παθητικό κάπνιμα - επιπτώσεις στα παιδιά

To παθητικό κάπνισμα μειώνει τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών

Κάπνισμα

Βάσει έρευνας που διεξήχθη ανάμεσα σε 4399 παιδιά ηλικίας από 6 έως 16 ετών, αποκαλύφθηκε ότι ακόμα και το παθητικό κάπνισμα μειώνει το δείκτη νοημοσύνης κατά 2 μονάδες. Ακόμα που ήταν λιγότερα εκτεθειμένα στον καπνό του τσιγάρου, παρουσίασαν μειωμένες γνωστικές ικανότητες. Οι 2 μονάδες μπορεί να μη φαίνεται κάτι σπουδαίο, αλλά σκεφτείτε πόσα εκατομμύρια παιδιά θύματα του παθητικού καπνίσματος, υπάρχουν σε όλον τον κόσμο.

Η έρευνα διεξήχθη υπό την καθηγήτρια PHD Κίμπερλι Γιόλτον, στο Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, στο Οχάιο, των Η.Π.Α. Με την ομάδα της εξέτασαν τα επίπεδα κοτινίνης στο αίμα 4399 παιδιών.  Η κοτινίνη είναι ένα υποπροϊόν της νικοτίνης, μια χημική ουσία που παράγει ο οργανισμός μας όταν εκτίθεται στη νικοτίνη και μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα πολλών μη καπνιστών.Σε αντίθεση με τη νικοτίνη παραμένει στο αίμα μας για πολύ περισσότερο καιρό.

Παράλληλα εξέτασαν τα σκορ αυτών των παιδιών, σε τεστ νοημοσύνης προηγούμενων ετών,χρησιμοποιώντας δεδομένα από μία εγχώρια έρευνα που είχε γίνει. Για να αποκλείσουν κάθε παιδί που πιθανόν να κάπνιζε το ίδιο, συμπεριέλαβαν στην έρευνα, μόνο τα παιδιά των οποίων τα επίπεδα κοτινίνης στο αίμα τους, ήταν μικρότερα από 15 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό.

Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι ακόμα και ένα νανογραμμάριο κοτινίνης ανά χιλιοστό, μειώνει το δείκτη νοημοσύνης κατά 2 μονάδες. Ένας γονιός που καπνίζει λιγότερο από ένα πακέτο τη μέρα, είναι αρκετό για να έχει το παιδί του αυτά τα επίπεδα κοτινίνης.Τη ζημιά δεν την κάνει η κοτινίνη. Αυτή η χημική ουσία χρησιμοποιήθηκε απλώς για να προσδιοριστούν τα θύματα του παθητικού καπνίσματος. Ένας γον

Με το ενεργητικό κάπνισμα τι συμβαίνει;

Αν το παθητικό κάπνισμα έχει τέτοιες επιδράσεις στα παιδιά , τι να σκεφτούμε για το ενεργητικό;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει έρευνες σε ενήλικες για το συσχετισμό εξάρτησης νικοτίνης με τη μείωση του δείκτη νοημοσύνης. Έχει βρεθεί ότι υπάρχει σαφής συσχετισμός αντίστροφης σχέσης. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η εξάρτηση από τη νικοτίνη, τόσο μειώνεται το iq.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση