Σκόπια: Καταρρέει το «αρχαιο-μακεδονικό»… τσίρκο του Ν.Γκρουέφσκι!

Η προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι για σύνδεση της περιοχής με την αρχαία Μακεδονία είχε σαν κύριο μέσο προπαγάνδας το φιλόδοξο σχέδιο «ΣΚΟΠΙΑ 2014», το οποίο περιλάμβανε την κατασκευή μνημείων και κτιρίων που να παραπέμπουν στην… κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μίλε Μποσανόβκσι το 90% των έργων του περιβόητου project «ΣΚΟΠΙΑ 2014», είναι προβληματικά λόγω κακής κατασκευής. Ήδη το μπαρόκ – κτίριο με τους ιωνικούς κίονες από… γυψοσανίδα, που στεγάζει το Γενικό Ιστορικό Αρχείο, πλημμυρίζει στο εσωτερικό του κάθε φορά που βρέχει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταστραφεί σπάνιο αρχειακό υλικό. Ήδη η κυβέρνηση Ζάεφ, αναζητά άμεσα λύση ακόμη και μετεγκατάσταση στο χώρο που παλαιότερα στέγαζε τα κρατικά αρχεία.

Ξηλώνονται οι «γαλέρες» από τον Αξιό

Προβλήματα υπάρχουν και με τις βασιλικές «μακεδονικές» γαλέρες – ρεστοράν που κατασκευάστηκαν μέσα στην κοίτη του ποταμού Αξιού (Βαρντάρ), που διασχίζει την πόλη των Σκοπίων, και οι οποίες δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στη ροή των υδάτων.  Ήδη οι «γαλέρες» μισοβυθίστηκαν στο ποτάμι, μετά τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή. Ο δήμαρχος Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ, ανακοίνωσε πως οι «γαλέρες» θα απομακρυνθούν τις επόμενες μέρες μέσα από το ποτάμι, προκειμένου να μειωθεί ο  κίνδυνος πλημμύρας που θα προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στην πόλη.

Οι γαλέρες τοποθετήθηκαν μέσα στο ποτάμι, στο πλαίσιο του  περίφημου σχεδίου εξαρχαϊσμού με την ονομασία «Σκόπια 2014», που έχει μετατρέψει την πόλη σε μία απέραντη Disneyland με αρχαϊκά κτίρια-μπαρόκ και αντίγραφα αγαλμάτων αρχαίων Μακεδόνων.  Το Project υλοποιήθηκε με γοργούς ρυθμούς, στην προσπάθεια επιβολής του ιδεολογήματος του «εξαρχαϊσμού» που ο προηγούμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, υιοθέτησε και έθεσε σ’ εφαρμογή με φανατισμό μετά το 2008. Ουσιαστικά, μία ομάδα γύρω από τον Γκρούεφσκι, υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι, πανεπιστημιακοί, εκδότες κ.α. επιχείρησαν αρρωστημένα  να επιβάλλουν μία νέα ταυτότητα στην σλαβική πλειοψηφία των πολιτών με DNA απευθείας από τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα.

Η νέα κυβέρνηση  Ζάεφ,  σταμάτησε άμεσα τις εργασίες και συνέστησε επιτροπή στο υπουργείο Πολιτισμού, που θα κρίνει το μέλλον των έργων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη λίστα των αγαλμάτων προς απόσυρση είναι και αυτά που σχετίζονται με την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας και έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της Ελλάδας.

Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, το σχέδιο «Σκόπια 2014» έχει κοστίσει τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, με τα «φέσια» που έχει κληρονομήσει ο Γκρούεφσκι στον Ζάεφ, να είναι δυσβάσταχτα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.