Η Κύπρος των πύργων

Κύπρος

Μέχρι το 2024 οι επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω από αυτές τις μεγάλες αναπτύξεις θα έχουν έτοιμα πάνω από 1500 υπερπολυτελή διαμερίσματα που θα περιμένουν επενδυτές από όλο τον κόσμο να τα αγοράσουν και να τα χρησιμοποιήσουν ως μόνιμη κατοικία.

Του Παναγιώτη Γρηγορίου

Σαν… λουλούδια ξεφυτρώνουν το τελευταίο διάστημα ψηλά κτήρια σε όλη την Κύπρο, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν να ξεφυτρώνουν και άλλα. Μαζί με την ανέγερση αυτών των κτηρίων, εγείρονται, όμως, και ένα σωρό προβληματισμοί και απορίες, καθώς στο μικρό νησί που ζούμε, για πρώτη φορά, θα κτιστούν τόσο ψηλά κτήρια.

Πλέον η Λάρνακα και η Πάφος είναι οι τελευταίες επαρχίες που μπαίνουν σε αυτήν την ιδιόμορφη μάχη και μετά τη Λεμεσό και τη Λευκωσία θα αποκτήσουν τους δικούς τους πύργους. Μέχρι το 2024, οι επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω από αυτές τις μεγάλες αναπτύξεις θα έχουν έτοιμα πάνω από 1500 υπερπολυτελή διαμερίσματα που θα περιμένουν επενδυτές από όλο τον κόσμο να τα αγοράσουν και να τα χρησιμοποιήσουν ως μόνιμη κατοικία. Ταυτόχρονα, οι νέες αυτές αναπτύξεις θα φιλοξενούν γραφεία, χώρους εστίασης, γυμναστήρια και άλλες υποδομές.

Με βάση στοιχεία του Capital Today, σε στάδιο εξασφάλισης άδειας ή υλοποίησης των κατασκευαστικών έργων βρίσκονται περί των 30 πύργων από τουλάχιστον 20 έως και 51 ορόφους. Εξ αυτών οι 16 βρίσκονται στη Λεμεσό, οι 3 στη Λευκωσία, οι 2 στην Αγία Νάπα, οι 2 στην Πάφο και άλλοι 2 στη Λάρνακα.

 

ΔΥΝΑΜΙΚΑ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Στη Λευκωσία, ο πύργος Σιακόλα, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, πωλήθηκε στη Ravenica Properties Ltd, θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου, και ο οποίος ήταν το πιο ψηλό κτήριο της πρωτεύουσας για αρκετά χρόνια, πλέον θα δώσει τα σκήπτρα του στο έργο «360» της Cyfield. Μάλιστα, το ύψος του «360» θα είναι τριπλάσιο από αυτό του πύργου Σιακόλα, καθώς το κτήριο αυτό έχει 11 ορόφους, ενώ το νέο κτήριο θα έχει 34 ορόφους. Τα έργα για το νέο έργο επί της λεωφόρου Μακαρίου, στο κέντρο της Λευκωσίας, βρίσκονται σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωσή του, το κτήριο θα έχει ύψος 135 μέτρων, με περίπου 90 διαμερίσματα, καταστήματα, 2 εστιατόρια (ένα στο ισόγειο κι ένα στην οροφή), πισίνα, γυμναστήριο, σαλόνι στον 10ο όροφο και υπηρεσίες ξενοδοχείου.

Το «360», όμως, δεν θα έχει για πολύ καιρό τα σκήπτρα, καθώς ήδη εξασφάλισε την πρώτη προκαταρκτική πολεοδομική άδεια από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Λευκωσίας άλλος ένα πύργος 51 ορόφων. Το θεόρατο αυτό κτήριο, το οποίο όλα δείχνουν θα είναι και το πιο ψηλό στην Κύπρο, θα κατασκευαστεί σε ανοικτό χώρο στάθμευσης έναντι του κτηρίου «Σιαντεκλέρ», πλησίον της ελληνικής πρεσβείας και του ΘΟΚ, και θα εξυπηρετείται από τρεις υπόγειους χώρους στάθμευσης, χωρητικότητας περίπου 380 οχημάτων.

