4 Φεβρουαρίου 1843: Ετσι πέθανε ο Θ. Κολοκοτρώνης – Τον έντυσαν με την στολή του Αντιστράτηγου, του έζωσαν τα σπαθί και έβαλαν κάτω από τα πόδια του μία τουρκική σημαία

Θ. Κολοκοτρώνης – Ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά»…

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε «εις τα 1770, Απριλίου 3, την Δευτέρα της Λαμπρής… εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, ονομαζόμενον Ραμαβούνι», όπως αναφέρει στα Απομνημονεύματά του.

Ήταν γιος του κλεφτοκαπετάνιου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη (1747-1780) από το Λιμποβίσι Αρκαδίας και της Γεωργίτσας Κωτσάκη, κόρης προεστού από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας.

Η οικογένεια των Κολοκοτρωναίων από το 16ο αιώνα, που εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας, βρίσκεται σε αδιάκοπο πόλεμο με τους Τούρκους. Μονάχα από το 1762 έως το 1806, 70 Κολοκοτρωναίοι εξοντώθηκαν από τους κατακτητές.

Το 1780, ήταν 10 ετών, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε από τους Τούρκους, ένα γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του.
Στα 17 του έγινε οπλαρχηγός του Λεονταρίου και στα 20 του νυμφεύτηκε την κόρη του τοπικού προεστού Αικατερίνη Καρούσου.

Το 1806, κατά τη διάρκεια του μεγάλου διωγμού των κλεφτών από τους κατακτητές, κατόρθωσε να διασωθεί και να καταφύγει στη Ζάκυνθο, όπου κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό κι έφθασε μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη.

Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και στις αρχές του 1821 αποβιβάστηκε στη Μάνη για να λάβει μέρος στον επικείμενο Αγώνα.

Στις 23 Μαρτίου του 1821 συμμετείχε στο υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στρατιωτικό σώμα που κατέλαβε την Καλαμάτα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Αμέσως μετά έβαλε σκοπό να καταλάβει την Τριπολιτσά, το διοικητικό κέντρο των Οθωμανών στον Μωριά, γιατί αλλιώτικα δεν θα μπορούσε να επικρατήσει η επανάσταση, όπως πίστευε. Η νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι (13 Μαΐου 1821) και η άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821), που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον Κολοκοτρώνη, τον επέβαλαν ως αρχηγό του επαναστατικού στρατού της Πελοποννήσου.

Στη μάχη των Δερβενακίων (26 – 28 Ιουλίου 1822), όπου καταστράφηκε ο στρατός του Δράμαλη, αναδείχθηκε η στρατηγική του ιδιοφυΐα και η κυβέρνηση Κουντουριώτη τον διόρισε αρχιστράτηγο των επαναστατικών δυνάμεων.
Η ίδια, όμως, κυβέρνηση θα τον φυλακίσει στην Ύδρα, κατά τη διάρκεια των εμφύλιων συρράξεων των ετών 1823 και 1824, όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Θα τον απελευθερώσει τον Μάιο του 1825, όταν ο Ιμπραήμ απειλούσε να καταστείλει την επανάσταση και θα του αναθέσει εκ νέου την αρχιστρατηγία του Αγώνα. Μετρ του κλεφτοπολέμου και της «καμμένης γης», θα κατορθώνει να κρατήσει ζωντανή την επανάσταση μέχρι τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (7 Οκτωβρίου 1827).

Μετά την απελευθέρωση συντάχθηκε με τον Ιωάννη Καποδίστρια κι έγινε ένα από τα επιφανή στελέχη του Ρωσικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της Αντιβασιλείας διώχθηκε ως αντιβασιλικός και καταδικάσθηκε σε θάνατο τον Μάιο του 1834. Μετά την ενηλικίωσή του, ο Όθωνας του χάρισε την ποινή, τον διόρισε σύμβουλο της Επικρατείας και τον ονόμασε αντιστράτηγο.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κολοκοτρώνης τα πέρασε στην Αθήνα με την ερωμένη του Μαργαρίτα Βελισσάρη (η σύζυγός του είχε πεθάνει το 1820), στο ιδιόκτητο σπίτι του, στη γωνία των σημερινών οδών Κολοκοτρώνη και Λέκκα.

