Υποκλίθηκε στον Β.Πούτιν ο Ρ.Τ.Ερντογάν και αλλάζουν τα πάντα σε Συρία-Αιγαίο-ΝΑΤΟ: Μια αφηνιασμένη και υπερ-εξοπλισμένη Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με όλους

Γεωπολιτική

Η ημέρα που αλλάζει για πάντα το πρόσωπο του ΝΑΤΟ αλλά και της ευρύτερης περιοχής η σημερινή. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έδειξε ξεκάθαρα την προτίμηση του προς το πρόσωπο του ευδιάθετου και χαμογελαστού Β.Πούτιν με μια αυτοκρατορική φιέστα με υποδοχή-υπερπαραγωγή, άλογα στους δρόμους κτλ.

Oι εικόνες μιας ΝΑΤΟϊκής χώρας να υποκλίνεται στην Ρωσία σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο σόκαρε πολλούς στην Δύση και όχι μόνο. Πολλοί ήδη μιλάμε για ανάγκη να παρθούν μέτρα πριν να είναι πολύ αργά για την Δύση.

Συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών Β.Πούτιν-Ρ.Τ.Ερντογάν στο τουρκικό προεδρικό Μέγαρο διάρκειας 1,5 ώρας, συνάντηση των Α/ΓΕΕΘΑ Ρωσίας-Τουρκίας, Β.Γκερασίμωφ-Χ.Ακάρ, έπειτα άφιξη του προέδορυ του Ιράν, Χ.Ρουχανί.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζήτησε επίσπευση παράδοσης των S-400 στην Τουρκία. Το σενάριο που παίζει έντονα τις τελευταίες ώρες είναι η παράδοση ενός συστήματος από την Συρία εδώ και τώρα. Οι Ρώσοι είχαν μεταφέρει τους τελευταίους μήνες αρκετά συστήματα S-400 και S-300/350 στην Συρία συνεπώς μπορεί να διατεθεί ένα τώρα.

Ενα ακόμη θέμα συζήτησης είναι η ρωσική προστασία στην Αγκυρα έναντι του ΝΑΤΟ μετά από τις επερχόμενες ραγδαίες αλλαγές.

Πριν καιρό, παρουσιάζοντας το ρωσικό πυρηνικό ανανεωμένο οπλοστάσιο ο Β.Πούτιν είχε πει πως «εγγυάται την ασφάλεια των συνεργατών, φίλων και συμμάχων».

Οι Τούρκοι αμέσως κατέταξαν εκεί την χώρα τους σύμφωνα με επίσημες τουρκικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες Ρωσία και Τουρκία συζητούν και για άλλα κρίσιμα ρωσικά οπλικά συστήματα όπως μαχητικά, αντιαεροπορικά, βαλλιστικά, αντιπλοϊκούς πυραύλους κτλ.

Μια μεγάλη γκάμα οπλικών συστημάτων για την επόμενη ημερα: Αυτή της εξόδου από το ΝΑΤΟ αν οι ΗΠΑ δεν αποχωρήσουν από την Β.Συρία και δεν τα βρουν σε Αιγαίο-Μεσόγειο-υδρογονάνθρακες.

Αφιξη των αντιαεροπορικών συστημάτων, υπερεξοπλισμός της Τουρκίας με νέα ρωσικά όπλα και σταδιακή απομάκρυνση/εκδίωξη των νατοικών-αμερικανικών βάσεων από το ΝΑΤΟ.

Το γεγονός αυτό ενισχύεται από τις σημερινές εξελίξεις και τις πληροφορίες που έρχονται από την Ιεράπολη. Οι Αμερικανοί ενισχύουν τις θέσεις τους κάτι που θα φέρει εκ νέου σε σφοδρή αντιπαράθεση ΗΠΑ-Τουρκία.

Και ο Ερντογάν θέλει σαν τρελός να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, τεχνογνωσία και όπλα. Αυτό τον ενδιαφέρει καθώς γνωρίζει πως μόνο με πυρηνικά όπλα μπορεί να επιβιώσει στα πρότυπα της Β.Κορέας και του Ιράν.

Μόλις λάβει και τα αντιαεροπορικά συστήματα η αλαζονεία του θα κτυπήσει κόκκινο. Μια Τουρκία υπερ-εξοπλισμένη τι έχει να φοβηθεί στην περιοχή; Ηδη τα αποτελέσματα της αλαζονείας φαίνονται στις …γειτονικές χώρες.

Γι αυτό και επανέλαβε μπροστά στον Β.Πούτιν « Θα προχωρήσω μέχρι τον Ευφράτη».

Στις 15.12, το αεροσκάφος που μετέφερε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την ρωσική αντιπροσωπεία, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Esenboğa», όπου τον υποδέχθηκαν ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Γιλντίζ, και εκπρόσωποι της ρωσικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Στο δρόμο για το προεδρικό μέγαρο, στην Άγκυρα, την πομπή του προέδρου της Ρωσίας, συνόδευαν ιππείς, οι οποίοι κρατούσαν τουρκικές και ρωσικές σημαίες!

Η πομπή έφτασε στο προεδρικό μέγαρο, όπου είχε στηθεί μια… αυτοκρατορική φιέστα! Στην κεντρική είσοδο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αφού ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των χωρών τους, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν θερμή χειραψία.

Ηταν η πρώτη επίσκεψη του Β.Πούτιν στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις 18 Μαρτίου εν μέσω διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τη δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, την οποία το Λονδίνο αποδίδει στη Μόσχα.

Υπενθυμίζουμε πως η Τουρκία δεν ακολούθησε την κοινή γραμμή της Δύσης στο θέμα αυτό απελαύνοντας Ρώσους διπλωμάτες.

Σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας κήρυξαν επισήμως την έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου, του πρώτου σε τουρκικό έδαφος, ο οποίος θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Σε δηλώσεις του για τα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου, ο Πούτιν τόνισε πως “είναι ένα νέο βήμα για την οικονομία της Τουρκίας».

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση και λειτουργία του, ο σταθμός του Άκουγιου θα καλύπτει το 10% των πάγιων ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας.

Πρόκειται για ρωσική επένδυση συνολικού ύψους 20 δισ. δολαρίων, μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Τουρκίας.

Υπολογίζεται ότι για την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα θα εργαστούν συνολικά 10.000 άνθρωποι, ενώ μετά την λειτουργία του θα εργάζονται εκεί σταθερά 3.500.

Κατασκευαστής του αντιδραστήρα είναι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε ότι περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.

Επισπεύδεται η παράδοση των S-400 στην Τουρκία

Την επίσπευση της παράδοσης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστοιχιών S-400 στην Τουρκία επισφράγισε με δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, από την Τουρκία όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης διήμερης επίσκεψης εργασίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναβάθμισε την παράδοση των S-400 σε «προτεραιότητα» για την στρατιωτική συνεργασία Μόσχας και Αγκυρας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η δήλωση Πούιτν ακολουθεί την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι πρόκειται να επισπεύσει την εν λόγω παράδοση.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα πως θα «δοθεί μεγάλη σημασία στις διεθνείς σχέσεις και στη στρατιωτική συνεργασία» των δύο χωρών, τονίζοντας ότι σε αυτή περιλαμβάνεται και το «διάσημο ζήτημα» της παράδοσης των S-400 στην Τουρκία, το οποίο θα επισπευσθεί.

Με εκπρόσωπο του συμβουλίου να δηλώνει ότι «θα γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες από μέρους μας, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς».