κύπελλα περιόδου ελλάδα

Κύπελλα Περιόδου όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Γυναικεία Υγιεινή

Τα κύπελλα περιόδου αργά και σταθερά κερδίζουν όλο και περισσότερο γυναίκες. Το φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι όσες γυναίκες τα ανακαλύπτουν και τα εφαρμόζουν συστηματικά γίνονται και πιστές των κυπέλλων. Τα προτιμούν φανατικά, τα υποστηρίζουν και μιλάνε για τα πλεονεκτήματά τους.

Τι είναι τα κύπελλα περιόδου;

Είναι ειδικά ελαστικά, επαναχρησιμοποιούμενα κυπελλάκια που εισέρχονται στο γυναικείο κόλπο και συλλέγουν τα εμμηνορροϊκά υγρά. Συνήθως είναι κατασκευασμένα από ιατρική σιλικόνη και μίας από τις ιδιότητες τους είναι ότι διπλώνουν, ζουλιούνται. Τα κυπελλάκια συγκρατούν περισσότερο αίμα σε σχέση με άλλα προϊόντα. Πολλές γυναίκες τα χρησιμοποιούν ως μια οικολογική εναλλακτική ενάντια στα ταμπόν και τις σερβιέτες. Όπως θα δούμε όμως και παρακάτω, ακόμα και μην έχετε οικολογικές ανησυχίες, έχετε πολλούς περισσότερους λόγους να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κύπελλο περιόδου.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει διάφορες μάρκες κυπέλλων περιόδου, όπως το menstrual cup. Στη συνέχεια του άρθρου μπορείτε να διαβάσετε και ένα πλήρη οδηγό αγοράς σχετικά με τα κύπελλα περιόδου.

Αναλώσιμα κύπελλα περιόδου

Ένα  αναλώσιμο κύπελλο περιόδου στην πραγματικότητα είναι ένας μαλακός δίσκος περιόδου. Έχουν σχήμα δίσκου με ένα εύκαμπτο εξωτερικό δακτύλιο και ένα μαλακό, πτυσσόμενο κέντρο. Λέγονται αναλώσιμα γιατί είναι μιας χρήσης.Το φοράτε μέχρι 12 ώρες και μετά το πετάτε. Λόγω της μεγάλης διαμέτρου τους, δε συστήνονται σε έφηβες κοπέλες. Γενικά οι περισσότερες εταιρείες που παράγουν εμμηνοροϊκά κύπελλα, δε βγάζουν τα λεγόμενα αναλώσιμα. Για αυτό σε αυτό το άρθρο δε θα ασχοληθούμε ειδικά με αυτά.

Βρείτε το σωστό μέγεθος

Αν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιείτε κύπελλα περιόδου, μια καλή ιδέα θα ήταν να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας ώστε να βρείτε το ιδανικό μέγεθος. Οι περισσότερες μάρκες που κυκλοφορούν συνήθως διαθέτουν 2 μεγέθη.  Ένα μικρό και ένα μεγάλο. Αν θέλετε να προσπεράσετε αυτό το μικρό προβληματάκι, μπορείτε να δείτε το menstrual cup. Κυκλοφορεί σε μόνο ένα μέγεθος, το οποίο όμως ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες

Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να κάνετε τη σωστή έρευνα για να βρείτε ποιο είναι το μέγεθος που σας ταιριάζει. Γενικά για να βρείτε το μέγεθός σας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξής παράγοντες:

 • Η ηλικία σας
 • Το μήκος του τραχήλου
 • Αν έχε βαριά ή ελαφριά ροή
 • τη σταθερότητα, τη χωρητικότητα και την ευελιξία του κυπέλλου, ανάλογα τη μάρκα (εκτός από την περίπτωση του menstrual cup)
 • τη δύναμη των πυελικών μυών σας
 • Αν έχετε κάνει φυσιολογικό τοκετό

Συνήθως τα μικρότερα μεγέθη προτείνονται σε γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει και τα μεγαλύτερα μεγέθη σε γυναίκες άνω των 30 που έχουν κάνει φυσιολογικό τοκετό ή έχουν πιο βαριά ροή, κατά την περίοδό τους

Κύπελλα περιόδου οδηγίες σωστής χρήσης

Όταν χρησιμοποιήσεις ένα κύπελλο περιόδου για πρώτη φορά είναι πιθανό, να νιώσεις άβολα στην αρχή. Οι περισσότερες μαρτυρίες γυναικών, αυτό καταδεικνύουν. Στην πορεία βέβαια και αρκετά σύντομα, θα νιώθεις ότι είναι ένα με το σώμα σου. Δε θα το καταλαβαίνεις καν ότι υπάρχει μέσα σου. Αν δυσκολευτείτε την πρώτη φορά, δοκιμάστε να λιπάνετε το κυπελλάκι με νερό ή με ένα λιπαντικό βασισμένο στο νερό. Αυτό θα σας βοηθήσει αρκετά.

Τοποθέτηση κυπέλλου περιόδου

Αν χρησιμοποιείτε ταμπόν, τότε και τα κύπελλα περιόδου θα σας φανούν σχετικά εύκολα στην τοποθέτησή τους. Απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα

 1. Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας
 2. Διπλώστε σφιχτά το κύπελλο στη μέση κρατώντας το στο ένα χέρι με το χείλος στραμμένο προς τα επάνω.
 3. Τοποθετήστε το κύπελλο, με το χείλος επάνω, στον κόλπο σας, όπως θα κάνατε με ένα ταμπόν. Τώρα Θα πρέπει το κύπελλο να έχει κάτσει λίγα εκατοστά κάτω από τον τράχηλό σας.
 4. Μόλις το κύπελλο είναι στον κόλπο σας, περιστρέψτε το. Θα ανοίξει για να δημιουργήσει μια αεροστεγή σφράγιση που σταματά τις διαρροές.

Από τη στιγμή που το έχετε τοποθετήσει σωστά, δε θα πρέπει να νιώθετε άβολα. Θα κάνετε τα πάντα χωρίς να νιώθετε ενοχλήσεις και χωρίς να φεύγει το κύπελλο από τη θέση του. Μπορείτε να το φοράτε μέχρι και 12 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι άνετα μπορείτε να φοράτε και κατά τη διάρκεια του ύπνου, για νυχτερινή προστασία

Αν συναντήσετε μεγάλη δυσκολία στην εφαρμογή του, μπορείτε να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας.

100% ασφαλή και με IUD

Τα κύπελλα περιόδου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και αν χρησιμοποιείτε IUD(intrauterine device), μια αντισυλληπτική συσκευή τοποθετημένη μέσα στη μήτρα, για την αποτροπή γονιμοποίηση ωαρίων. Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε IUD, το κύπελλο περιόδου δε θα σας επηρεάσει, ούτε καν θα αυηξηθούν οι πιθανότητες αποβολής της συσκευής. Βάσει μιας έρευνας που έγινε  μελετήθηκαν 930 γυναίκες που είχαν τοποθετήσει μια τέτοια ενδομήτρια συσκευή. Από αυτές το 2,5% παρουσίασε ολική ή μερική αποβολή της συσκευής. Δεν υπήρξε καμία διαφορά μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούσαν κύπελλο, σερβιέτες ή ταμπόν.

