Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα
Για θέματα που αφορούν την Κύπρο μίλησε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οφείλουμε σε όλα τα επίπεδα η Κύπρος να διεκδικήσει αυτά τα οποία οφείλει να διεκδικήσει όσον αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
«Είναι απαράδεκτο να υπάρξουν οι διαφαινόμενες μειώσεις στην κοινωνική συνοχή που φτάνουν και μέχρι 45%. Αυτό πλήττει ανεπανόρθωτα την Κύπρο γιατί αντλούσε σημαντικά κονδύλια από την κοινωνική συνοχή», σημείσε.
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρξανε κονδύλια που μας αφορούν που έχει να κάνει με την καινοτομία τις start ups, έρευνα και καινοτομία με το Erasmus + εδώ παρά το Brexit θα έχουμε αύξηση στο δημοσιονομικό πλαίσιο
«Θεωρούμε ότι με την μικρή αύξηση στις εισφορές σύμφωνα με την συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, δεν είναι ικανοποιητικό γιατί δεν θα έρθουν τα απαιτούμενα έσοδα για να κάνουν πολιτική και όχι περικοπές σε διάφορα κονδύλια. Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να κλείσει πριν την λήξη της θητείας του Ευρωκοινοβουλίου», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο η Κύπρος μπορεί να αντλήσει κονδύλια και για την κοινωνία και για την οικονομία της αφού όπως εξήγησε μικρές χώρες όπως η Κύπρος εξαιρούνται από την επιστροφή των αδιαθέτων κονδυλίων προκρίνοντας ως εναλλακτική την μεταφορά των κονδυλίων στον επόμενο προϋπολογισμό.
Επανέλαβε επίσης, ότι θα πρέπει να παγώσουν τα προ ενταξιακά κονδύλια προς την Τουρκία εάν δεν συμμορφωθεί με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το πρωτόκολλο της Άγκυρας για την Κύπρο.
Όσον αφορά τις θεωρήσεις των διαβατηρίων και την παραχώρηση υπηκοότητας ο κύπριος ευρωβουλευτής είπε ότι υπάρχει έντονο κλίμα στο ΕΚ το οποίο ζητεί και πιστεύει ότι αυτό ως Κύπρος το πληρούμε, είναι διαφάνεια και να μην υπάρχει εκμετάλλευση από υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τα διαβατήρια την ιθαγένεια για άλλες δραστηριότητες όπως είναι η διαφθορά και εγκληματική δράση.
«Η Κύπρος με το νέο πλαίσιο που έθεσε για παραχώρηση υπηκοότητας είναι σε εκείνα τα πλαίσια που απαιτεί και το ΕΚ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν τελικά καταλήξουν να θέσουν κριτήρια για την παραχώρηση αυτών των υπηκοοτήτων η Κύπρος θα τα πληρεί», κατέληξε.
Ερωτηθείς, εάν η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία σχετικά με το ζήτημα ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι μεγαλοποιήθηκε το ζήτημα. «Δεν παραχωρούνται μαζικά αυτές οι υπηκοότητες τουλάχιστον ως προς το παράδειγμα της Κύπρου. Σε σχέση με τις υπόλοιπες υπηκοότητες που παραχωρούνται στην ΕΕ η Κύπρος παραχώρησε το 0,3%».
Τέλος, ο κ. Χριστοφόρου υπενθύμισε το πρόσφατο το πλαφόν που έβαλε η Κύπρος και προνοεί μέχρι 700 υπηκοότητες τον χρόνο. Μετά και το πλαφόν όπως είπε μπορεί να υπάρξει αυτορύθμιση.