Τί παραπάνω γνωρίζει ο Αμερικανός πρέσβης και προειδοποιεί συνεχώς για επεισόδιο «αθέλητης σύγκρουσης» Ελλάδας-Τουρκίας;

Γεωπολιτική Ειδήσεις

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο των Δελφών για τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα και στην Κύπρο ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ προκάλεσε πολλαπλά ερωτηματικά με την στάση του κάνοντας κάποιον ν’ αναρωτιέται εάν γνωρίζει κάτι που οι υπόλοιποι αγνοούμε.

Οι πολεμικές ιαχές των ισλαμιστών είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Κι όλα αυτά ενώ τα ελληνοτουρκικά έχουν μπει σε νέους κυκεώνες ειδικά μετά την αιχμαλωσία δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους κομάντο στις Καστανιές του Έβρου.

Ο κ. Πάιατ, απαντώντας στις ερωτήσεις του Αλέξη Παπαχελά, είπε πως τον απασχολεί το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου «αθέλητης σύγκρουσης». Αυτή η δήλωση προκάλεσε ρίγος στην αίθουσα. Διότι αυτός που το επανέλαβε αντιπροσωπεύει την υπερδύναμη στην πολύπαθη χώρα μας.

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο hellasjournal.com, ο κ. Πάιατ έχει εξελιχθεί σε διαφημιστή της Ελλάδας στην Αμερική.

Είναι πρωτόγνωρα τα πράγματα που κάνει, καθώς δεν μας είχαν συνηθίσει σε παρόμοια υποστήριξη οι προκάτοχοί του, μερικοί εκ των οποίων δρούσαν ως «ανθύπατοι».

Κάτι γνωρίζει ο Αμερικανός διπλωμάτης για τα ελληνοτουρκικά, ή απλώς προειδοποιεί για ένα άσχημο ενδεχόμενο, επειδή γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Ταγίπ Ερντογάν και το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του;

Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα μείγμα των παραπάνω. Και αυτό επειδή ο συγκεκριμένος διπλωμάτης έχει μελετήσει την ιστορία της περιοχής και γνωρίζει πολύ καλά πως ο ταραξίας στη γειτονιά μας δεν είναι η Ελλάδα.

Και επειδή δεν μπορεί, και διότι η χώρα μας ακολουθεί μία φιλειρηνική πολιτική χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τον ελληνικό λαό με ευθύνη των διεφθαρμένων πολιτικών της.

Δεύτερο καμπανάκι για τα ελληνοτουρκικά

Είναι η δεύτερη φορά που προειδοποιεί ο Αμερικανός πρέσβης. Η πρώτη είχε έρθει στις 29 Ιανουαρίου του 2018. Τότε, ο Τζέφρι Πάιατ είχε μιλήσει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα… Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος. Το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας» τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας πως και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αρκεί μια… σπίθα για να ανάψει η «φωτιά».

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο με το «καμπανάκι» για τα ελληνοτουρκικά:

Ας ελπίσουμε πως δεν θα υπάρξει και τρίτη προειδοποίηση, που θα μπορούσε να είναι και φαρμακερή. Δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον Ταγίπ Ερντογάν, μάλλον -για να το τονίσω διαφορετικά- δεν μπορούμε να τον εμπιστευθούμε.

Διότι είναι όμηρος του φανατικού ισλαμικού όχλου, που ο ίδιος εκπαίδευσε να σκέφτεται ανθελληνικά.

Όταν τα… είπε με τον Ερντογάν ο Αμερικανός πρέσβης

Ο κ. Πάιατ βρέθηκε πριν δύο εβδομάδες στην Άγκυρα, όπου παρακάθισε σε σύσκεψη κορυφής με τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. Στο τραπέζι ήταν βασικά το Αιγαίο και οι απειλές της Τουρκίας και πρέπει να λήφθηκαν και αποφάσεις, τις οποίες δεν γνωρίζουμε.

Μπορεί κανείς να εικάσει ότι αποφασίστηκε να γίνουν παρεμβάσεις στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Αν έπιασαν τόπο δεν μπορεί να το πει ούτε ο ίδιος ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος είναι έντονα ενοχλημένος με την εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας.

Οι πολιτικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα πιστεύουν ότι ο κ. Τίλερσον δίνει την τελευταία ευκαιρία στη διπλωματία ελπίζοντας σε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά δεν πρέπει να είναι αισιόδοξος.

Σίγουρα η απόφαση είναι να επιστρέψει στο αμερικανικό «μαντρί» ο κ. Ερντογάν, αλλά οι Αμερικανοί -όπως τονίσαμε πολλές φορές- λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Είναι ένας αυταρχικός άνθρωπος και πολιτικός, ένας σκληρός και φανατικός ισλαμιστής, με άπειρες και απίστευτες εμμονές. Δεν πρόκειται να αφήσει ήσυχες την Ελλάδα και την Κύπρο. Ας μην είμαστε αφελείς και μωροί.

Αλλά -και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι Αμερικανοί, αλλά ζουν στον κόσμο της λανθάνουσας αισιοδοξίας τους- δεν πρόκειται να αφήσει ήσυχη ούτε την Αμερική. Στο μυαλό του είναι ένας αντάρτης της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Στην πραγματικότητα είναι ένας αντιαμερικανός που θέλει να εκδικηθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή είναι πεπεισμένος πως κρύβονται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Ο Ερντογάν «βλέπει» αμερικανικό σχέδιο εξόντωσής του

Αν -και μιλώντας υποθετικά- δεν ήταν τότε πρόεδρος της Αμερικής ο Μπάρακ Ομπάμα, θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι οι Αμερικανοί σχεδίασαν την ανατροπή του. Αλλά, ο συγκεκριμένος πρόεδρος ήταν μαλακός και άκακος. Πίστευε στη Δημοκρατία.

Και όσο και να αντιπαθούσε τον Ερντογάν, δεν θα κατέφευγε στο πραξικόπημα. Όμως, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν πρόκειται να πιστέψει ποτέ, πως οι Αμερικανοί είναι αθώοι.

Το αρρωστημένο του μυαλό έχει πειστεί ότι οι Αμερικανοί και οι Εβραίοι σχεδίασαν την εξόντωσή του. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οι συγκεκριμένοι, τα πραξικοπήματα τα κάνουν και το ποσοστό της αποτυχίας είναι μηδενικό.

Ο Αμερικανός πρέσβης γνωρίζει πως έχει την ευθύνη των λόγων του. Η ενημέρωση που κάνει στους προϊσταμένους του στην Ουάσιγκτον είναι η ορθή. Δίνει τη σωστή διάσταση των πραγμάτων και καταγράφει και τα συμπεράσματα του.

Τα λέει πολύ καλά. Εάν επιχειρήσει ο Ερντογάν να κτυπήσει την Ελλάδα και την Κύπρο, οφείλει να σταθεί στο πλευρό των αδυνάτων. Και να υποστηρίξει το Δίκαιο. Στο μεταξύ, ας συνεχίσει την προσπάθεια για να αποτραπούν τα βρώμικα σχέδια του Ερντογάν.

Πηγή