Ένας τρίτος πύργος, που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στην πρωτεύουσα, είναι το «Santa Roza», 29 ορόφων και με κόστος €60 εκ. Το κτήριο θα ανεγερθεί επί της οδού Σπύρου Κυπριανού και θα αποτελείται από γραφεία, πολυτελή διαμερίσματα, καταστήματα και χώρους εστίασης.

 

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

Στη Λεμεσό, η οποία είναι και η πρώτη που μπήκε στον χορό των ψηλών αναπτύξεων, λόγω πιο έντονου ενδιαφέροντος, έχουν κτισθεί ή έχουν εξασφαλίσει άδεια 16 συνολικά ψηλά κτήρια από 25 έως 43 ορόφους. Σαφώς για την ώρα, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, ξεχωρίζει η κατασκευή του ONE της Pafilia Property Developers, καθώς πρόκειται για το ψηλότερο παραλιακό, οικιστικό κτήριο στην Ευρώπη, φθάνοντας τα 170 μέτρα σε ύψος. Το έργο που βρίσκεται επί της λεωφόρου 28ης Οκτωβρίου στη Λεμεσό αποτελείται από 37 ορόφους, 83 πολυτελή διαμερίσματα και ένα τριώροφο ρετιρέ, με πανοραμική θέα προς θάλασσα και βουνό. Όμως, το ONE φαίνεται ότι σύντομα θα χάσει την πρωτοκαθεδρία στη Λεμεσό, καθώς θα δώσει τη θέση του στο εντυπωσιακό συγκρότημα Limassol Neo, αποτελούμενο από τέσσερα ψηλά κτήρια, που θα κτιστούν στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού και συγκεκριμένα δίπλα από τον δημόσιο ζωολογικό κήπο, επίσης, από την εταιρεία Pafilia. Οι τέσσερεις πύργοι θα είναι 43-38-31-25 ορόφων με 345 διαμερίσματα, καταστήματα, εστιατόρια, 1472 υπόγειους χώρους στάθμευσης 2 επιπέδων, δημόσιο χώρο πρασίνου, εμβαδού 4.990 τ.μ. και δημόσια πλατεία 471 τ.μ.. Ο πύργος των 43 ορόφων θα φθάνει τα 173 μέτρα, αυτός των 38 ορόφων τα 148, των 31 ορόφων τα 121 και των 25 ορόφων τα 96 μέτρα. Το προβλεπόμενο κόστος της ανάπτυξης θα ανέλθει στα €250 εκατ. και οι κατασκευαστικές εργασίες υλοποίησης της ανάπτυξης αναμένεται να αρχίσουν τον Μάρτιο του 2019, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το 2024.

Παράλληλα, στη Λεμεσό υπάρχει το 16ώροφο κτήριο γραφείων The Oval της Cybarco, μια επένδυση, το κόστος της οποίας ξεπέρασε τα €30 εκατ. Επίσης, το συγκρότημα Olympic Residence, οι γνωστοί «Δίδυμοι Πύργοι» στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού από τη M.G. Olympic Residences, ολοκληρώθηκαν το 2012 και έχουν ύψος 63 μέτρα και 20 ορόφους έκαστος. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη του Limassol Del Mar, με ύψος 107 μέτρα και 27 ορόφους, ιδιοκτησία της κοινοπραξίας των ομίλων Λεπτός και Δ. Ζαβός, που θα κατασκευαστεί στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού (ανατολικά της τουριστικής περιοχής Γερμασόγειας). Θα αποτελείται από δύο πολυτελείς πύργους, πρωτοποριακού σχεδιασμού και κατασκευής, με 168 διαμερίσματα με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Ψηλά κτήρια στη Λεμεσό θα είναι και το Olympic Resort με 41 ορόφους, το «Blue Marine», αποτελούμενο από δύο οικιστικούς πύργους 23 και 33 ορόφων, άλλοι τρεις πύργοι της εταιρείας Lanitis Old Mansion (Lanitis Seafront), καθώς και η επένδυση Marco Polo, αποτελούμενη από 2 πύργους 25 ορόφων, στην περιοχή Αμαθούντας.

