Κίνηση ματ της Μόσχας στο Φανάρι για τους σχισματικούς των Σκοπίων – Στη Βουλγαρία ο Κύριλλος

Εθνικά Θέματα Μακεδονικό

Κι ενώ το Φανάρι αγρόν ηγόραζε για το φλέγον ζήτημα των σχισματικών των Σκοπίων, ο άλλος ισχυρός πόλος της Ορθοδοξίας , η Μόσχα, κινείται πιο έντονα σε διπλωματικό επίπεδο. Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος μάλσιτα θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας στις 2-4 Μαρτίου.

«Ο Πατριάρχης Κύριλλος θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου και της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας με την ευκαιρία του εορτασμού της 140ης επετείου της απελευθέρωσης της Βουλγαρίας από τον οθωμανικό ζυγό» ανέφερε ο γραμματέας Τύπου, κ. Αλεξάντερ Βόλκοφ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Κύριλλος θα παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις, θα αποτίσει φόρο τιμής σε όσους έπεσαν κατά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878 και θα λειτουργήσει στο Ναό της Μνήμης του Γένους του Χριστού στη Σίβη.

Αναμένεται οι δύο πατριάρχες να πραγματοποιήσουν συλλείτουργο στην εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι στη Σόφια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όμως, ο Πατριάρχης Κύριλλος, αναμένεται επίσης να συναντηθεί με βουλγαρούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Μεταξύ άλλων στις συζητήσεις τόσο με τους εκκλησιαστικούς όσο και με τους κυβερνητικούς παράγοντες αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της «μητρικής αγκάλης» που προσέφερε η Βουλγαρική Εκκλησία στους σχισματικούς των Σκοπίων.

Υπενθυμίζεται πως η ρωσική εκκλησία έχει λάβει θέση δια του Νο2 του ρωσικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο οποίος πρόσφατα επισήμως στήριξε τους Σέρβους.

Σε κάθε περίπτωση η εμπλοκή της Μόσχας σε ένα θέμα που θα έπρεπε ήδη να έχει επιληφθεί το Φανάρι φουντώνει εκ νέου και σε άλλα επίπεδα την κόντρα του δυστυχώς ανταγωνστικού διπόλου στους κόλπους της Ορθοδοξίας.

Πηγή