Βήμα-βήμα προς το ΝΑΤΟ βαδίζει η Κύπρος

Κύπρος
Υπό την ομπρέλα της δυτικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ) προσδοκά να ενταχθεί η Κύπρος, ακολουθώντας το δόγμα που θέλει τη χώρα να αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του δυτικού κόσμου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου συνεπάγεται αυτονόητα συμβατότητα με το νατοϊκό σύστημα ασφάλειας.
Όπως αναφέρεται, η Κύπρος ουσιαστικά εναρμονίζεται με τη δυτική πρακτική ότι τα εξοπλιστικά αποτελούν ισχυρό εργαλείο ενίσχυσης περιφερειακών συμμαχιών. Στη λογική αυτή εγκαινιάζεται ήδη νέα εποχή και στους εξοπλιστικούς σχεδιασμούς της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι στρέφονται αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία, ενώ τη Λευκωσία δεν αφήνει αδιάφορη και η αμερικάνικη αγορά, εάν και εφόσον αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων.
Δεύτερος καθοριστικός παράγοντας για τη στροφή που παρατηρείται είναι οι νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στα εξοπλιστικά, στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και της αυξανόμενης τουρκικής κινητικότητας. Ο προσανατολισμός που υπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο είναι οι καθαρές δαπάνες για τα εξοπλιστικά να φθάσουν τα 100 εκατ. ευρώ.