Την ίδια περίοδο υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη τα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν το 1851 με τον τίτλο «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836» και τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 4 Φεβρουαρίου του 1843, λίγο μετά την επιστροφή στο σπίτι του από δεξίωση στα Ανάκτορα. Από τον γάμο του με την Αικατερίνη Καρούσου απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Πάνο (1798-1824), τον Γενναίο (1806- 1868), τον Κολλίνο (1810-1848) και την Ελένη, ενώ από τη σχέση του με τη Μαργαρίτα Βελισσάρη τον Παναγιωτάκη (1836-1893), τον οποίο αναγνώρισε με τη διαθήκη του.

Ό Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν πέθανε από εχθρικό βόλι σε κάποια άπ’ τίς τόσες μάχες που έδωσε.
Ούτε στην λαιμητόμο όπου τον είχαν καταδικάσει οί δικαστές της κυβερνήσεως του Κωλέττη, ούτε στο υγρό και σκοτεινό κελί του φρουρίου του Ναυπλίου, όπου πέρασε 6 μήνες φυλακισμένος.

Πέθανε στο σπίτι του στην Αθήνα, ανώδυνα, ειρηνικά και ανεπαίσχυντα, όπως εύχεται ή Εκκλησία μας, από εγκεφαλική συμφόρηση.

του Παναγιώτη Παυλάκη του Στυλιανού
Ιατρός

Ιδού πώς:

Την βραδιά του θανάτου του ήτο προσκεκλημένος στον Βασιλικό χορό του Παλατιού.
Εκεί χόρεψε, έφαγε και ήπιε περισσότερο άπ’ ότι συνήθιζε, ευτυχής καθώς ήταν, αφού προ δύο ήμερων είχε παντρέψει το μικρότερο παιδί του, τον Κωνσταντίνο (Κολίνο).
Μετά τον χορό γύρισε σπίτι του, το όποιο βρισκόταν πολύ κοντά στα Παλάτι, την σημερινή Βουλή των Ελλήνων.

«Έπαθε αποπληξία (τον βρήκε κόλπος όπως λένε) κατά τον ύπνο, «κατά την 4η ώρα της νύκτας».
Δεν μπορούσε να κουνηθεί ούτε να μιλήσει, και μετά Βίας ανέπνεε.
Αν και ήρθαν οι καλύτεροι γιατροί της εποχής, δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε περισσότερο απ’ το να παρατείνουν τις στιγμές του.
Τον φλεβοτόμησαν και του έβαλαν βδέλλες (αφαίμαξη), χιόνι στην κεφαλή, καταπλάσματα από σιναπόσπορο στα πόδια.

Ή τελευταία του κουβέντα ήταν αυτή προς το παιδί του τον Γενναίο: «σου αφήνω τόσους φίλους, όσα φύλλα έχουν τα κλαριά, και φρόντισε να τους φυλάξεις».

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, στις 04/02/1843 και «ώρα 11η» πρωινή».

Όλα τα μαγαζιά και τα εργαστήρια της Αθήνας έκλεισαν και πλήθος κόσμου συνέρεε στο σπίτι του.
Οι παλαιοί συναγωνιστές του τον καταφιλούσαν και έκλαιγαν με αναφιλητά. Κηρύχθηκε τριήμερων δημόσιο πένθος.

Τον νεκρό τον έντυσαν με την στολή του Αντιστράτηγου, του έζωσαν τα σπαθί, του φόρεσαν τσαρούχια, τον απίθωσαν στα φέρετρο και έβαλαν κάτω από τα πόδια του μία τουρκική σημαία.
Στο ένα του πλάγιο έβαλαν τον ασημένιο του θώρακα, ενώ στο άλλο την περικεφαλαία του και τις σπαλέτες.
Ή πολεμική αυτή εξάρτυση του Κολοκοτρώνη βρίσκεται σήμερα στα Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, όπου και μεταφέρθηκε, ασφαλώς μετά την εκταφή των οστών με σκοπό την ανακομιδή τους εις την Τρίπολη.

