αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος

Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.Όλα όσα θέλετε να μάθετε

Ηλεκτρικό Ρεύμα

Το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παροχή ρεύματος έχει σπάσει με την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα,η οποία ισχύει ήδη από το 2007.Στην ουσία όμως μόνο τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια εκρηκτική άνοδο ιδιωτικών εταιρειών που μπαίνουν στην αγορά της παροχής ρεύματος.Είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές,πράγμα που οι τελευταίοι φαίνεται να το καταλαβαίνουν καλά.Η αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος είναι κάτι που αρχίζει να μπαίνει στα must του μέσου Έλληνα πολίτη.

Αυτό άλλωστε δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ(Ρυθμιστική αρχή Ενέργειας)αφού μόνο το 2016 πάνω από 100.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις άλλαξαν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.Η ΡΑΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή με στόχο τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας και των ενεργειακών καυσίμων.Αυτό που έλειπε δηλαδή τόσα χρόνια στην Ελλάδα.

Η δημιουργία μιας τόσο ανταγωνιστικής αγοράς με όλο και περισσότερες εταιρείες να εισέρχονται είναι το πλαίσιο το οποίο θα αναδείξει ευκαιρίες για τους καταναλωτές ενώ παράλληλα θα ευνοήσει την καινοτομία και την εξέλιξη.

Διαδικασία για την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος

Αυτό είναι κάτι που τρομάζει πολλούς που σκέφτονται να αλλάξουν πάροχο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η διαδικασία αλλαγής παρόχου είναι πολύ απλή και άμεση.Ο καταναλωτής δε χρεώνεται με κάποιο τέλος ενεργοποίησης για τη μετάβαση στο νέο πάροχο και δε μένει χωρίς ρεύμα ούτε για ένα δευτερόλεπτο.Απλώς γίνεται μια λογιστική μεταβολή στην εταιρεία που εκπροσωπεί τον καταναλωτή.

Τα μόνα έντυπα που θα χρειαστείτε για την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος είναι η “Αίτηση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας” και ο τελευταίος εκκαθαριστικός λογαριασμός σας από τη ΔΕΗ.Την αίτηση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε εταιρεία μπορείτε να τη βρείτε σε μορφή pdf στο ίντερνετ.Σε περίπτωση που κάνετε τη διαδικασία online μέσω κάποιου site αναζήτησης και σύγκρισης εταιρειών παροχής ρεύματος,όπως θα δούμε παρακάτω,τότε το παραπάνω έντυπο σας το στέλνουν αυτοί.

Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι 5 μέρες για τα νοικοκυριά ενώ ο χρόνος αυτός για τις επιχειρήσεις μπορεί να φτάνει ακόμα και τον ένα μήνα.

Για την ώρα η αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος αφορά όλη την ηπειρωτική Ελλάδα,τα νησιά του Ιονίου,τις Σποράδες,την Εύβοια,,την Άνδρο,την Τήνο,την Κέτ,τη Σαλαμίνα,την Αίγινα,τις Σπέτσες,την Ύδρα,τον Πόρο,τη Θάσο,τη Σαμοθράκη και την Κρήτη.Σε όλα τα υπόλοιπα μη διασυνδεδεμένα ηλεκτρικά με την ηπειρωτική Ελλάδα νησιά,αποκλειστικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει η ΔΕΗ,βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Τι ισχύει για τους κατόχους κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ;

Μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε κοινωνικό τιμολόγιο σε οποιαδήποτε εταιρεία παροχής ρεύματος και να είστε.Οι αιτήσεις για υπαγωγή στο κοινωνικό τιμολόγιο γίνονται μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (www.deddie.gr).

Σύγκριση τιμών εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος

Πλέον υπάρχουν πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οι καταναλωτές θέλουν να ξέρουν ποια ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους.

Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και αξιόπιστα μέσω site όπως η energymarket.gr τα οποία συγκρίνουν την αγορά παροχής ρεύματος με μερικά κλικς.Η energymarket ανήκει στη γνωστή ιστοσελίδα σύγκρισης ασφάλειας insurancemarket.

Πως λειτουργεί η energymarket και πως με βοηθάει στην αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος;

Το μόνο που έχει να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να συμπληρώσει μια φόρμα με τα στοιχεία κατανάλωσης εδώ.Πριν τα συμπληρώσετε καλό είναι να έχετε μπροστά σας έναν εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ η όποιας άλλης εταιρείας σας εκπροσωπεί.Δεν είναι απαραίτητο, αν θυμάστε έστω στο περίπου πόσες Κwh καταναλώνεται ανά τετράμηνο!

αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος
Στοιχεία κατανάλωσης ρεύματος

 

  • Στο πρώτο πεδίο συμπληρώνεις τι τιμολόγιο έχεις.Απλό Γ1 ή από και νυχτερινό Γ1Ν. Οι περισσότεροι έχουμε απλό Γ1 και είναι κάτι που αναγράφεται πάνω στο λογαριασμό.
  • Στο δεύτερο πεδίο συμπληρώνεις τη συμφωνημένη ισχύ παροχής,μονοφασικό ή τριφασικό ρεύμα.Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζει φαίνεται στο πίσω μέρος του λογαριασμού σου,όπως στην παρακάτω φωτό
μονοφασικό ρεύμα
Η συμφωνημένη ισχύς παροχής φαίνεται στο πίσω μέρος του λογαριασμού
  • Στο τρίτο πεδίο συμπληρώνεις την κατανώλωση ηλεκτρικές ενέργειας ανά τετράμηνο σε KWH.Αν δε γνωρίζεις θα χρησιμοποιηθεί αυτόματα ο εθνικός μέσος όρος νοικοκυριού που είναι 1250kwh/τετράμηνο.Εδώ είναι σημαντικό να βάλεις ένα νούμερο που ανταποκρίνεται με μεγάλη ακρίβεια στη μέση αναμενόμενη κατανάλωση σου για να βγουν πιο ακριβή τα νούμερα στο επόμενο βήμα!Μπορείς να δεις πόσες kwh κατανάλωσες σε 1 τετράμηνο όπως φαίνεται στη φωτό παρακάτω
η κατανάλωση ρεύματος μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις
Κατανάλωση ρεύματος τετραμήνου σε kwh

Ακόμα καλύτερα αν γίνεται θα μπορούσες να υπολογίσεις τη μέση κατανάλωση τετραμήνου σε διάστημα 8 μηνών ή ακόμα και 1 έτους αν έχεις περισσότερους λογαριασμούς διαθέσιμους.Ενδεχομένως η κατανάλωση από τετράμηνο σε τετράμηνο να παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις ειδικά αν χρησιμοποιείς ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση το χειμώνα και aircondition το καλοκαίρι!

Συγκριτικός πίνακας εταιρειών παροχής ρεύματος στην energymarket

ποια εταιρεία έχει το φθηνότερο ρεύμα
Σύγκριση εταιρείων παροχής ρεύματος στην energymarket

 

Αφού λοιπόν ολοκληρώσατε το προηγούμενο βήμα,συμπληρώνοντας τα στοιχεία κατανάλωσης,θα σας εμφανιστεί αυτός ο συγκριτικός αναλυτικός πίνακας,όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτό.

Το ετήσιο όφελος είναι το εκτιμώμενο κέρδος που θα έχετε σε διάστημα ενός έτους,μεταβαίνοντας στον εκάστοτε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας,σε σχέση με αυτόν που είστε τώρα.Λάβετε υπόψη ότι στο προηγούμενο βήμα βάλαμε κατανάλωση τετραμήνου 1250Kwh που είναι ο εθνικός μέσος όρος.Επίσης η παραπάνω φωτό είναι από 30/3/18,μην θεωρείτε τα νούμερα δεσμευτικά αφού ενδεχομένως κάποια πράγματα να αλλάζουν από καιρό σε καιρό.

Στη φωτό εμφανίζονται μόνο τα πρώτα 4 αποτελέσματα.Η energy market συνεργάζεται και συγκρίνει προσφορές από την Green,Volterra,Protergia,nrg και ΔΕΗ.

Με μια πρώτη ματιά φαίνονται όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της προσφοράς της κάθε εταιρείας όπως χρέωση/kwh, ενδεχόμενα πάγια,περίοδος δέσμευσης κ.α.Πατώντας “ανάλυση” μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες και επεξηγήσεις.

Ένα βήμα πριν την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος

Στα επόμενα βήματα μπορείτε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία online ή μπορείτε να ζητήσετε να σας καλέσει τηλεφωνικά εξειδικευμένος εκπρόσωπος.Σε κάθε περίπτωση σημειώστε ότι η energymarket δεν σας κρατάει κάποια προμήθεια για τη μετάβαση σας.Είναι μια δωρεάν πλατφόρμα σύγκρισης εταιρειών παροχής ρεύματος και είναι δωρεάν για τους επισκέπτες/καταναλωτές.

Από τη στιγμή που επιλέξετε μέσω της energymarket τον καινούριο σας πάροχο ρεύματος τα υπόλοιπα είναι διαδικαστικά.Η energymarket θα σας παρέχει τα απαιτούμενα έγγραφα και θα σας καθοδηγήσει για ότι χρειαστείτε

Κάτι άλλο που επίσης μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο γύρω από την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος είναι να διαβάσετε τις απαντήσεις στις συχνές ερωτήσεις/απορίες των καταναλωτών γύρω από αυτό το θέμα.Η energymarket τις έχει συγκεντρώσει όλες και μπορείτε να τις δείτε εδώ 

Άλλες ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα σύγκρισης εταιρειών ρεύματος από τη χρυσή ευκαιρία.Το πλεονέκτημά της είναι ότι συγκρίνει τιμές μεταξύ περισσοτέρων εταιρειών.Συγκεκριμένα:ΔΕΗ,Ήρων,Protergia,Elpedison,Green,Watt+Wolt,nrg,Volterra,Ελτά και Κen.

Συγκρίνετε λοιπόν αξιόπιστα από την άνεση του σπιτιού σας,όλη την αγορά και κάνετε την καλύτερη επιλογή για το σπίτι η την επιχείρησή σας.Είναι σίγουρο ότι αρκεί ένα απλό ψάξιμο για να βρείτε ένα πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας,εξοικονομώντας παράλληλα σεβαστά ποσά κάθε χρόνο

 

Αφήστε μια απάντηση