Το αδιαχώρητο στην εκδήλωση για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, που διοργάνωσε το σωματείο ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Εθνικά Θέματα Μακεδονικό

Το σωματείο ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ, παράρτημα Πατρών, πραγματοποίησε στην Πάτρα το Σάββατο  3 Μαρτίου 2018 , εκδήλωση με θέμα :

“Ποια Μακεδονία ; Εγώ γνωρίζω μια μόνο την ελληνική” με κεντρικό ομιλητή τον σεβασμιότατο πρώην Επίσκοπο Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης (Σερβίας) κο Αθανάσιο Γιέφτιτς.

Η εκδήλωση  η οποία  ήταν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών,  πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (Κουκούλι Πατρών), το οποίο ήταν ασφυκτικά γεμάτο από πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση ευλόγησε και χαιρέτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κκ Χρυσόστομος.

Ο σεβασμιότατος πρώην Επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης  κ  Αθανάσιος  Γιέφτιτς, αφού παρέθεσε τις αναφορές   που  υπάρχουν  στην  Παλαιά  και  Καινή  Διαθήκη   για  την ελληνικότητα   της  Μακεδονίας, συσχέτισε τις πιέσεις που υφίσταται σήμερα η Ελλάδα με εκείνες της Σερβίας πριν δυο δεκαετίες. Στη συνεχεία ανέδειξε  το πνευματικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ του Χριστιανισμού της Ανατολής και εκείνου της Δύσης, αφού  όπως ανέφερε στην Ανατολή όλα κινούνται γύρω από την Καρδιά και τη μετάνοια, ενώ στην Δύση όλα περιστρέφονται και περνούν μέσα από το νου και τη λογική. Υπενθύμισε τις πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων στο παρελθόν και σήμερα στην Χερσόνησο του Αίμου (Βαλκάνια) και ενέταξε το Μακεδονικό ζήτημα, στις πολιτικές μεθοδεύσεις τους. Αναφέρθηκε επίσης, στη στενή σχέση του Σέρβικου λάου και της Ελλάδας, από την εποχή ακόμα της  Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας και όπως ανέφερε «οι Σέρβοι κοιτάμε τους έλληνες, χωρίς να ζηλεύουμε και τους ακλουθούμε». Τέλος έκλεισε την ομιλία του με τη προτροπή να μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην Ορθόδοξη πιστή μας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Φιλαρμονική του Ι.Ν. Αγίας  Σοφίας Πατρών,  απέδωσε τραγούδια για την Μακεδονία. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Κερνίτσης κος Χρύσανθος,  πολλοί σεβαστοί Πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, βουλευτές , και πλήθος κόσμου.

Ἡ «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» ευχαριστεί τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη  Πατρών κκ Χρυσόστομο που έθεσε υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Μητροπόλεως Πατρών την εκδήλωση. Τον σεβασμιότατο πρώην Επίσκοπο Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης (Σερβίας), Αθανάσιο  Γιέφτιτς για την ευγενή καλοσύνη που είχε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση μας να ομιλησει. Τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ερμόλαο Μασσαρα για τη συμβολή του στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Τη Φιλαρμονική του Ι.Ν. Αγίας  Σοφίας Πατρών, καθώς και τούς τηλεοπτικούς σταθμούς «ΛΥΧΝΟΣ» της Ἱ.Μ. Πατρών και «ΑΧΕΛΩΟΣ TV» για την κάλυψη της εκδήλωσης.

Πηγη