Συνεχίζεται το αντάρτικο: Πέφτουν κορμιά στα βουνά του ελληνικού Πόντου: Μοιράζονται όπλα εσπευσμένα σε Τούρκους πολιτοφύλακες

Γεωπολιτική

Πέφτουν εκ νέου τουρκικά κορμιά στα Βουνά του Ελληνικού Πόντου. Ετσι λοιπόν, ο Ερντογάν παίρνει μέτρα, καθώς ανοίγει πλέον και ένα άλλο μέτωπο στην Τουρκία. Ενα μέτωπο όμως που τρομάζει το βαθύ κράτος.

Μετά την εμφάνιση ενόπλων ανταρτών στα βουνά του Πόντου, το τελευταίο διάστημα, το τουρκικό κράτος βρήκε έναν τρόπο για την αντιμετώπισή τους. Αποφασίστηκε λοιπόν να μοιραστούν όπλα σε χωρικούς, οι οποίοι χρίστηκαν εθελοντές πολιτοφύλακες για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Μέχρι στιγμής 70 χωρικοί υπέβαλαν αίτηση και παρέλαβαν όπλα στο νομό Αργυρούπολης, αναφέρει το έγκυρο pontosnews.gr

Οι χωρικοί, οι οποίοι πέρασαν από μια μίνι εκπαίδευση, συμμετέχουν κι αυτοί στις επιχειρήσεις του τουρκικού κράτους εναντίον των ενόπλων ανταρτών που δρουν στις ορεινές περιοχές του συνόρου των νομών Αργυρούπολης-Τραπεζούντας.

Ήδη έχουν ξεκινήσει περιπολίες στα ορεινά και δύσβατα μέρη, όπου συνήθως βρίσκουν καταφύγιο οι αντάρτες.

Oπως φαίνεται ήδη υπάρχει φλόγα, όπου θα γίνει μια μεγάλη φωτιά. Οι Τούρκοι αποφεύγουν στο να αναφέρονται στο εν λόγω ζήτημα, όποτε οι πληροφορίες που έρχονται είναι φιλτραρισμένες από το καθεστώς Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν ανησυχήσει σοβαρά για το ξέσπασμα ενός νέου αντάρτικου στον Πόντο, ανεξάρτητα σε ποιους το καταλογίζουν.

Τι συμβαίνει στον Πόντο

Από τον Μάιο του 2016 το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) έχει ως στρατηγικό του στόχο το «άνοιγμα» στον Πόντο.

Στόχος είναι να προσελκυθούν κυρίως αριστεροί και αριστερογενείς πληθυσμοί της περιοχής και λιγότερο άλλες εθνοτικές ομάδες που ζουν εκεί, όπως Λαζοί, ελληνόφωνοι και αρμενόφωνοι μουσουλμάνοι, Γεωργιανοί κ.ά.

Άλλωστε, η δράση του στην περιοχή της Κερασούντας και της Αργυρούπολης, όπου δεν υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία από αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες, επαληθεύει το προαναφερθέν.

Επίσης, η δράση του PKK στην περιοχή του Πόντου εντάσσεται στη στρατηγική του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος να απαξιώσει το κράτος και να δημιουργήσει εντυπώσεις στον τουρκικό λαό αλλά και διεθνώς, για να ασκήσει πίεση στην τουρκική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση επίλυσης του κουρδικού με ειρηνικά μέσα.

Το αντάρτικο στον Πόντο διεξάγεται από το Ενωμένο Λαϊκό Επαναστατικό Κίνημα (HBDH).

Το HBDH είναι μια οργάνωση ομπρέλα υπό τελεί υπό κουρδική διοίκηση και συγκεκριμένα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Αποτελείται από τις παράνομες στην Τουρκία οργανώσεις Τουρκικό Κομουνιστικό Κόμμα/Μαρξιστικό-Λενινιστικό (TKP/ML), το Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα (MLKP), το Επαναστατών Κομμουνιστών Κόμμα (DKP), το Τουρκικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα/Λενινιστικό (TKEP/L), το Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κόμμα (MKP), την Τουρκική Ένωση Επαναστατών Κομμουνιστών (TİKB), τα Επαναστατικά Επιτελεία, και το Τουρκικό Απελευθερωτικό Κόμμα-Κίνημα (THKP-C).

Μέλη στις παραπάνω αριστερές επαναστατικές οργανώσεις είναι και πολλοί μειονοτικοί της Τουρκίας, οι οποίοι «απαγορεύεται» να δηλώνουν άλλη εθνότητα εκτός από την τουρκική, ενώ το HBDH έχει μεγάλη εξάπλωση στον Πόντο, του οποίου ο μουσουλμανικός πληθυσμός είναι εκτουρκισμένος και εξισλαμισμένος από αυτόχθονα έθνη της περιοχής, μεταξύ των οποίων και 2.000.000 Ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι που λόγω Ισλάμ γλίτωσαν τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό πριν 100 χρόνια.

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet είχε ασχοληθεί με την δράση των ανταρτικών ομάδων στην περιοχή του Πόντου αναφέρει ότι σήμερα στην περιοχή αυτή δρουν τρεις ένοπλες ομάδες που χτυπούν με επιθέσεις το τουρκικό καθεστώς όπως η ένοπλη επίθεση που έγινε στην ίδια την αυτοκινητοπομπή του αρχηγού του τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρολγου στην περιοχή του Αρτβίν.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή οι ένοπλες ανταρτικές ομάδες δραστηριοποιούνται στις περιοχές Ορντού Τραπεζούντιας και βορειοανατολικά στην περιοχή του Αρτβίν που έχει δραστηριοποιηθεί τελευταία προκαλώντας ταραχή στο καθεστώς.

Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί μετά το αποτυχών πραξικόπημα καθώς οι επανωτές συλλήψεις πολλών μελών της τοπικής ασφάλειας και της Στρατοχωροφυλακής σαν μελη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν έχουν αδυνατίσει τα σώματα ασφαλείας με αποτέλεσμα οι αντάρτες να μπορούν να επιχειρούν σε ευρύτερη κλίμακα και να χτυπούν συνεχώς επίκαιρους στρατηγικούς στόχους.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ το κουρδικό ΡΚΚ έχει πρόσβαση σε όλες αυτές τις ομάδες και συνεργάζεται μαζί τους γεγονός που δείχνει πως ο εσωτερικός πόλεμος στο τουρκικό Κουρδιστάν έχει επεκταθεί και στον Πόντο με εκρηκτικές συνέπειες ενώ πολλαπλασιάζονται οι διαλυτικές και φυγόκεντρες τάσεις σε όλη την χώρα.

Πηγή