Ή πομπή κατέβηκε από την οδό Έρμου, και μπαίνοντας στην οδό Αίολου έφτασε στον ναό της Αγ. Ειρήνης, όπου έψάλη ή νεκρώσιμη ακολουθία. Γύρω από την νεκροφόρα κατά την πορεία της προς την Αγία Ειρήνη ήσαν:
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Κουντουριώτης, ο Αντιστράτηγος Τσώρτς, ο Υποστράτηγος Τζαβέλλας, ο Υποστράτηγος Γιατράκος, οι Συνταγματάρχες Πλαπούτας και Μακρυγιάννης, οι σύμβουλοι επικρατείας Δεληγιάννης και Παλαμήδης. Επίσης ακολουθούσαν οι επώνυμοι της εποχής και πλήθος κόσμου.
Ήταν τόσος ο λαόςπού όταν ή αρχή της πομπής έμπαινε στην Εκκλησία, ή ουρά της πομπής δεν είχε μπει ακόμα στην αρχή της Έρμου.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε μία μεγάλη μορφή των γραμμάτων της εποχής, ο εκκλησιαστικός ρήτορας και συγγραφέας Κων. Οικονόμου των έξ’ Οικονόμων. «Έπειτα ή πομπή, περνώντας ξανά από το παλάτι, έφτασε στο Α’ νεκροταφείο.

Ιατρική πλευρά

Τα συμπτώματα πού μας παραδίδουν οι ιστορικοί της εποχής, δείχνουν οτι ο Κολοκοτρώνης πέθανε από εγκεφαλικό, είτε αιμορραγικό είτε θρομβωτικό.
Ό Κολοκοτρώνης ήταν 73 ετών, τα αγγεία του εγκεφάλου του – με την φθορά του χρόνου – θα είχαν πάθει σκλήρυνση (αρτηριοσκλήρυνση), δηλαδή θα ήταν σκληρά, άκαμπτα και εύθραυστα, και δεν θα άντεχαν σε μεγάλη αύξηση της αρτηριακής πιέσεως.

Απ’ την άλλη μεριά, το κρασί πού κατανάλωναν οι «Έλληνες εκείνης της εποχής ήταν ασφαλώς πολύ, και ο Κολοκοτρώνης στους γάμους του παιδιού του ήπιε πολύ παραπάνω απ’ το συνηθισμένο.
Το πολύ οινόπνευμα όμως συμβάλλει στην αύξηση της πιέσεως και σε χρόνια κατανάλωση αλλά και κάθε φορά πού πίνουμε.
Όποτε, αν είχε και υπέρταση από πριν, το κρασί πού κατανάλωσε ό Κολοκοτρώνης εκείνη την βραδιά, μάλλον συνέβαλε στο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ή πίεση του. Ίσως τα αγγεία του να μην άντεξαν την αυξημένη πίεση του αίματος με συνέπεια την ρήξη τους και την εγκεφαλική αιμορραγία.
Είτε ή υπέρταση να είχε ως αποτέλεσμα να σχηματισθεί θρόμβος σε κάποιο αγγείο του εγκεφάλου, έχοντας ως συνέπεια την μη τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα (ισχαιμία του εγκεφάλου).

Επίσης ο Γέρος έφαγε πολύ εκείνη την βραδιά.
Αυτό σημαίνει πώς ή πέψη του επιβαρύνθηκε πολύ.
Κατά την πέψη αρκετό αίμα φεύγει από την κυκλοφορία -και τον εγκέφαλο- και πηγαίνει στο έντερο, γεγονός το όποιο σ’εναν ηλικιωμένο οργανισμό, πού χρειάζεται κάθε δυνατή εφεδρεία, επιφέρει μεγάλο πρόβλημα.
Εάν υπήρχε ελαττωματική αιμάτωση του εγκεφάλου του Κολοκοτρώνη, το πλούσιο αυτό γεύμα επέτεινε την εγκεφαλική ισχαιμία.

Επί πλέον δε και ή μεγάλη χαρά του Γέρου μπορεί να συνέβαλε στον θάνατο του, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, κατά τις όποιες πέθαναν άνθρωποι ευρισκόμενοι σε χαρά, όπως εκείνος ο Διαγόρας ο αρχαίος, ο οποίος πέθανε υπό τις επευφημίες των θεατών του σταδίου, όταν οι 3 γιοι του νίκησαν στην Ολυμπία.

Θέλοντας να κάμω ένα λογοπαίγνιο -με ουδεμία διάθεση να προσβάλω την σεπτή μνήμη του μεγάλου αυτού άνδρα- λέγω οτι τον πολεμιστή, τον όποιον δεν δάμασε κανείς εχθρός, τον δάμασε τα φαΐ και το πιοτό.

