«Ο Τσίπρας αναζητά συμμάχους για το όνομα»

Εθνικά Θέματα Μακεδονικό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  θα προτείνει τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και για το σκοπό αυτό τηλεφώνησε σήμερα στον ηγέτη του κόμματος «Ποτάμι», Σταύρο Θεοδωράκη και ζήτησε μια συνάντηση τη Δευτέρα για να τον ενημερώσει σχετικά με την πρόταση, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων και συνεχίζει:


Τα ελληνικά ΜΜΕ σχολίασαν ότι το γεγονός αναφέροντας ότι ο Τσίπρας τώρα έχει δείξει ενδιαφέρον για αυτήν την πρόταση και αυτό έχει να κάνει με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων και την ανάγκη για τον Τσίπρα να συγκεντρώσει όλο και περισσότερους συμμάχους γύρω του.

Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Τσίπρας μετά από αυτό το ‘φλερτ’ σύντομα να προβεί σε μίνι-ανασχηματισμό και αντί για τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Καμμένου στην κυβέρνηση να δεχθεί το «Ποτάμι» του Θεοδωράκη.

Είναι ενδιαφέρον εξάλλου, ότι  ο Θεοδωράκης και το κόμμα του πρότειναν την ίδρυση ενός τέτοιου οργάνου/ σώματος τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν το έχει αναδείξει.

Στην Ελλάδα, το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο, καλείται από τον αρχηγό του κράτους, στην περίπτωση αυτή από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Το νέο Συμβούλιο θα συγκληθεί από τον πρωθυπουργό και θα περιλαμβάνει πολιτικούς αρχηγούς, πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, επικεφαλής υπουργείων και την ΕΥΠ.

Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι σχέσεις του Τσίπρα με τους κυβερνητικούς εταίρους τους ΑΝΕΛ, του Πάνου Καμμένου, ο οποίος αντιτίθεται δημόσια σε οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία που περιέχει τον όρο ‘Μακεδονία’, είναι ‘παγωμένες’.

Ο Τσίπρας και ο Θεοδωράκης έχουν περισσότερες απόψεις για το όνομα- ο επικεφαλής του ‘Ποταμιού’ δεν είναι ενάντια στη λέξη «Μακεδονία» στο όνομα, αλλά υποστηρίζει   «ένα όνομα με μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο».

Μάλιστα, είπε ότι εάν υπάρξει συμφωνία σχετικά με το όνομα, θα ψηφίσει στο κοινοβούλιο «ναι».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει δυνατότητα να ενταχθεί στην κυβέρνηση του Τσίπρα, ο Θεοδωράκης απλώς ανέφερε ότι «ακόμη και ο Κιμ θα συναντήσει τον Τραμπ».

(Στοιχεία από meta.mk)

Πηγή