Σε απόγνωση Κρητικός – Το ΙΚΑ του ζητάει να επιστρέψει 8.574 ευρώ

Κρήτη

Ένσταση κατά της απόφασης του ΙΚΑ – σύμφωνα με την οποία πρέπει να επιστρέψει το ποσό των 8.574 ευρώ! – υπέβαλε ο κ. Νικηφόρος Γρηγοράκης μετά το “σοκ” που υπέστη πριν λίγες εβδομάδες, όταν ανακάλυψε ότι ο τραπεζικός του λογαριασμός έχει “μπλοκαριστεί”, καθώς του ζητείται να αποπληρώσει χρέος άνω των 8.500 ευρώ, το οποίο κληρονόμησε – χωρίς καν να γνωρίζει την ύπαρξή του – από τη μητέρα του, η οποία απεβίωσε το 2015!

Την ώρα που η ετυμηγορία για την επίμαχη ένσταση εκκρεμεί, ο 56χρονος Ηρακλειώτης παρουσιάζεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω και να πάει «μέχρι τέλους» την υπόθεση, προκειμένου να βρει το δίκιο του.

Όπως είχε αποκαλύψει πριν από περίπου ένα μήνα η “Νέα Κρήτη”, ο κ. Γρηγοράκης ανακάλυψε μετά τη δέσμευση του λογαριασμού του ότι, μετά τον θάνατο της μητέρας του το 2015, αποφασίστηκε από τον ΕΦΚΑ ότι πρέπει να επιστραφεί το επίμαχο επίδομα, το οποίο λάμβανε νόμιμα για δέκα ολόκληρα χρόνια η μητέρα του, από το 2003 έως το 2013!

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο 56χρονος, αφενός δε γνώριζε καν ότι η μητέρα του λάμβανε το σχετικό επίδομα, καθώς ο ίδιος διέμενε για σχεδόν 30 χρόνια στη Γερμανία, και αφετέρου ουδέποτε ενημερώθηκε από κανέναν για το ότι πρέπει να επιστρέψει το επίδομα στον ΕΦΚΑ.

Την ώρα που ο κ. Γρηγοράκης κάθεται σε “αναμμένα κάρβουνα”, καθώς οι οικονομικές του υποχρεώσεις “τρέχουν”, έμπειροι νομικοί κύκλοι που μίλησαν στη “Νέα Κρήτη” ανέφεραν ότι η απόφαση του ΙΚΑ να ζητήσει να επιστραφεί το επίδομα που λάμβανε για χρόνια ολόκληρα η μητέρα του 56χρονου είναι άκυρη.

Κι αυτό καθώς, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ο «καταλογισμός αυτός είναι άκυρος επειδή επιβαρύνει ένα πρόσωπο το οποίο δεν υπάρχει, αφού έχει αποβιώσει!».
«Όταν έγινε ο καταλογισμός από το ΙΚΑ, η γυναίκα είχε αποβιώσει και οποιαδήποτε πράξη κατά αποβιώσαντος προσώπου είναι άκυρη», ανέφεραν μιλώντας στην εφημερίδα μας έμπειροι νομικοί.

Εξάλλου, τονίζεται ότι το επίμαχο ποσό που πρέπει να εξοφλήσει ο 56χρονος αυξήθηκε σημαντικά λόγω τόκου, ο οποίος ωστόσο δεν οφείλεται σε δική του αβλεψία: Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκη, το σχετικό έγγραφο από το ΙΚΑ εστάλη σε λάθος διεύθυνση και όχι σε αυτήν όπου διέμενε.

Ο 56χρονος Ηρακλειώτης, Νικηφόρος Γρηγοράκης, παρουσιάζεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω και να πάει «μέχρι τέλους» την υπόθεση, προκειμένου να βρει το δίκιο του.

Τι υποστηρίζει το ΙΚΑ

Τι αναφέρεται, ωστόσο, στη σχετική απόφαση του ΙΚΑ; Στην καταλογιστική απόφαση του Τμήματος Πληρωμών Συντάξεων του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Ηρακλείου, με ημερομηνία 5/2/2016, αναφέρεται – μεταξύ άλλων – ότι με απόφαση διευθυντή, από τον Ιούλιο του 2015, ανακαλείται η απόφαση που είχε λάβει ο διευθυντής του υποκαταστήματος το 2004, και με την οποία χορηγήθηκε το επίμαχο επίδομα στη μητέρα τού 56χρονου.

Μεταξύ άλλων, στην καταλογιστική απόφαση αναφέρεται ότι ο κ. Γρηγοράκης καλείται – βάσει του κληρονομικού δικαίου – να επιστρέψει στο ΙΚΑ το ποσόν των 6.180 ευρώ, τα οποία εισέπραξε η μητέρα του ως προσαύξηση οικογενειακών βαρών από το 2003 έως το 2013. Το ποσό είναι της τάξης των 4.536 ευρώ και με τον τόκο 5% ανέρχεται στα 6.180 ευρώ!

Εξάλλου, σύμφωνα με τον υπολογισμό των στοιχείων ρύθμισης που έγινε στις 25 του περασμένου Ιουνίου από το ΙΚΑ, η τελική οφειλή του 56χρονου, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, αγγίζει τα 8.574 ευρώ!

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί, πάντως, το ότι το αίτημα που είχε υποβάλει πριν από χρόνια η μητέρα τού 56χρονου για να λάβει το επίμαχο επίδομα είχε εγκριθεί από την Τοπική Διοικητική Επιτροπή, ωστόσο το ΙΚΑ το είχε απορρίψει!

Τελικά, η Επιτροπή αποφάσισε τότε τη χορήγηση του επιδόματος – ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το ΙΚΑ – η δικαιούχος είχε ενημερωθεί ότι, αν υπάρξει αντίθετη δικαστική απόφαση, τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν.

Ο Νικηφόρος Γρηγοράκης διέμενε μόνιμα για συνολικά 28 χρόνια στο εξωτερικό: Από το 1986 μέχρι το 2014 ζούσε και εργαζόταν στη Γερμανία, πριν αποφασίσει τελικά να επιστρέψει στην πατρίδα του. Παρά το ότι ο 56χρονος βρίσκεται σε δεινή κατάσταση – καθώς αφενός είναι άνεργος, και αφετέρου έχει να φροντίσει την κόρη του που σπουδάζει στη Γερμανία – δεν το βάζει κάτω και, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, είναι αποφασισμένος να “πάει” την υπόθεση μέχρι τέλους, προκειμένου να δικαιωθεί…