Ποιο είναι το νέο όνομα-«δόλωμα» που προσφέρουν οι Σκοπιανοί για χρήση «erga omnes» – Και αυτό σύμβολο αλυτρωτισμού

Εθνικά Θέματα Μακεδονικό

Οι Σκοπιανοί προσφέρουν ως «δόλωμα» ένα ακόμα όνομα το οποίο μας… κάνουν την χάρη να χρησιμοποιηθεί «erga omnes» (για όλες τις χρήσεις) αλλά και αυτό είναι το ίδιο επικίνδυνο με το «Μακεδονία του Ίλιντεν» και φαίνεται ξεκάθαρα πλέον η σκοπιανή στρατηγική.

Έτσι τίθεται τουλάχιστον ακόμη ένα όνομα, το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για μια ονομασία η οποία παραπέμπει στο Κρούσοβο, την πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ιλιντεν το 1903.

Το ορεινό Κρούσοβο, σε υψόμετρο 1.350 μ., βρίσκεται στην κεντρική χώρα της σημερινής ΠΓΔΜ. Εκεί, το 1903, δημιουργήθηκε η βραχύβια «Δημοκρατία του Κρουσόβου», η οποία διήρκεσε μόλις δέκα ημέρες, όσο δηλαδή χρειάστηκε να καταπνιγεί στο αίμα η εξέγερση του Ιλιντεν από τους Οθωμανούς.

Δηλαδή οι Σκοπιανοί δεν θέλουν να λέγονται «Γιάννης» αλλά «Γιαννάκης». Πάλι οδηγούν την διαπραγμάτευση εκεί που επιθυμούν οι ίδιοι.

Ναι μεν παραπέμπει σε μια σλαβική κληρονομία αλλά παραπέμπει επίσης σε μια «ενιαία Μακεδονία» που θα ξεκινάει από το Αιγαίο

Κρίσιμες είναι οι ώρες για το Σκοπιανό με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, έπειτα από μία εβδομάδα σημαντικών επαφών με κορυφαία στελέχη της αμερικανικής διακυβέρνησης και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, να βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ το απόγευμα αναμένεται να μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμάγερ, τον οποίο και γνωρίζει προσωπικά από την περίοδο που ο κ. Στάινμάγερ ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Οι Γερμανοί αναμένεται να κάνουν ότι και οι Αμερικανοί:Θα πιέσουν την Ελλάδα να αποδεχτεί ότι ναναι για να ενταχθούν τσ Σκόπια και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί τα θέλουν στο ΝΑΤΟ για τα δικά τους συμφέροντα και οι Γερμανοί στην ΕΕ επίσης για τα δικά τους συμφέροντα, τα οποία να σημειώσουμε ότι αντικρούονται.

Οι Αμερικανοί θέλουν να θέσουν όλα τα Βαλκάνια υπό τον έλεγχό τους και να περικυκλωθεί η Σερβία ώστε σύντομα να πέσει και αυτή στην αγκαλιά τους για να φύγουν οριστικά οι Ρώσοι από την Χερσόνησο του Αίμου.

Οι Γερμανοί πάλι θέλουν να βάλουν πόδι στα Σκόπια και ει δυνατόν με το όνομα Μακεδονία να υπάρχει στη σύνθετη ονομασία ώστε να… κατέβουν και αυτοί στο Αιγαίο.

Μια Ελλάδα απειλούμενη συνεχώς από μια έτερη «Μακεδονία» βολεύει το Βερολίνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν οργανωθεί σε σχεδόν αυτόνομες περιφέρειες.

Την Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντικές θα είναι οι επαφές του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών εντός του καλοκαιριού. Τον Ιούνιο θα επισκεφθεί τη Μόσχα, ως προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ. Στη συνέχεια θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Επίσης, εντός του καλοκαιριού ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερή επίσκεψη στη Λ.Δ. της Κίνας, με την ημερομηνία να οριστικοποιείται το προσεχές διάστημα.

Ενα όνομα «για όλες τις χρήσεις», αναζητούν η Αθήνα και τα Σκόπια, αλλά στην πραγματικότητα τα    Σκόπια θέλουν μόνο το «Ilindenska Makedonija» ενώ η Αθήνα δεν θέλει ούτε να το ακούει μόλις κατάλαβαν το τι συμβολίζει και τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε στο εσωτερικό της χώρας.