Τι απέγιναν τα οστά του Κολοκοτρώνη

Τα οστά του Κολοκοτρώνη ευρίσκονται στην Τρίπολη από τις αρχές του αιώνος μας.
Πριν, ευρίσκοντο στην Αθήνα στο Α’ Νεκροταφείο, αλλά ο Ελευθέριος Βενιζέλος φρόντισε για την μεταφορά τους στην Τρίπολη – κατόπιν αιτήματος των Αρκάδων- , συνοδεύοντας μάλιστα ό ίδιος την μεταφορά τους, αποδίδοντας έτσι τιμή στον ελευθερωτή του Γένους μας.
Το 1971 στην πλατεία του Άρεως Τριπόλεως έστήθη ανδριάντας του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Και από το 1993 τα οστά ευρίσκονται στην βάση του μνημείου αυτού, σε ειδική κρύπτη.

Το μνημείο απεικονίζει τον Γέρο του Μοριά καβάλα πάνω σε άλογο. Και στο δημοτικό τραγούδι των Κολοκοτρωναίων απεικονίζεται ή γενιά του, περήφανη, να μετακινείται, συνεχώς ευρισκόμενη πάνω σε άλογο.

…καβάλα παν’ στην Εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε,

καβάλα παίρνουν αντίδωρο απ’ του παπά το χέρι,

και δεν καταδέχονται τη γης να την πατήσουν…

Πηγή

141 Comments

 1. I am the owner of JustCBD Store brand (justcbdstore.com) and I’m presently looking to broaden my wholesale side of company. I am hoping someone at targetdomain can help me . I thought that the most ideal way to do this would be to connect to vape companies and cbd retailers. I was hoping if anyone could recommend a reputable web site where I can get Vape Shop B2B Data List I am already examining creativebeartech.com, theeliquidboutique.co.uk and wowitloveithaveit.com. Not exactly sure which one would be the most suitable option and would appreciate any advice on this. Or would it be simpler for me to scrape my own leads? Ideas?

 2. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am having problems with your RSS. I don’t understand why I cannot subscribe to it. Is there anybody else having identical RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 3. Can I simply just say what a comfort to find somebody who genuinely knows what they’re talking about over the internet. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. A lot more people have to read this and understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular given that you certainly have the gift.

 4. Aw, this was an exceptionally good post. Spending some time and actual effort to produce a really good article… but what can I say… I hesitate a whole lot and don’t seem to get anything done.

 5. The next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I actually believed you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of complaining about something that you could fix if you were not too busy seeking attention.

 6. You are so cool! I don’t believe I’ve read anything like this before. So great to discover someone with some original thoughts on this topic. Really.. thanks for starting this up. This site is something that’s needed on the web, someone with a little originality!

 7. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who has been conducting a little research on this. And he in fact bought me breakfast due to the fact that I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this issue here on your web site.

 8. Aw, this was an exceptionally good post. Finding the time and actual effort to produce a superb article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t seem to get nearly anything done.

 9. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am encountering difficulties with your RSS. I don’t understand why I can’t join it. Is there anybody else having similar RSS issues? Anyone who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 10. Hi there! This blog post could not be written much better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I’ll forward this article to him. Fairly certain he’ll have a very good read. Thank you for sharing!

 11. Having read this I believed it was really enlightening. I appreciate you taking the time and energy to put this article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 12. Achieving your fitness goals does not need a certified personal trainer or an expensive gym membership, it’s not hard to exercise at home. It’s easy to go down a training and fitness rabbit hole, however, when you are looking for the best home exercise equipment to outfit your personal home gym.

 13. I’m extremely pleased to uncover this website. I need to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely really liked every bit of it and I have you book-marked to look at new information in your website.

 14. We tested coffee makers for the water temperature during the brew cycle and the brewing time as well as the temperature of the coffee at the end of brewing and during the keep warm cycle. In addition, we evaluated each brewer’s ease of use, including how easy it was to read and use the controls, access the water tank and brew basket, read the markings on the tank and carafe, whether or not it had automatic keep warm and shut off cycles, and the ease of cleaning the carafe.

 15. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am going through difficulties with your RSS. I don’t know why I cannot join it. Is there anybody else having identical RSS problems? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 16. Hello, I do think your web site could possibly be having web browser compatibility problems. Whenever I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Besides that, excellent site!

 17. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who has been doing a little research on this. And he in fact ordered me dinner simply because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this matter here on your web site.

 18. When I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there an easy method you can remove me from that service? Appreciate it!

 19. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and amusing, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something that too few folks are speaking intelligently about. I’m very happy I came across this in my hunt for something relating to this.

 20. I’m extremely pleased to uncover this web site. I need to to thank you for your time due to this fantastic read!! I definitely really liked every bit of it and i also have you book marked to look at new things on your web site.

