Η κάθοδος των μυρίων – «Βουλιάζει» η Κρήτη της Παναγίας

Κρήτη

Αυξημένη κατά πολύ είναι τις τελευταίες μέρες η κίνηση στις πύλες εξόδου και εισόδου της Κρήτης, με τους πολίτες να ετοιμάζονται για τη μεγάλη έξοδο ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

Αεροδρόμια, λιμάνια, αλλά και εθνικά δίκτυα πλημμυρίζουν από κόσμο, με τους Κρητικούς και τους υπόλοιπους Έλληνες να δράττονται της ευκαιρίας της μεγάλης εορτής του Δεκαπενταύγουστου και των καλοκαιρινών διακοπών, προκειμένου να βρεθούν με την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους τους στο παραδοσιακό τραπέζι που θα στηθεί στο χωριό ή να γιορτάσουν τις μέρες αυτές σε κάποιο τουριστικό θέρετρο της Κρήτης ή σε κάποιο άλλο νησί. Αγαπημένοι προορισμοί εκτός της Κρήτης για τους Έλληνες αυτές τις μέρες, σύμφωνα με τη ζήτηση που παρατηρείται, είναι η Τήνος, η Πάρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και άλλα νησιά.

Το Λιμενικό Ηρακλείου έχει λάβει και σήμερα έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των οδηγών των οχημάτων, ενώ καλό είναι οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να είναι τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους.

Τα δρομολόγια από θαλάσσης έχουν πολλαπλασιαστεί και τα πλοία αναχωρούν με πληρότητα που αγγίζει το 100%, ενώ, σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τα δημοφιλή νησιά του Αιγαίου “βουλιάζουν” από τουρισμό. Την ίδια ώρα, αυξημένη είναι η ζήτηση και στα ξενοδοχεία και στα κατά τόπους καταλύματα και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, τα περισσότερα δωμάτια των οποίων είναι κλεισμένα εδώ και καιρό, με την πληρότητα να αγγίζει αυτές τις μέρες το 100%.
«Όλες οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα. Υπάρχει μεγάλη κίνηση, όμως αισιοδοξώ ότι όλα θα πάνε καλά. Υπάρχουν τα προγραμματισμένα δρομολόγια προς τις Κυκλάδες, ενώ επιπλέον υπάρχουν και τα ημερήσια δρομολόγια», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΛΗ Απόλλων Φιλιππής, ευχόμενος την ίδια στιγμή η κίνηση των εκδρομέων να κυλήσει ομαλά και να γυρίσουν όλοι σώοι και αβλαβείς, γιορτάζοντας τον Δεκαπενταύγουστο με τον καλύτερο τρόπο.
«Η επιβατική κίνηση στον λιμένα Ηρακλείου κορυφώνεται αυτές τις μέρες, με την πληρότητα να αγγίζει το 100%, τόσο στις αφίξεις όσο και στις αναχωρήσεις, παρουσιάζοντας μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο. Από την πλευρά μας, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την τάξη στον λιμένα», τόνισε ο πλωτάρχης Λιμενικού Σώματος Ηρακλείου Γεώργιος Παττακός.

Και από αέρος όμως η πληρότητα των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου και τους δημοφιλείς προορισμούς ξεπερνά το 90%, παρουσιάζοντας επίσης σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι.
«Αυτές τις μέρες μετακινείται όλη η Ελλάδα. Η κίνηση θα κορυφωθεί το σαββατοκύριακο, οπότε και θα έχουμε την επιστροφή των περισσότερων εκδρομέων στη βάση τους», είπε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γεώργιος Πλιάκας, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στους εκδρομείς που πρόκειται να ταξιδέψουν με κάποια πτήση να φροντίσουν να εκδώσουν έγκαιρα τα εισιτήρια, όπως επίσης και να βρίσκονται στο αεροδρόμιο για το check in τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα.

Μέτρα για την έξοδο των εκδρομέων

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, έχει εκπονήσει ειδικό σχεδιασμό και λαμβάνει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.
«Λόγω της εξόδου για το Δεκαπενταύγουστο, η Τροχαία θα βρίσκεται σε σημαντικά σημεία σε όλο το οδικό δίκτυο και εντός της πόλης και στον ΒΟΑΚ και στις λοιπές οδούς», ανέφερε ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, Εμμανουήλ Μουρτζάκης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., τα μέτρα περιλαμβάνουν:
– Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.
– Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
– Εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης.
– Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.).
– Κατά τόπους κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
– Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
– Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).