ισχύς τους ταυτόχρονα.

Στην πραγματικότητα επειδή η Τουρκία έχει κουράσει αρκετά κράτη με αυτήν την προπαγάνδα τα στρατηγικά λάθη της Τουρκίας θα λειτουργήσουν εναντίον της. Διότι τώρα θα φανεί ότι αποτελεί απλώς μια δευτερεύουσα δύναμη που δεν έχει μεγάλες δυνατότητες με τις μεγάλες.