Νίκος Λυγερός :Τα Σκόπια δεν πρέπει να γίνουν Σερβία

Εθνικά Θέματα Μακεδονικό

Τώρα όλο και περισσότεροι είναι οι αναλυτές που αντιλαμβάνονται ότι τα Σκόπια δεν πρέπει να γίνουν Σερβία. Δεν είναι μόνο το θέμα της απόσχισης του Μαυροβουνίου που έφυγε με την πρόσβαση στην θάλασσα, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει πια ΑΟΖ η Σερβία, που απασχολεί τους αναλυτές. Το πιο κρίσιμο πρόβλημα παραμένει η εμφάνιση του Κοσσυφοπεδίου και την εμπόλεμη κατάσταση που προκάλεσε στην συνέχεια. Διότι κανείς δεν θέλει να δει ένα δεύτερο Κοσσυφοπέδιο στην περιοχή και ειδικά τόσο κοντά από την Αλβανία.

Διότι και οι δυο προβληματικές περιοχές λόγω του πληθυσμού αλβανικής καταγωγής βρίσκονται στα σύνορα με την Αλβανία. Έτσι το αρνητικό παράδειγμα της σημερινής κατάστασης στη Σερβία, δεν είναι ανάγκη να επαναληφθεί. Ας υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε μόνο και μόνο όταν η νέα μορφή της Γιουγκοσλαβίας και όχι η παλιά που είχε καταρρεύσει το 1991, αποφάσισε να ονομαστεί Σερβία χωρίς να σεβαστεί τα δικαιώματα των Μαυροβούνιων και των Αλβανών που υπήρχαν στην χώρα. Έτσι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο σε στρατηγικό επίπεδο ακόμα κι αν δεν είχε γίνει αντιληπτό στους πολιτικούς και στους διαπραγματευτές βέβαια.

Τώρα βλέπουμε και πάλι ότι οι πολιτικοί δεν δίνουν τα πρέποντα δικαιώματα στην αλβανική κοινότητα ενώ αυτή βρίσκεται στην ίδια περιοχή με συμπαγή τρόπο. Αυτός ο λόγος δημιουργεί απαιτήσεις για όλη τη χώρα και τη σταθερότητα της. Έτσι με ονομασία που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει στα Βαλκάνια. Ας θυμηθούμε λοιπόν το παράδειγμα της Σερβίας κι ας το αποφύγουμε.