“Επιστροφή” στο… ρετρό από μια παλιά γειτονιά της Πάτρας! (pics)

Πάτρα

Αν είσαι στην Πάτρα και σου έρθει η ανάγκη να νιώσεις λίγο ρετρό, γυρίζοντας πίσω τον χρόνο σε εποχές που ίσως και να μην έχει ζήσει, τότε η περιοχή που θα πρέπει να πας είναι εύκολο για να την βρεις. 

Το Μαρκάτο και η περιοχή γύρω από τις σκάλες της Γεροκωστοπούλου, ο δρόμος της Υψηλάντου, αυτός της Ηφαίστου, οι σκάλες της Πατρεώς, όλη αυτή η περιοχή με φόντο τα ερείπια του Ρωμαϊκού Ιπποδρομίου και το Ρωμαϊκό Ωδείο που βρίσκεται ακριβώς από πάνω. 

Είναι η συνοικία της Πάτρας που θα έλεγε κανείς ότι ενώνει κομμάτια αυτής της πόλης, παζλ που ζητούν να συμπληρωθούν μεταξύ τους για να βγάλουν μία αρμονία ως ένα. Ενώνει όμως και κομμάτια από διαφορετικές εποχές, ξυπνώντας αναμνήσεις και το άρωμα της νοσταλγίας. 

Αυτό το άρωμα που ξύπνησαν οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Patras Photos Old Special ο Νίκος Νικολάου από τις σκάλες της Γεροκωστοπούλου και το Μαρκάτο, κάνοντας τους φίλους της αυτής της σελίδας να επιστρέψουν πίσω, σε μια εποχή που όλα έμοιαζαν να είναι διαφορετικά, όταν στις παρέες δεν κυριαρχούσε το κινητό τηλέφωνο και το διαδίκτυο, αλλά τα μάτια και τα χαμόγελα. 

Εικόνες από μία άλλη Πάτρα που αποδεικνύουν ότι όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν. Εικόνες που θα μπορούσαν να ήταν το εξώφυλλο ενός βιβλίο του Καμύ ή πλάνα από μία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Μας ταξιδεύουν σε ένα ύφος ρετρό μιας άλλης εποχής που οι παλιότεροι έχουν νοσταλγήσει ίσως και οι νεότεροι μάλλον θα ήθελαν να ζήσουν. Έστω και αν δεν την ξέρουν καν…

(Η λήψη και η επεξεργασία του αρνητικού είναι του ίδιου του Νίκου Νικολάου).