Κρήτη: Έτσι μπαίνουν οι πυρκαγιές – Ανεύθυνοι καίνε κλαδιά με τον καύσωνα (φωτογραφίες)

Κρήτη
Η σημερινή ημέρα ήταν ίσως η πιο ζεστή των τελευταίων μηνών.Υψηλές θερμοκρασίες στο Ηράκλειο και άλλες περιοχές της Κρήτης που άγγιξαν τους 35 βαθμούς κελσίου,αφρικανική σκόνη,δυνατοί νοτιοανατολικοί άνεμοι

πάνω από 6-7 μποφώρ και αποπνικτική ατμόσφαιρα.Οι ιδανικές δηλ συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιάς με ανεξέλεγκτες,καταστροφικές διαστάσεις.
Και όμως τη σημερινή ημέρα διάλεξαν κάποιοι ανεύθυνοι και αδιάφοροι για κάψουν κλαδιά και ξερά χόρτα σε ένα περιβάλλον που περικλείεται από κατοικίες και ταυτόχρονα έχει βλάστηση,δέντρα,καλλιεργήσιμη γη και ελαιόδεντρα σε κοντινή απόσταση όπως διαπιστώνουμε.Οι φωτογραφίες  που δημοσιεύει το ekriti.gr είναι από την περιοχή των Βασιλειών σήμερα το απόγευμα.

Μας τις έστειλε οργισμένος αναγνώστης του ekriti, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η φωτιά να ξεφύγει από το σημείο,κοντά στην κεντρική οδό των Βασιλειών.
Έτσι λοιπόν εκδηλώνονται οι πυρκαγιές από ανθρώπους που δεν λογαριάζουν τίποτα παρά μόνο να κάνουν τη δουλειά τους αδιαφορώντας για τις τραγικές επιπτώσεις μιας ενέργειας που απαγορεύεται δια ροπάλου με νόμο και τιμωρείται με αυτόφωρο και τσουχτερά πρόστιμα.

Δεν σκέφτηκαν αυτοί που θέλησαν να κάψουν τα υπολλείμματα,από τα κλαδέματα,πράξη που θέλει ώρες για να πραγματοποιηθεί, ότι η ξερή από την ανομβρία γη είναι ευάλωτη στην παραμικρή σπίθα,σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σήμερα στην Κρήτη?
Πρόκειται για εγκληματική πράξη την ώρα που τους προηγούμενους μήνες είχαμε πρωτοφανείς πυρκαγιές στο νησί μας,γεγονός που ανάγκασε την πυροσβεστική υπηρεσία να επιβάλλει νωρίτερα την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δηλ από τις 10 Απριλίου όπως είχε αποκαλύψει τότε το ekriti.gr και να διαρκέσει έως τις 31 Οκτωμβρίου.

Μετά μην αναρωτιώμαστε πως εκδηλώνονται οι πυρκαγιές.Είτε από απροσεξία της στιγμής,είτε από ενέργειες που απαγορεύονται,είτε από εμπρησμό.Δυστυχώς υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι ,οι οποίοι σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και δεν τους ενδιαφέρει να καούν τα πάντα ,μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Το ίδιο συμβαίνει με τα απορρίμματα,όταν οι κάδοι ξεχειλίζουν και πετούμε τις τσάντες στο δρόμο ή με τη σπατάλη του νερού.Ας μας γίνει  συνείδηση επιτέλους,ότι εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία αυτός ο τόπος δεν έχει τύχη.Εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι για το περιβάλλον που ζούμε και γι αυτό πρέπει να το προστατεύσουμε ώς κόρη οφθαλμού,αφήνοντας και κάτι στις επόμενες γενιές όχι μόνο “καμμένη γη”.

ekriti.gr