 21. An intriguing discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more about this subject matter, it may not be a taboo subject but typically people don’t talk about such issues. To the next! Kind regards!!

 22. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis. It will always be exciting to read through content from other writers and use a little something from other websites.

 23. You are so awesome! I don’t suppose I’ve read through anything like that before. So good to find someone with some genuine thoughts on this subject. Seriously.. thanks for starting this up. This website is something that’s needed on the internet, someone with some originality!

 24. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 25. After I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. There has to be a means you can remove me from that service? Thanks a lot!

 26. I’m more than happy to discover this site. I want to to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely really liked every bit of it and I have you saved to fav to see new stuff on your website.

 27. May I just say what a relief to find someone who truly knows what they are discussing on the net. You actually know how to bring a problem to light and make it important. More and more people really need to check this out and understand this side of your story. I can’t believe you are not more popular since you most certainly possess the gift.

 28. After looking at a number of the blog articles on your blog, I truly appreciate your way of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Please check out my website too and let me know what you think.

 29. Hi there, I believe your blog may be having browser compatibility problems. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Aside from that, wonderful website!

 30. Hello there! I could have sworn I’ve visited this blog before but after looking at a few of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly pleased I found it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 31. May I simply say what a relief to uncover an individual who actually understands what they are talking about on the web. You actually know how to bring a problem to light and make it important. More people must read this and understand this side of your story. I can’t believe you aren’t more popular since you surely have the gift.

 32. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. I’m hoping to view the same high-grade blog posts from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own website now 😉

 33. Next time I read a blog, I hope that it does not fail me just as much as this one. After all, I know it was my choice to read, but I really believed you would probably have something useful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something that you could possibly fix if you were not too busy searching for attention.

 34. An interesting discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you should publish more about this subject, it may not be a taboo subject but usually folks don’t speak about such subjects. To the next! All the best!!

 35. You are so interesting! I do not think I have read through a single thing like this before. So nice to discover someone with unique thoughts on this subject matter. Seriously.. thanks for starting this up. This site is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 36. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I really hope to see the same high-grade blog posts from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own website now 😉

 37. Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it 😉 I am going to come back yet again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 38. Hello there! This post could not be written much better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I most certainly will send this article to him. Fairly certain he’ll have a great read. Thanks for sharing!

 39. Hi, I think your website could be having web browser compatibility issues. When I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, wonderful site!

 40. After looking into a number of the blog posts on your site, I honestly like your way of blogging. I saved it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Take a look at my website too and tell me what you think.

 41. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am having troubles with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t subscribe to it. Is there anybody getting identical RSS problems? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 42. A fascinating discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you ought to write more about this topic, it may not be a taboo subject but generally people don’t talk about such subjects. To the next! Best wishes!!

 43. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who has been doing a little homework on this. And he actually bought me breakfast simply because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this subject here on your internet site.

 44. I blog quite often and I seriously appreciate your information. This article has really peaked my interest. I will bookmark your website and keep checking for new details about once per week. I opted in for your Feed as well.

 45. Greetings I am so grateful I found your site, I really found you by mistake, while I was searching on Bing for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks for a fantastic post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the fantastic work.|

 46. The very next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read through, nonetheless I genuinely believed you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of moaning about something you can fix if you weren’t too busy seeking attention.

 47. A fascinating discussion is definitely worth comment. I believe that you should write more about this topic, it may not be a taboo subject but generally folks don’t speak about these issues. To the next! Kind regards!!

 48. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one today.|

 49. You’re so cool! I do not think I’ve truly read a single thing like that before. So good to discover somebody with some genuine thoughts on this subject matter. Seriously.. thank you for starting this up. This web site is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 50. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s both educative and interesting, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something which not enough folks are speaking intelligently about. I am very happy I stumbled across this during my search for something relating to this.

 51. Having read this I believed it was rather informative. I appreciate you finding the time and energy to put this content together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 52. You’re so awesome! I don’t believe I have read something like this before. So wonderful to find someone with original thoughts on this subject. Really.. many thanks for starting this up. This web site is one thing that is required on the internet, someone with a bit of originality!

 53. Hello there! This post could not be written much better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I most certainly will forward this article to him. Fairly certain he’ll have a good read. I appreciate you for sharing!

 54. An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague who was conducting a little research on this. And he in fact bought me breakfast due to the fact that I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this matter here on your web site.

 55. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day. It’s always helpful to read through content from other authors and practice a little something from their websites.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.