Επισήμως, στο τραπέζι είναι τα τέσσερα ονόματα που έχει προτείνει ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος συναντήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στη Νέα Υόρκη με τους επικεφαλής διαπραγματευτές των δύο χωρών, τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ωστόσο, το Νέα (Nova) και Ανω (Gorna) Μακεδονία οι Σκοπιανοίο τα απορρίπτουν για να γίνουν δεκτά έναντι όλων (erga omnes), κάτι που για την Αθήνα είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Θα ενταθούν οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά έως τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις από την περασμένη Κυριακή, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την πρόοδο της διαδικασίας οι ΗΠΑ, μέσω του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, και η Γερμανία, διά της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Στο «τελικό στάδιο» εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση. Υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, ο Ν. Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Πάντως οποιαδήποτε ονομασία περιλαμβάνει όρους που παραπέμπουν στον ιδρυτικό μύθο του κράτους των Σκοπίων, πρέπει είναι αυτομάτως μη αποδεκτή.

Ιδού τι αναφέρει αναλυτικά η Διακήρυξη του Κρουσόβου
Σλόμποντα ϊλι σμ’ρτ (Ελευθερία η θάνατος)
Πρόσκληση προς τον τουρκικό λαό της Επαναστατικής Περιφερείας Κρουσόβου
Ανωτάτη Διοίκηση των Επαναστατών του Κρουσόβου, Ιλιντεν 1903
Αδέρφια, συμπατριώτες και αγαπημένοι γείτονες.
Εμείς, οι αιώνιοι γείτονες σας, φίλοι και γνωστοί από τ’ ωραίο Κρούσοβο και τα πανέμορφα χωριά του, επειδή δεν μπορούσαμε πια να υποφέρουμε την τυραννία των διψασμένων για αίμα και πεινασμένων για ανθρώπινο κρέας μουρτάτηδων πού έχουν σκοπό να μας οδηγήσουν στην αλληλοσφαγή και να μας εξωθήσουν στη ζητιανιά και την αγαπημένη μας και πλούσια γη της Μακεδονίας να μετατρέψουν σε έρημο, σήμερα σηκώσαμε κεφάλι και, χωρίς διακρίσεις θρησκείας, εθνικότητας, φύλου και πεποιθήσεων, αποφασίσαμε να προστατευτούμε από τους δικούς σας και δικούς μας εχθρούς και να κερδίσουμε την ελευθερία.
Ξέρετε πολύ καλά πώς δεν είμαστε κακοί και καταλαβαίνετε πώς απ’ τα πολλά βάσανα βάλαμε το κεφάλι στον τορβά για να ζήσουμε ανθρώπινα η να πεθάνουμε παλικαρίσια. Επειδή πάππου προς πάππου συμβιώνουμε σε τούτη δω τη γης, σας έχουμε σαν δικούς μας και θέλουμε ως το τέλος να μείνετε δικοί μας.
Δεν πήραμε τα όπλα εναντίον σας – αυτό θα ήταν ντροπή για μας. Δεν σηκώσαμε τα όπλα εναντίον του ειρηνικού, εργατικού και τίμιου τούρκικου λαού πού τρέφεται σαν κι εμάς απ’ τον ματωμένο ιδρώτα του – αυτός ο λαός είναι αδέλφια μας και μ’ αυτόν το λαό ζήσαμε και θέλουμε να ζούμε μαζί.
Δεν βγήκαμε να σφάξουμε, να λεηλατήσουμε, να κάψουμε και να κλέψουμε -μας φτάνουν οι βιαιοπραγίες των αναρίθμητων ντερεμπέηδων πάνω στη φτωχιά και ματωμένη Μακεδονία μας. Δε βγήκαμε να εκχριστιανίσουμε και να ατιμάσουμε τις μάνες και τις αδελφές σας, τις γυναίκες και τις κόρες σας: πρέπει να ξέρετε οτι ή περιουσία σας, ή ζωή σας, ή πίστη και η τιμή σας είναι για μας τόσο σεβαστές όσο σεβαστές είναι και οι δικές μας. Απεναντίας, πήραμε τα όπλα για να διαφυλάξουμε την περιουσία, την πίστη και την τιμή σας.
