Ομογενείς – Η καλύτερη διαφήμιση για τα προϊόντα της Κρήτης!

Κρήτη

Η καρδιά της Κρήτης χτυπά σε όλο τον κόσμο όπου ζουν ομογενείς οι οποίοι παράλληλα θα μπορούν με την συνεργασία των τοπικών φορέων να είναι οι καλύτεροι “πρεσβευτές” των ποιοτικών πιστοποιημένων Κρητικών προϊόντων στο εξωτερικο.

Αυτό τονίστηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης και άλλους θεσμικούς εκπροσώπους στην εκδήλωση ”Επιστροφή στις ριζες” που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αγιά Χανίων με οργανωτές την “Αγροδιατροφική Σύμπραξη” της Περιφέρειας Κρήτης, το ΕΒΕΧ, τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού, σε μια εκδήλωση όπου “πέρασε το μηνυμα “της συνεργασίας θεσμικών εκπροσώπων και ομογενών στην προώθηση των εκλεκτών τοπικών προϊόντων στις χώρες που ζουν.

Δεκάδες ομογενείς, μέλη του Παγκόσμιου συμβουλίου Κρητων, της “Παγκρητικής Αμερικής” στην κατάμεστη αίθουσα Πολιτισμού της ενορίας Αγιάς, ενημερώθηκαν για τα προάγοντα της Κρήτης, συζήτησαν με θεσμικούς εκπροςωπους, παραγωγους, επιστήμονες, στελέχη της Αγροδιατροφικής, στελέχη υπηρεσιών, διατροφολόγους κ.α, ενώ υπήρξε έκθεση και κέρασμα παραδοσιακών προϊόντων και διανεμήθηκε από στελέχη της Αγροδιατροφικής χρήσιμο πληροφοριακό υλικό.

Στην σημαντικότητα της εκδήλωσης και στην συνεχή συνεργασία τοπικών φορέων και ομογένειας αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της συνδιοργάνωσης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Τάσος Κουρουπάκης, Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής-Περιφερειακος σύμβουλος Κρήτης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Χανίων Αντώνης Ροκάκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Αγιας Σουλα Τζινευράκη, όπως και ο Μητροπολίτης κκ Δαμασκηνός, ο Βουλευτής Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, οι Δήμαρχοι Τάσος Βάμβουκας, Γιάννης Μαλανδράκης, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου συμβουλίου Κρητών Μανόλης Κουγιουμτζής, ο Πρόεδρος της Παγκρητικής Αμερικής Λευτέρης Δραμητινός και άλλοι εκπρόσωποι ομογενειακών συλλόγων, ο συντονιστής της εκδήλωσης ο ομογενής Μανόλης Κουρουπάκης και εκπρόσωποι τοπικών μαζικών φορέων.

Στ Αρναουτάκης: Με την συνεργασία όλων μας οι Κρήτες του εξωτερικού μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι “πρεσβευτές” μας στην προώθηση των προϊόντων μας

Στην συνεργασία όλων, παραγωγών, φορεων, ομογενών στην προώθηση των τοπικών ποιοτικών προϊόντων στις ξένες αγορές αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης καλωσορίζοντας τους ομογενείς στην Κρήτη, ενώ επισήμανε ταυτόχρονα την σημαντικότητα της εκδήλωσης και την συμμετοχή τους σε αυτή με τον τίτλο ”Επιστροφή στις ρίζες μας”.

Ο κ. Αρναουτάκης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι “Χρειάζονται συνέργειες μεταξύ των παραγωγών, μεταξύ όλων των φορέων του αγροτικού κόσμου και θεωρώ ότι εσείς και όλοι οι Κρήτες του εξωτερικού μπορείτε να είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές μας για την προώθηση των προϊόντων. Έχω δει σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού ότι υπάρχουν κρητικά προϊόντα, όμως αυτό που χρειάζεται είναι να επενδύσουμε περισσότερο στην ποιότητα και την ταυτότητα των προϊόντων. Είναι ένας στόχος που έχουμε βάλει και κάθε χρόνο γινόμαστε και καλύτεροι. Βέβαια, πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί αυτό το σύστημα. Είναι ένα στοίχημα της Περιφέρειας αλλά και όλων των ανθρώπων της παραγωγής και πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό”.

