Νέα ανακάλυψη: Στο φως θολωτός Μινωικός τάφος στην Ιεράπετρα

Κρήτη

Στην περιοχή Ρουσσές Κεντρίου Ιεράπετρας βρέθηκε τυχαία μέσα σε ελαιώνα από αγρότη ένας νέος αρχαιολογικός θησαυρός.

Ο αγρότης επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητο του ένα κοίλωμα στη γη, το οποίο έδινε την εικόνα αρχαίου τάφου.

Αμέσως ειδοποιήθηκαν η αρμόδια Αρχαιολογική υπηρεσία η οποία κινητοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού και τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Παπαδάτο, ο οποίος εργάζεται στην ανασκαφή του Γαϊδουροφά Ανατολής με 15 φοιτητές διαφόρων σχολών Αρχαιολογίας.

Με τη συνδρομή των φοιτητών ξεκίνησε άμεσα ανασκαφική έρευνα η οποία αποκάλυψε λαξευτό θολωτό τάφο της Υστερομινωικής ΙΙΙ περιόδου στον οποίο βρέθηκαν δύο λάρνακες και πάρα πολλά Μινωικά αγγεία.

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr η κα. Χρύσα Σοφιανού «πρόκειται για έναν μοναδικό θολωτό λαξευτό τάφο σε βάθος τεσσάρων μέτρων, ο οποίος δεν μας παραπέμπει σε ταφή κάποιου άρχοντα της περιόδου εκείνης, δηλαδή της Υστερομινωικής ΙΙΙ (1500 – 1400 π.Χ.).

»Οι λάρνακες και τα αγγεία που βρέθηκαν έχουν αμπαλαριστεί και θα μεταφερθούν στην αίθουσα συντήρησης αρχαιοτήτων του Αγίου Νικολάου και από εκεί θα επιστρέψουν για να εκτεθούν στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας όπου ανήκουν.

»Στην ευρύτερη περιοχή δεν έχουμε αναφορές για άλλους τέτοιους τάφους. Ωστόσο θεωρώ ότι η έρευνα μας θα πρέπει να συνεχιστεί» δήλωσε η κα. Σοφιανού.

Στο σημείο της ανασκαφικής έρευνας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Αργύρης Πανταζής ο οποίος ανέφερε ότι «η ευρύτερη Ιεράπετρα βρίθει αρχαιοτήτων οι οποίες αποκαλύπτονται πολλές φορές τυχαία όπως συνέβη και στην περίπτωση του αγρότη στην περιοχή του Κεντριού. Η πολιτιστικής μας κληρονομιά πρέπει να συνεχίσει να αναδεικνύεται και να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες μας».