Πότε θα έρθουν οι βροχές στην Κρήτη;

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα

Η εβδομάδα μας λέει «καλημέρα» με καλό καιρό, καθώς φαίνεται πως οι Κρητικοί δε θα χρειαστούν παλτό και σκούφους παρά μόνο μία ζακέτα για να αντιμετωπίσουν την ψύχρα της βραδιάς.

Όμως, για τη νέα εβδομάδα που ανοίγεται σήμερα, τα προγνωστικά «μιλούν» για βροχές σε ολόκληρο το νησί. Τις πρώτες μέρες δε θα υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο από την Τετάρτη κι έπειτα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μανώλη Λέκκα, από την Τετάρτη προσεγγίζει ένα οργανωμένο Βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά το οποίο θα επηρεάσει και τον καιρό της Κρήτης. Το Βαρομετρικό θα παραμείνει χαμηλό να επηρεάζει το νησί μας μέχρι και το Σάββατο δίνοντας αρκετές βροχές, κατά τόπους οι οποίες θα είναι σημαντικές. Δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες με πρόσκαιρη ένταση των βροχοπτώσεων. Από την Τετάρτη καθώς και την Πέμπτη, λόγω των Νοτίων ανέμων, θα ευνοηθούν περισσότερο οι νότιες περιοχές της Κρήτης με πιο σημαντικές βροχοπτώσεις αλλά οι βροχές θα κάνουν την εμφάνιση τους και στα βόρεια τμήματα του νησιού.

 

Αναλυτικά ο καιρός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα:Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου

Αρχικά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά αναμένεται να πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές στις περισσότερες περιοχές του νησιού. Τα φαινόμενα αναμένεται να υποχωρήσουν από τις βραδινές ώρες.  Οι άνεμοι θα πνέουν Δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 3 – 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 10 °C η ελάχιστη και η μέγιστη θα φθάσει έως και τους 17°C.

 

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου

Γενικά καλός θα είναι ο καιρός με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές έως και ΝΔ διευθύνσεις με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3 – 4 Μποφόρ φθάνοντας στα δυτικά τμήματα της Κρήτης έως και τα 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι στα ίδια επίπεδα.

 

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου

Λίγες νεφώσεις και πάλι πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα για εκδήλωση τοπικών βροχών. Στις  δυτικές και νότιες περιοχές του νησιού οι πιθανότητες είναι πολύ μεγαλύτερες για πιο σημαντικές βροχές. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από ΝΔ έως και Νότιες διευθύνσεις με την ένταση του να φθάνει στα 5 – 6 Μποφόρ, αργότερα όμως θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να υποχωρεί προς τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία παραμένει και πάλι στα ίδια επίπεδα.

 

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου

Νεφώσεις με βροχές σε ολόκληρη την Κρήτη με τα φαινόμενα να έχουν ένταση στα δυτικά και τα νότια, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες με πρόσκαιρη ένταση των βροχοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 5 – 6 Μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα αρχίσουν να στρέφονται από Βόρειες διευθύνσεις αρχικά από τα δυτικά και στη συνέχεια θα στραφούν και ανατολικότερα.  Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη να υποχωρεί στους 8 °C και τη μέγιστη στους 14 °C, σε μεγαλύτερα υψόμετρα η θερμοκρασία θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη.

 

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου

Η επικράτηση του Βορείου ρεύματος θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο βροχοπτώσεων όπου οι πιο σημαντικές βροχές θα εμφανισθούν στα βόρεια τμήματα του νησιού ενώ αξιόλογες βροχοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους και στα νότια. Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν φθάνοντας στα 5 – 6 , τοπικά όμως καθώς και στα πελάγη έως και τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ακόμη  χαμηλότερα .

Αναμένεται να σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά σε αρκετά μεγάλα όμως υψόμετρα.

 

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου

H διατήρηση του Βορείου ρεύματος ενδεχομένως θα συνεχίσει με κάποιες βροχοπτώσεις, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού, αλλά με μία τάση βελτίωσης από το βράδυ.

Με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα του καιρού για την Κυριακή της Αποκριάς, ευνοώντας τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, ενώ καλός αναμένεται ο καιρός και για την Καθαρή Δευτέρα.

 

Ακούστε όσα είπε ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας στο Ράδιο 98.4:

Πηγή