Ο Περιφερειάρχης επίσης ανέφερε ότι γίνεται σημαντική προσπάθεια απ’ όλους τους φορείς για την προώθηση των κρητικών προϊόντων, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας οι οποία εχει πιστοποιήσει περισσότερα από 600 προϊόντα και επιχειρήσεις με το σήμα ποιότητας.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο τα ποιοτικά προϊόντα που έχουν την ταυτότητα και την ποιότητα μπορούν να είναι ανταγωνιστικά. Δεν μπορεί κάθε προϊόν να φεύγει στις αγορές είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού και να μην είναι πιστοποιημένο» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ Αρναουτάκης, προσθέτοντας: «Έχουμε αρκετά εξαίρετα προϊόντα στην Κρήτη και προσπαθούμε μέσα από όλη την προώθηση η οποία γίνεται από την περιφέρεια και την Αγροδιατροφική σύμπραξη να προωθούμε τα ποιοτικά προϊόντα. Πρέπει και οι παραγωγοί μας όμως να καταλάβουν ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε καλύτερα. Πρέπει να έχουμε τις ποσότητες αυτές για να μπορούν να εξαχθούν στο εξωτερικό…».

Ο Περιφερειάρχης, οι θεσμικοί εκπρόσωποι και τα προεδρεία των ομογενών έδωσαν συγχαρητήρια στους οργανωτές για την επιτυχημένη εκδήλωση που είχε τιτλο «επιστροφή στις ρίζες μας» .Η εκδήλωση όπως είπε ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Τάσος Κουρουπάκης πέτυχε τον σκοπό της. Έγινε -πρόσθεσε-εμπεριστατωμένη ενημέρωση, και πέρασε το μήνυμα της συνεργασίας όλων, οτι, οι Κρήτες του εξωτερικού μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των Κρητικών προϊόντων και ότι η καρδιά της Κρήτης κτυπά όπου ζουν ομογενείς μας.

Ανάλογη ήταν η θέση του συνδιοργανωτή Προέδρου του ΕΒΕ Χανίων Αντώνη Ροκακη, τονίζοντας ότι το ΕΒΕΧ συμμετέχει πάντα σε συνδιοργανώσεις της Αγροδιατροφικής της Περιφέρειας Κρήτης και ότι πρόκειται για δράσεις που βοηθούν στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Η ημερίδα αυτή, πρόσθεσε, θα είναι ένα σκαλοπάτι που με την συνεργασία-συμβολή των ομογενών θα βοηθήσει τα πιστοποιημένα μας προϊόντα να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στο εξωτερικό».

Απο την πλευρα της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιάς Σούλα Τζινευράκη δήλωσε τη μεγάλη χαρά όλων των μελών του Πολιτιστικού συλλόγου και των κατοίκων της περιοχής για την φιλοξενία της εκδήλωσης στο χωριό τους και που είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τους ομογενείς και να ακούσουν τα βιώματα και τις σκέψεις τους.

Στην εκδήλωση από πλευράς Περιφέρειας παρόντες -μαζί με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Απ. Βουλγαρακη, τον πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Τάσο Κουρουπάκη,- ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Καλογερής, Κυριάκος Κώτσογλου, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Μανόλης Χνάρης, Δημήτρης Μιχελογιάννης, Παναγιώτης Σημανδηράκης, Σταύρος Τζεδάκης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, κα. Στην εκδήλωση σε συνέχεια των πολλών χαιρετισμών έγιναν συνολικά 6 ομιλίες, οπως:

•1η ομιλία: «Αιτίες μετανάστευσης και εγκατάστασης των Κρητών σε ξένες χώρες» Ομιλητής: Ελευθέριος Δραμητινός, Πρόεδρος Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής

2η ομιλία:
«Ιστορική αναδρομή των σχέσεων των απόδημων Κρητών με τη γενέτειρά τους, την Κρήτη»
Ομιλήτρια: Μαρίνα Γιακουμάκη, Δημοσιογράφος

•3η ομιλία:
«Τι πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί η σχέση της επόμενης γενιάς των απόδημων Κρητών με τη γενέτειρά τους, την Κρήτη;»
Ομιλήτρια: Γεωργία Τσουτσουνάκη, Πρόεδρος της νεολαίας της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής

•4η ομιλία: «Κρητικά αγροτικά προϊόντα, εξέλιξη και τι πρέπει να γίνει ώστε οι απόδημοι Κρήτες του εξωτερικού να αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές και διαφημιστές των αγροτικών προϊόντων που παράγει η Κρητική γη. Ενημέρωση για το πρόγραμμα προώθησης – THE EUROPEAN FOOD MASTERS-TASTE THE AUTHENTIC».

Ομιλητές ηταν: Αλέξανδρος Στεφανάκης, Αντιπρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης & Χαρά Τελιοπούλου, Διατροφολόγος
Συντονισμός Εκδήλωσης: Μανώλης Κουρουπάκης, Ραδιοφωνικός παραγωγός –Δ/ντής Μάρκετινγκ Ρ/Σ HELLAS FM ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ. Ακολούθησε ανοιχτή́ συζήτηση, παραδοσιακό Κρητικό δείπνο και γλέντι με το συγκρότημα του Γιώργου και του Χάρη Παντερμάκη.