Δεν είμαστε μουρτάτες [άρνησίθρησκοι], δεν είμαστε ληστές – είμαστε επαναστάτες πού δώσαμε όρκο να πεθάνουμε για το δίκιο και την ελευθερία.
Αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε εναντίον των μουρτάτηδων καί των ληστών, εναντίου των τυράννων και των παρανόμων, εναντίον των βιαστών της τιμής μας και της πίστης μας και εναντίον των εκμεταλλευτών του ίδρωτα και του μόχθου μας. Από μας κι από τα χωριά μας να μη φοβάστε – σε κανέναν σας δεν θα προξενήσουμε ζημιές.
Εμείς, όχι μόνο σας θεωρούμε αδέλφια μας, αλλά και σας συμπονούμε σαν αδέλφια μας, επειδή καταλαβαίνουμε ότι και σεις είστε σκλάβοι σαν κι εμάς, σκλάβοι της αυτοκρατορίας και των μπέηδων της, των αφεντάδων και των πασσάδων της, δούλοι των πλούσιων και ισχυρών, των εκβιαστών και των τυράννων, εκείνων που πυρπόλησαν την αυτοκρατορία απ’ τις τέσσερις μεριές και μας ανάγκασαν να ξεσηκωθούμε για το δίκιο, την ελευθερία και για ανθρώπινη ζωή.
Για δίκιο – ελευθερία – ανθρώπινη ζωή σας καλούμε και σας να ‘ρθήτε και ν’ αγωνιστούμε μαζί.
Ελάτε κοντά μας, αδέλφια μουσουλμάνοι για να πολεμήσουμε τους εχθρούς σας και εχθρούς μας. Ελάτε κάτω από την σημαία της “Αυτόνομης Μακεδονίας”! Ή Μακεδονία είναι ή κοινή μας μάννα και φωνάζει για βοήθεια.
Ελάτε να συντρίψουμε τις αλυσίδες της δουλείας για να γλιτώσουμε από τα βάσανα και τα μαρτύρια και να στεγνώσουμε τους ποταμούς αίματος και δακρύων.
Ελάτε κοντά μας, αδέλφια να ενώσουμε τις καρδιές και τις ψυχές και να σωθούμε ώστε να ζήσουμε ειρηνικά, και τα παιδιά και εγγόνια μας να δουλέψουν ήσυχα και να προκόψουν.
Αγαπημένοι μας γείτονες. Καταλαβαίνουμε ότι εσείς, Τούρκοι και Αλβανοί Μουσουλμάνοι, νομίζετε πώς ή Αυτοκρατορία είναι δική σας και πώς δεν είστε δούλοι, επειδή στην οθωμανική σημαία δεν υπάρχει σταυρός αλλά ημισέληνος. Ότι αυτό είναι λάθος σύντομα θα το νοιώσετε και θα το καταλάβετε. “Αν όμως σας είναι δυσάρεστο να ‘ρθετε μαζί μας και να εκδηλωθείτε εναντίον της Αυτοκρατορικής τυραννίας, εμείς τ’ αδέρφια σας σε πατρίδα και βάσανα δεν θα σας πειράξουμε και δεν θα σας μισήσουμε.
Εμείς μόνοι μας θα αγωνιστούμε και για μας και για σας, και αν είναι αναγκαίο θα πεθάνουμε μέχρις ενός κάτω από την σημαία για την δική μας και την δική σας ελευθερία και για το δικό μας και το δικό σας δίκιο.
«Ελευθερία ή θάνατος» γράφει στα μέτωπα μας και στην ματωμένη σημαία μας. Σηκώσαμε αυτήν την σημαία και δεν υπάρχει επιστροφή.
“Αν και σεις μας θεωρείτε αδέλφια σας και θέλετε το καλό μας, αν λογαριάζετε πάλι να ζήσετε μαζί μας όπως έχετε ζήσει μέχρι τώρα, και αν είστε πιστοί και άξιοι γιοι της μάνας Μακεδονίας, μπορείτε να μας βοηθήσετε μόνον μ’ έναν τρόπο – και αυτή είναι ή μεγάλη βοήθεια: να μην ενωθείτε με τους εχθρούς, να μην έλθετε με όπλα εναντίον μας και να μην βιαιοπραγήσετε στα χριστιανικά χωριά.
–  Ο Θεός ας ευλόγηση τον ιερό αγώνα για το δίκιο και την ελευθερία.
–  Ζήτω οι αγωνιστές της ελευθερίας και όλα τα τίμια και καλά τέκνα της Μακεδονίας.
–  Ζήτω! Για μια Αυτόνομη Μακεδονία

Αναδημοσίευση  στο Περιοδικό ΖΟΡΑ αρ. τεύχους 8, σελ. 23, Ιούλιος 1995

Πηγή