 

META TO EDEN CITY ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

Οι νέοι «παίκτες» στον χώρο είναι η Πάφος και η Λάρνακα. Όσον αφορά στην πόλη του Κινύρα, πέραν τoυ Eden City της Αρχιεπισκοπής και του Ούγγρου επενδυτή στη Γεροσκήπου, μια τεράστια σε αξία συμφωνία φαίνεται να «κλείδωσε» σε κοντινή περιοχή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο τεράστια οικόπεδα που βρίσκονται δίπλα από το ξενοδοχείο ALOE, επί της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, στο ύψος της Δημοτικής Πλαζ ΣΟΔΑΠ. Η έκταση έχει ήδη πωληθεί από εταιρεία ανάπτυξης γης της Πάφου και προγραμματίζονται στον χώρο δύο πολυώροφοι πύργοι με υπερπολυτελή διαμερίσματα και καταστήματα, καθώς και ανέγερση πολυτελών μεμονωμένων κατοικιών. Ταυτόχρονα στην Πάφο στα σκαριά βρίσκεται και η οριστικοποίηση συμφωνίας που αφορά στην πώληση τεμαχίου γης, στο οποίο σήμερα λειτουργεί ένας από τους σταθμούς πετρελαιοειδών στο κέντρο της πόλης. Η εμπλεκόμενη αναπτυξιακή εταιρεία προωθεί τους σχεδιασμούς για την ανέγερση πολυώροφου εμπορικού πύργου στο σημείο, κάτι που αν υλοποιηθεί θα σημάνει και τη ριζική αλλαγή της λειτουργίας και όψης του εμπορικού κέντρου της Πάφου.

 

ΡΩΣΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Στη Λάρνακα την ανέγερση δύο πύργων στις Φοινικούδες σχεδιάζει ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος Νικολάι Ποταπένκο, στον χώρο που σήμερα λειτουργεί το καφεστιατόριο Hobos. Αναμένεται πως μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο θα εξασφαλιστεί η πολεοδομική άδεια και μέχρι το τέλος του χρόνου να εξασφαλιστεί η οικοδομική άδεια και αρχές του 2019 να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα, ενώ η ολοκλήρωσή του θα χρειαστεί περίπου δυόμισι χρόνια. Το ένα κτήριο θα έχει 11 ορόφους και θα είναι πεντάστερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 100 δωματίων. Δίπλα θα είναι το δεύτερο κτήριο με 29 ορόφους και 129 πολυτελή διαμερίσματα. Η επένδυση περιλαμβάνει, επίσης, τη δημιουργία μικρού εμπορικού κέντρου στο ισόγειο με 20 καταστήματα, γραφεία και χώρους στάθμευσης για 440 αυτοκίνητα. Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα €150 εκ. Ο Ρώσος επενδυτής θα ξοδέψει και €1,2 εκ. για τον εξωραϊσμό της πλατείας Κίμωνος.

Στην ελ. επαρχία Αμμοχώστου σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της ευρύτερης υποδομής για τη μαρίνα Αγίας Νάπας, το ΜΜ Makronisos Marina, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021 και θα περιλαμβάνει και δύο πύργους 100 μέτρων και 26 ορόφων με πολυτελή διαμερίσματα και σουίτες. Οι πύργοι θα αποτελούνται κυρίως από πολυτελή διαμερίσματα και σουίτες.

Πηγή