Δύο ερευνητικά σκάφη της Exxon Mobil φτάνουν στην ΑΟΖ της Κύπρου

ΑΟΖ Γεωπολιτική Κύπρος

Θα επιλέξουν δυο στόχους στους οποίους αναμένεται να γίνουν ταυτόχρονες ή διαδοχικές γεωτρήσεις το Φθινόπωρο

Γεμάτη εξελίξεις αναμένεται να είναι η ερχόμενη εβδομάδα καθώς στο τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένεται να φθάσουν στη Λεμεσό δύο ερευνητικά σκάφη, που εξασφάλισε η Exxon Mobil, για τη συγκέντρωση τεχνικών και γεωλογικών στοιχείων από το τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΡΙΚ, τα σκάφη αυτά, τα οποία είναι εξοπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενα Ρομπότ, θα επιλέξουν δυο στόχους στους οποίους αναμένεται να γίνουν ταυτόχρονες ή διαδοχικές γεωτρήσεις το Φθινόπωρο. Αξίζει να θυμίσουμε πως στην περίπτωση του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ υπήρξε μέχρι και απειλή βύθισής του από τουρκικές φρεγάτες στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Το ιταλικό γεωτρύπανο βρίσκεται ανοικτά της Πάφου και κατευθύνεται προς στο Μαρόκο, όπου αναμένεται να φθάσει τις 9 Μαρτίου, για την πραγματοποίηση προγραμματισμένης γεώτρησης.

Αθήνα και Λευκωσία περιμένουν να δουν πως θα κινηθεί η Άγκυρα στην περίπτωση των ερευνητικών σκαφών της αμερικανικής Exxon Mobil καθώς ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον υπήρξε πρώην πρόεδρος της εταιρείας και φυσικά οι σχέσεις του με αυτήν παραμένουν πολύ καλές.

Πηγή