Κύπελλα περιόδου: Συγκριτικά πλεονεκτήματα

Τα βασικά τους πλεονεκτήματα κερδίζουν όλο και περισσότερες γυναίκες

 • Είναι πολύ οικονομικά: Το κόστος τους κυμαίνεται από 15 έως και 50 ευρώ ακόμα, αλλά σε διάρκεια μπορεί να κρατήσει από 1 έως και 10 χρόνια. Ανάλογα με την ποιότητά του και τη χρήση που κάνετε.  Τα ταμπόν και οι σερβιέτες κοστίζουν ετησίως σε μία γυναίκα από 50 έως 150 ευρώ. Η οικονομική διαφορά είναι σημαντική. Με ένα κυπελλάκι περιόδου θα κάνετε απόσβεση όπως και να έχει. Για αυτό αν αποφασίσετε να το χρησιμοποιείτε καλό είναι να αγοράσετε κάποιο αξιόπιστο που θα είναι και ασφαλές και θα αντέχει και στο χρόνο.
 • Είναι πιο ασφαλή: Μιας και τα κύπελλα περιόδου συλλέγουν και δεν απορροφούν το αίμα, αποφεύγετε τον κίνδυνο να πάθετε σύνδρομο τοξικού σοκ. Πρόκειται για μια σπάνια βακτηριακή μόλυνση που συνδέεται με τη χρήση των ταμπόν.
 • Προσφέρουν καλύτερη υγιεινή: Οι σερβιέτες δημιουργούν ένα ζεστό και υγρό κλίμα το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και δυσάρεστων μυρωδιών. Με ένα κύπελλο περιόδου δε θα αντιμετωπίσετε τέτοια προβλήματα
 • Είναι φιλικά στο περιβάλλον: Διαρκούν πολύ περισσότερο από τα άλλα προϊόντα γυναικείας υγιεινής με αποτέλεσμα να αποδίδουν λιγότερα στερεά απόβλητα
 • Μπορείτε να κάνετε σεξ: Τα περισσότερα κύπελλα περιόδου πρέπει να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια του σεξ. Υπάρχουν όμως και τα λεγόμενα μαλακά κύπελλα, τα αναλώσιμα, με το δισκοειδές σχήμα, τα οποία μπορείτε να φοράτε ακόμα και κατά τη φάση της διείσδυσης. Ούτε εσείς, αλλά ούτε και ο σύντροφός σας, θα αισθάνεται το κύπελλο.

Μειονεκτήματα των κυπέλλων περιόδου

Δε γίνεται ένα προϊόν να έχει μόνο πλεονεκτήματα και καθόλου μειονεκτήματα. Οπότε πρέπει να αναφέρουμε και τα μειονεκτήματα ώστε να είστε υποψιασμένους. Όπως θα δείτε τα περισσότερα μειονεκτήματα των κυπέλλων περιόδου, ισχύουν υπό συνθήκες καικής χρήσης και μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν.

 • Μπορεί να αποδειχθούν δύσκολα στην τοποθέτησή τους: Αυτό είναι πιθανό να το αντιμετωπίσετε αν είστε εντελώς καινούρια στα κύπελλα. Στην πορεία είναι κάτι που ξεπερνιέται και φυσιολογικά δε θα έχετε κανένα πρόβλημα
 • Αλλεργία στη σιλικόνη: Τα εμμηνοροϊκά κύπελλα συνήθως φτιάχνονται από ιατρική σιλικόνη. Αν έχετε αλλεργία στη σιλικόνη δεν ενδείκνυται η χρήση τους για εσάς. Στατιστικά είναι πολύ σπάνιο να εμφανίζει κάποιος αλλεργία στη σιλικόνη, αλλά υπάρχει και αυτή η περίπτωση
 • Φαγούρα και μολύνσεις : Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που δεν πλένετε σωστά το κυπελλάκι και δεν ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Να θυμάστε ότι συνίσταται να το βράζετε και να το αποστειρώνετε για 5 λεπτά κάθε φορά που τελειώνει η περίοδός σας.

Χρήση κυπέλλων περιόδου στην Ελλάδα

Η χρήση τους δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα και γενικά στο δυτικό κόσμο. Πρόκειται για ένα προϊόν που ξεκίνησε να χρησιμοποιείται πιο μαζικά σε αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Κένυα στην Ουγκάντα και στην Ινδία, λόγω φτώχειας και πολλές γυναίκες κατέφευγαν σε επικίνδυνες λύσεις σε σχέση με την περίοδό τους. Σε αυτές τις χώρες τα κύπελλα περιόδου προωθήθηκαν ως μια ασφαλής, υγιεινή και οικονομική λύση. Σιγά, σιγά όμως αυτή η λύση άρχισε να αποδεικνύεται τόσο συμφέρουσα που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο το δυτικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες στατιστικές για το τι ποσοστό Ελληνίδων τα χρησιμοποιεί, αλλά το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση. Όλο περισσότερες Ελληνίδες τα αναζητούν στο διαδίκτυο και όλο και περισσότερες εταιρείες και καταστήματα τα εντάσσουν στους καταλόγους τους.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση